-
Śruby do wahaczy
Witam.
Zamierzam wymienić w niedzielę (na tygodniu nigdy nie ma czasu :) )górny i dolny wahacz z lewej strony.
Z doświadczenia wiem, że po odkręceniu wiele śrub nie nadaje się do powrotnego założenia. Nie mam teraz możliwości przyjrzenia się im dokładnie i nie wiem jakie kupić na zapas.
Stąd moje pytanie. W jaki śrubki muszę się jutro wyposażyć aby spokojnie w niedzielę wymienić wahacze? I jaki macie rady przed taką wymianą?
Pozdrawiam Dawid
-
Niedawno wymieniałem i na całe szczęście żadna ze śrub mi sie nie ukręciła.
Jedynie pamiętam, że na dolnym wahaczu byly chyba 3 śruby 17 ale jaka długość jaka twardość - nie pamiętam.
Przed rozbiciem zawiasu psikniij po wszystkich śrubach w sobote na wieczór obficie wd40. Nie zaszkodzi a napewno pomoże.
Zaopatrz się na wszelki wypadek w łączniki stabilizatorów. Często gęsto jest tak, że nie nadają się do ponownego montażu. Ja swoje musiałem ciąć :).
-
A może ktoś wie czy to mogą być zwykłe śruby, czy muszą mieć podwyższoną twardość??
-
Gwinty górnego wahacza i łącznka stabilizatora są drobnozwojowe, więc trzeba odpowiednich nakrętek. Wiem bo ostatnio wymieniałem tuleje w górnych. Użyłem starych nakrętek i nie ma problemu. Nie wiem jak się sprawa ma z wahaczami dolnymi.
-
Wdolnych wahaczach tez jest drobnozwojowy gwint bodajże skok 1,20 bo ukręciłem jedną śrubę przy odkręcaniu;]
-
nie róbcie mu z mózgu wody nie ma skoku 1,20 i nie ma 17 śrub a twardosc minimum 8,8
-
nikt nie robi mu wody z mózgu mierzyłem w pracy przymiarem do gwintów jaki skok jest w dolnym wahaczu i nie pamiętam dokładnie ale jak nie ma 1,20 to na pewno 1,25 więc pomyśl trochę pisałem w poście wyżej "bodajże" bo nie byłem pewien bo mierzyłem to ponad tydzień temu.... Lepiej komuś coś podpowiedzieć niż niech kupi normalne śruby i sobie ej potem wkręci nie wiem gdzie...
-
na pewno 1,25 więc pomyśl trochę pisałem w poście wyżej "bodajże" bo nie byłem pewien bo mierzyłem to ponad tydzień temu.... Lepiej komuś coś podpowiedzieć niż niech kupi normalne śruby i sobie ej potem wkręci nie wiem gdzie...[/QUOTE
tu masz racje 1,25 , ale w przeciwienstwie do ciebie ja mysle i nie pisze nie pewnych rzeczy
-
nie każdy zna na pamięć skoki gwintów zresztą nie będę oftopicu tworzył
-
Witam. Dzisiaj wymieniłem górny i dolny wahacz z lewej strony. Co do śrub to spraw wygląda następująco: w górnym wahaczu szpilka która idzie na wylot odkręciła się bez problemów więc ją założyłem z powrotem. Ogólnie wszystkie się odkręciły. Natomiast w dolnym wahaczu na pewno jest gwint drobnozwojny. Dzięki wszystkim za pomoc