-
klima nie włącza się
Witam...
Zacznę od tego że klima działała w zeszłym roku. W tym roku rozszczelniła się tj. poszły origi na osuszaczu, które wymieniłem. Pojechałem z powrotem i okazało się że czujnik ciśnienia (presostat) przepuszcza. Do 20bar bylo ok a na 24 zaczelo puszczać. Zamontowałem nowy. Teraz wszystko jest szczelne:) ale klima się nie włącza:/
Moje podejrzenia padają na to że zbyt mocno dokręciłem presostat i oring mógł zaślepić tą dziurkę przez którą następuje pomiar ciśnienia:/
Czy da się jakoś to sprawdzić czy to właśnie wina mojego montażu? Instalacje mam napełnioną i nie chce jej znowu rozszczelnić popuszczając trochę ów czujnik:/
A może to coś innego?
Aha, bezpieczniki sprawdzone, wiązki elektryczne też. Jutro tylko wpadne szybko z miernikiem zobaczyć czy sprężarka dostaje napięcie.
pozdr
-
kolego jeśli sprawdzałeś presostat na 24 bary to mogłeś go uszkodzić mechanicznie klimę w samochodzie sprawdza się niższym ciśnieniem ponieważ r134a jest to gaz niskociśnieniowy.
-
Wyczytałem chyba na eletrodzie że maksymalnie do 19barów można spradzać klimę. Osobiście o tym nie wiedziałem. Byłem z klimą w serwisie klimatyzacji i to oni sprawdzali mi szczelność na takim ciśnieniu. Ja poprostu obserwowałem ich pracę i zapamiętałem to i owo. Z resztą z usług tego serwisu zrezygnowałem. Ale teraz zastanawia mnie to czy to nie jest ich wina że presostat poleciał.
Ale wracając do mojego problemu, czy mogę jakoś stwierdzić czy klima nie śmiga przez zły montaż czujnika?
-
jeśli masz schemat to możesz na kostce odpowiednie piny zmostkować a jak nie masz schematu to poszukaj w elearn'ie.
-
-
podaj jakieś dane auta i czy masz manualną czy dwu strefową klimę
-
Auto jak w opisie:
AR 156 2.0TS 155km
1999r
klima manualna
-
podaj emaila to ci wyśle schemat
-
-
sprawdź pocztę
---------- Post added at 18:25 ---------- Previous post was at 18:23 ----------
jeśli chodzi o eLearn do 156 to poszukaj gdzie na forum jest.