-
Ciężko chodzi sprzegło
Witam. Od niedawna jestem posiadaczem alfy GT z 2006 roku 1,9 jtd. Wydaje mi się że bardzo ciężko chodzi sprzęgło i moje pytanie do szanownych forumowiczów brzmi - czy jest to norma i po prostu tak ma być czy powinienem się temu lepiej przyjrzeć.
Dziękuje za opinie.
-
Zazwyczaj ciężko chodzące sprzęgło zwiastuje jego zużycie i nie długą wymianę.
-
Kolega ma racje ja nie dawno wymienialem teraz chodzi super rozlecialo mi sie lozysko i docisk
-
Mnie już 9000 km chodzi ciężko, podobno to docisk, i tak jeżdżę
-
Tak też myślałem ze może mi się już ono kończy. Macie może jakąś orientacje mniej więcej jakie są to koszty jesli chodzi o wymianę.
-
Wymiana w zależności od cenników w warsztatach. Średnia cena 250-300zł + sprzęgło.
-
550zl sprzeglo + 300zl robocizna ja tak zaplacilem
-
Ja zapłaciłem 1200. Zwlekałem kilka miesięcy, aż mnie zaczęły boleć stawy w lewej nodze i lewe biodro. Wtedy zdecydowałem się jednak ponieść ten kosz :)
-
W JTD podobno chodzi ciężko sprzęgło. U mnie właśnie też zastanawiałem się nad tym. Wymieniłem wcześniej sprężynke od pedału sprzęgła, bo była ułamana i pedał chodzi lżej, chociaż i tak w porównaniu do niektórych aut nadal jest ciężej.
Przebieg 85tys km. Na pewno sprzęgło działa prawidłowo, dlatego nie mam zamiaru nic z tym robić. Chociaż czasami właśnie jest, że jednego dnia chodzi leciutko, drugiego dnia odrobine ciężej. Dodatkowo prawdopodobnie zauważyłem, że jak chodzi sprzęgło odrobinę ciężęj, to przy dodaniu mocniej gazu i następnie przy zmienianiu biegu wciska go się odrobinę lżej.
Oczywiście wszystko to są odczucia moje, bo ciężko zmierzyć siłę nacisku. Sprzęgło jest hydrauliczne, więc też samo się dostosowywuje.
-
ja własnie wymieniłem przy brzebiegu 90kkm, ciezko chodziło, a na hamowni pusciło. nie ma na co czekac, bo przegrzejesz dwumas i bedziesz go musiał wymienic wraz z sprzegłem