[156] Dziwny objaw !!! nie odpala, nierówne obroty
Witam serdecznie
Wczoraj znajomy sprowadził mi z Niemiec Alfa Romeo 156 TS 2.0 rok produkcji 1999. Niestety do Soboty jestem w delegacji i dlatego nie mogłem jeszcze zobaczyć jej na własne oczy. Jednak ojciec, który ją widział udzielił mi kilku nurtujących mnie informacji, mianowicie:
1. Auto przyjechało na lawecie ponoć igiełka, ale odpaliła dopiero za 6!!! razem. Znajomy mówi, że wina jest to iż Niemiec wyjął radio i przez to mógł namieszać coś w elektronice bo jakiś kod (imobilajzer) nie chciał wskoczyć. Jak już się udało po kilku kolejnych próbach ten problem już nie występował. Ojciec odpalił Alfe dziś rano po tym jak stała całą noc na dworze i za pierwszym razem załapała. Czytałem gdzieś, że czasami łapie za drugim, ale to ponoć jest normalne. Co o tym sądzicie czy jest się czym przejmować?
2. Obroty silnika po zapaleniu mają koło 1 tys (Ile powinny mieć). Ojciec wspomniał tu o nierównomiernej pracy silnika. Co wy na to?
3. Niby przerobiony jest filtr powietrza, normalnie ponoć znajduje się on przy ziemi a tu jest wyciągnięty na górę czy to prawda? Czy w standardzie filtry są przy ziemi?
Czytałem żeby zwrócić uwagę na:
Cytat:
Elektronika: ze względu na dopracowywanie elektroniki sterującej również w trakcie produkcji modelu, polecane jest upewnienie się, że nasze auto ma wgraną najnowszą wersję oprogramowania sterującego dla naszej wersji silnikowej.
Plastikowa płyta pod silnikiem: 156 wyposażona jest standardowo w plastikową osłonę silnika od spodu (w wielu samochodach wyższej klasy nie ma nawet czegoś takiego) zapobiegającą głównie zabrudzeniu komory silnika oraz ograniczającą hałas. Problem w tym, że w 100% samochodów po pewnym czasie płyta owa ulega połamaniu. Pomaga samodzielne klejenie lub wymiana na nową. Można też iść na całość i indywidualnie dorobić rajdową płytę z metalu.
Skrzynia manualna: możliwa nieszczelność manualnej skrzyni biegów. Sposób rozwiązania: ponowne złożenie skrzyni lub uszczelnienie jej silikonem.
Stuki i skrzypienie w zawieszeniu: stuki i luzy w zawieszeniu spowodowane zużyciem jego elementów (głównie elementów gumowych) jak: wahacze przednie (górny i dolny), stabilizatory, tuleje zwrotnicy kół tylnych. Czasami powodem skrzypienia górnego wahacza jest wadliwa mieszanka gumy użyta do wykonania elementów wahacza górnego. Skrzypienie ustaje lub nasila się w zależności od wilgotności otoczenia. Okres przebiegu do wymiany poszczególnych elementów zależy wprost proporcjonalnie do jakości dróg, po jakich się poruszamy, profilu opony i twardości amortyzatorów.
Gaśnięcie silnika przy pierwszym uruchomieniu: Zjawisko występuje zasadniczo w temperaturze powyżej ok. 15 stopni Celsjusza. Po ponownym uruchomieniu silnik pracuje prawidłowo. Producent zachowanie takie tłumaczy względami ekologicznymi. Nie stwierdzono by jego występowanie negatywnie oddziaływało na samochód.
Falowanie obrotów silnika na biegu jałowym: przyczyny falowania mogą być następujące:
1. zanieczyszczona przepustnica;
2. złe oprogramowanie centralki wtrysku;
3. uszkodzenie siłownika biegu jałowego;
4. uszkodzenie przepływomierza powietrza.
Uszkodzenie sondy lambda: prędzej czy później każda sonda lambda kończy swój żywot.
Alfa Code: Auto nie odpala, pali się kontrolka wtrysku. Możliwych przyczyn jest wiele. Najczęściej spotykane w 156 to uszkodzenie immobilizera Alfa Code, brak styku na złączu do centralki wtryskowej lub poluzowany przewód masowy od immobilisera. Tester w serwisie wykrywa zapisane błędy.
Czy jest coś jeszcze na co warto zwrócić uwagę przy oględzinach, czy są możliwe jeszcze jakieś usterki i jak najprościej to sprawdzić?
Oczywiście dodatkowy standard jak przy zakupie każdego samochodu:
Cytat:
Przy ogledzinach zwroc przede wszystkim uwage na:
- stan zawieszenia (stuki i piski)
- prace silnika (powinien pracowac gladko i rownomiernie)
- obejrzyj dokladnie autko z zewnatrz czy nie bylo spawane, malowane, czy drzwi i klapy sie rowno schodza
- obowizkowa jazda probna, zwroc uwage czy biegi gladko wchodza, czy silnik nie zmienia obrotow po wcisnieciu sprzegla, czy nie szarpie przy ruszaniu
- sprawdz czy dziala elektryka (szybki, lusterka, itp)
- obejrzyj tapicerke w calym samochodzie, czy nie ma przebarwien/uszkodzen
- sprawdz stan bieznika opon oraz rocznik (zeby sie nie okazalo ze na dzien dobry masz komplet opon do wymiany)
- sprawdz czy oponki sa rowno zuzyte na szerokosci
- podczas jazdy sprawdz czy nie sciaga na ktoras strone, w tym takze przy hamowaniu
- poczytaj ksiazke serwisowa zeby zobaczyc co bylo robione w Belli (o ile takowa bedzie)
- ...
Pozdrawiam