-
Alpine 932 +AUX
Witam,
Od paru dni przeszukuje fora i szukam odpowiedzi na pyt: jak podlaczyc AUX do radia (Alpine 932) i nie zepsuc przy okazji gdyz spec ze mnie nie jest. MA moze ktos tak podlaczony u siebie kabel z wyjsciem? moge wstawic foty radia rozlozonego. Interesuje mnie wpiecie sie w zakres fal AM lub w miejsce magnetofonu ewentualnie tak aby jakos oszukac zmieniarke:) Wiem jaki procek i wiem jakie niby piny od czego ale wolalbym aby ktos mi doradzil no i gdzie szukac tego tunera AM?
pozdrawiam,
Patryk
-
Nie znam dokładnie tego modelu radia, ale podpinanie się pod tor AM bardzo często jest bezcelowe, z uwagi na to, że w większości układów w radiach jest on mono.
Najlepiej zidentyfikować procesor dźwięku w radiu (który odpowiada też za przełączanie źródeł sygnału) i przed nim wlutować się w wejście TAPE.
Pozostaje jeszcze oszukać napęd na obecność kasety i wszytko będzie smigać w BDB jakości. Odradzam podpinać się pod głowicę.
-
http://www.nxp.com/documents/data_sheet/TEA6320.pdf
taki tam jest procek. W necie jest pare infromacji na temat tych prockow ale w innych radiach. Wiem że aby uzyskać stereo trzeba "zlikwidowac mostek" pomiedzy pinami (11 i 22). Ale czy w tym radiu również?
A może ktoś posiada schemat elektryki w tym radyjku?? bardzo by sie przydal.
EDIT:
może w miejsce zmieniarki? tylko jak oszukać radio? bo samo podlaczenie kanałów lewy prawi i masa nie zdaje egzaminu. :(
-
Do zmieniarki możesz pewnie znaleźć jakiś emulator w necie.
A jak chcesz podpiąć się pod procesor to tak jak już pisałem, wybrał bym kasetę, bo raczej nie korzystasz z niej.
Po rozebraniu radia powinieneś odnaleźć na płytce oznaczenia wyjść (TAPE, AM). Jezeli wyjśc nie masz oznaczonych to rozbierz górę radia, włącz je w aucie i na wybranym sygnale (AM czy kaseta) dotknij igłą czy cienkim śrubokręcikiem pinów wejść (a,b,c,d) w momencie gdy usłyszysz zakłócenia - znalazłeś pin(y) pod który musisz sie podłączyć. Podłączasz się za pomocą kilku uF kondensatora i po sprawie .
-
ooo i to jest krok do przodu. Wyjsc nie ma oznaczonych wiec bedzie trzeba rozebrac radio i poszperac. dam znak po weekendzie bo praca od 14-22. :/
-
Pozwole sobie odgrzać ale sie udało. Może nie do końca profi ale działa :) Napisałem tutka i niebawem będzie w zrób to sam jakby ktos potrzebował. A wpiąłem sie w kasete
-
Co znaczy "nie do końca"? :) Jestem strasznie ciekawy, bo fajnie byłoby posłuchać czegoś z mp3 a radia nie wymienię, bo ładnie pasuje ;)
-
widziałem opisy niektórych speców na innych forach i tam mieli lutowania... a tu 3 kabelki i działa
wysłalem do zrób to sam ale wyskoczyła mi jakieś info i nie zdążyłem przeczytać i nie za bardzo wiem ocb.. podaj e-mail jak chcesz to wyśle Ci w wordzie.
-
Wyskoczyło, że moderator musi przejrzeć i dodać, więc cierpliwości :)
Wielkie dzięki za schemat. Jutro nic nie zdziałam, bo zamieniam się z białogłową na rydwany, ale w środę już chyba nie wytrzymam :)
-
To daj znak co i jak a ja jak będe miał czas to i tak będe się starał wpiąć w tor AM
Wysyłane z mojego LG-P970 za pomocą Tapatalk 2