-
Kopci na czarno 2.4 JTD
Witam kolegów alfaholików.
Postanowiłem napisać nowy temat ponieważ czytam i czytam różne wątki na forum ale jestm juz powoli głupi ... do rzeczy
166 2,4 jtd 140km
problem mam mianowicie taki ,że auto ładnie sie zbiera spalanie w normie oleju specjalnie nie bierze ale kopci powyżej 3.5tys obrotów na czarno i jak wciskam gaz mimo tej chmury z tyłu to zapala sie "silniczek czerwony" motor ...itd po zdjęciu nogi z gazu gasnie.
Teraz co udało mi sie juz zrobić czytając rady w podobnych tematach na forum:
-rozebrałem cały dolot, owszem była nieszczelność na rurze turbina -ic ... uszczelnione
w odmie ok 50ml oleju ... wyczyszczone
przewody od turbiny spocone od oleju ale szczelne wężyki do overboosta w całości
poprawiło sie ale nieznacznie (wczesniej juz przy gwałtowniejszym starcie była chmura czarnego dymu)
- komputer pokazał
czujnik sprzegła
obwód swiecy żarowej
cisnienie doladowania - wyczysciłem czujnik (był zasyfiony)
czujnik mas powietrza czyli przeplywomierz i tu dziwna sprawa odłaczyłem go jak tu sugeruja niektórzy koledzy aby sprawdzić róznice i... od razu nawet przy przegazówce kłeby czarnego dymu - zapiąłem i sie uspokoiło ale do 3.5 tys obrotów bo powyżej znowu kopci
moje skromne pytanie co dale spróbowac zrobic aby to wyeliminować turbina ? wtryski ? zmienna geometria ?
acha egr z tego co widziałem zaślepiony przez poprzedniego właściciela
z góry dzieki za odp
-
Wydaje mi sie że to raczej zmienna geometria. Poproś kogos żeby Ci autko przegarował a tu sprawdz czy dzwignia zmiennej geometri swobodnie sie porusza
-
Masz dziurę w dolocie powietrza pomiedzy turbiną a kolektorem ssącym - sprawdź dokładnie. I jak mogłeś mieć zasyfiony czujnik skoro EGR zaślepiony? - sprawdź to dokładnie i przeczyść jeszcze kolektor w początkowym odcinku. Jest podwieszony temat o MCSF tam poczytaj
-
Dzięki za podpowiedzi, spróbuję jeszcze raz oglądnąć ten dolot bo czarny dym faktycznie wskazywał by na nieszczelność, a egr tak jak pisałem poprzedni właściciel musiał zaślepić więc czujnik może wcześniej się zasyfił, dzwignię geometrii też sprawdzę. Jak uda mi sie coś podłubać to napiszę o efektach
-
witam no wlasnie mam takie same objawy jak kolega misiek 166 dymi od 3.5 tys obrotow i wlacza sie serwis. dodam ze turbo wymienione na nowe i wszystkie doloty sprawdzone i wyczyszczone sprawdzalem tez wszystkie zlaczki kabli odpinalem przeplywke ale wtedy kopci nawet na malych obrotach wiec przeplywka jest ok co to moze byc. bo to fajne auto ogolnie i super sie jezdzi i tano ja wyrwalem bo mieszkam w belgii i zaplacilem za nia 800 euro rok 11/2002 i full full opcja. pomozcie bo chce nia polatac jakies ze 2 lata ale chce zeby byla ok. a i jeszcze jedno czy to normalne ze obroty nawet na luzie nie wkrecaja sie z rewelacyjna predkoscia do 2 tys obrotow bo potem wiadomo turbo robi swoje az milo ale kolami ze staru ciezko zerwac prawie niemozliwe. prosze o pomoc
-
Odepnij wtyczkę od przepływomierza i się przejedź
-
ja tak miałem jak mi po regeneracji turbiny źle ustawili zmienną geometrię po poprawie ustawień jest okej.
-
o co chodzi z ta zmienna geometria mozecie mi to przyblizyc? bo nie za bardzo kojaze
-
turbina jest ze zmienną geometrią, łopatki które w niej są zostają przestawiane za pomocą zaworu overbost. Czyli w wolnym rozumieniu wtedy turbo zaczyna ciągnąć:)
-
[jasne rozumiem ale jak turbo jest po regeneracji to je ustawiaja a tak apropo to ile kosztuje regulacja takiego turbo?