Witam, zobaczyłem że na większości aut tuningowanych kolektor wydechowy jest owinięty taką taśmą, przeglądałem oferty na allegro i wychodzi ok 100 zł na kolektor 4 cyl. czy ktoś miał doświadczenia z takim zabiegiem?? czy to coś daje??
Printable View
Witam, zobaczyłem że na większości aut tuningowanych kolektor wydechowy jest owinięty taką taśmą, przeglądałem oferty na allegro i wychodzi ok 100 zł na kolektor 4 cyl. czy ktoś miał doświadczenia z takim zabiegiem?? czy to coś daje??
Witam , w przypadku twojego silnika jak najbardziej możesz to zastosować ale koszt a przyrost mocy zupełnie bezsensu .
Przyspiesza przepływ spalin, obniża temperaturę pod maską. W seryjnym silniku i cywilnym zastosowaniu bez znaczenia. A wadą jest możliwość pękania kolektora, pod bandażem rozgrzewa się do wyższych temperatur.
Odpowiedź na pytanie co daje wynika z przeznaczenia tej taśmy.
Izolujesz wydech, jego cześć która ogrzewa komorę silnika i wszystko co się w niej znajduje powodując ukrop pod maską. Korzyści z tego płynące są szerokie ale to chyba już sam sobie wywnioskujesz.
Owijaj na mokro i użyj na początku dużo metalowych cybantów co jakiś czas (potem ich część możesz zdjąć) ale musisz utrzymać bandaż cały czas napięty.
Przepływu spalin nie zwiększy :) Ale na pewno zmniejszy temp pod maską.Na większe osiągi nie masz co liczyć.Taką taśmę stosuje się w silnikach turbo,z oczywistych powodów.Jak masz zamiar owijać i po odpaleniu bedzie Ci sie dymiło z pod maski to norma ! Taki bandaż musi się wypalić.Oczywiście kontroluj to jakiś czas czy dym no nie autentyczny pożar ;)
Z tym że grubo to przesada :) zbije nieznacznie temp pod maską i nic więcej,osiągów to nie zwiększy tak czy inaczej.W silnikach T warto to robić z oczywistych powodów,niektóre customowe kolektory są tak po wywiane że mogą nawet podgrzewać zimną część turbo...Wtedy to już konieczność
Bardziej mi wlasnie chodzi o zbicie temperatury pod maska bo w v6 jak troche podeptasz to reki nigdzie nie wsadzisz, ale wiadomo ze im chlodniej pod maska tym lepiej bo nawet znikome poprawienie to zysk ktory procentuje, prawda?