-
Wymieniać rozrząd?
Witam,
Półtora miesiąca temu kupiłem Alfę 147, rocznik 2006, benzyna, przebieg 36 tys km (pewnie ktoś się zapyta czemu taki niski przebieg, mnie też ten fakt zdziwił, dlatego przed zakupem przebieg był sprawdzany na kompie i jest prawdziwy).
Moje pytanie brzmi czy powinienem wymieniać rozrząd teraz... bo niby się wymienia co 100tys km a moja Alfa ma 36 tys, z drugiej jednak strony słyszałem że jak nie co 100tys km to trzeba wymieniać co 3-4 lata, a moja Alfa ma 5 lat.
Co byście poradzili?
Z góry dzięki
-
Wymienić. Sądząc po przebiegu, jeżdżona była na bardzo niewielkich odcinkach, pewnie często na niedogrzanym silniku i zapewne jedynie w mieście. To bardzo niekorzystne warunki dla pracy silnika i w takim wypadku o wymianie rozrządu należy myśleć nawet co 30-40 tysięcy km.
-
Czekanie z wymianą rozrządu do 100 tys km to rosyjska ruletka. Bezpieczny interwał wymiany to 60 tys, ale po pięciu latach i tak pasek nadaje się tylko do wymiany bo mógł już popękać od starości. Wymień kompletny rozrząd razem z pompą wody, bo jej łożyska też już mogą być w nieciekawym stanie. Proponuję nie oszczędzać i kupić części dobrych firm (DAYCO, SKF) bo zapłacisz parę groszy więcej niż za najtańszą chińszczyznę, ale na parę lat będzie święty spokój. Radziłbym również wymienić przy okazji wszystkie filtry i płyny eksploatacyjne bo po pierwsze nie wiadomo jak często poprzedni właściciel wymieniał, a po drugie jeśli przebieg faktycznie jest prawdziwy to taka mało intensywna eksploatacja samochodu powoduje przyspieszone pogarszanie własności oleju, płynu hamulcowego itp. Te koszty poniesione na starcie na pewno zwrócą się w postaci długotrwałej bezproblemowej eksploatacji.
-
Dzięki,
Olej i filtry już wymieniłem, i widzę że rozrząd też będę musiał ;/ zrobie to w pierwszym tygodniu września...mam nadzieje że rozrząd wytrzyma do tego czasu :P
-
-
Cytat:
Napisał
xshopper
Co byście poradzili?
Zajrzeć do instrukcji :]
-
Ja tez sie przymierzam do wymiany rozrzadu i mam na oku firme Ruville. Slyszeliscie o niej jakies opinie ? Bo chce kupic jakiejs dobrej firmy.
-
Ruville, INA, SKF możesz brać bez obaw tak samo jak paski Contitech, Dayco, Gates
-
Fabryka była na SKF-ie oraz pasku Dayco, taki zestaw mogę polecić z czystym sumieniem.
-
- a co z wariatorem, autor nie pisze jaki ma silnik.