-
koledzy pomóżcie
Alfocholicy mam problem podczas jazdy nagle zaświeciła się kontrolka oleju auto zaczeło głosno klekotać i zrobiło się słabe po wrzuceniu na luz zgasło gdy je ponownie odpaliłem i dałem znów na luz to znów zgasło więc już go dalej niepaliłem ale gdy wysiadłem z auta zobaczyłem że na feldzdze od strony filtra oleju wylecial olij najpierw pomyslalem stanol wal zrobilo dziure i przez to wywaliło olej ale puzniej zciagłem koło i zobaczyłem że z filtra oleju wisi uszczelka i w kolo niego wlasnie jest najbardziej mokro powiedzcie mi czy to panewki obrucilo czy moze jak wymienie filte i naleje olej to bedzie wszystko ok pomocy
-
Człowieku natychmiast po zapaleniu się kontrolki braku ciśnienia gasisz silnik i patrzysz czy nie ma wycieku a wyciek miał miejsce a Ty odpalasz auto znowu. Auto słabło bo zacierały się panewki i brakowało hydrauliki na popychaczach
-
ok wiem ale co teraz da to cos jak wymienie filtr i olej
-
No musisz spróbować wymień filtr i olej i módl się oby nic się nie stało, zwróć uwagę czy w oleju nie ma opiłek metalu
-
sluchaj bo martwi mnie to ze on tak oslabl
-
Tam masz hydrauliczne popychacze i bez oleju zawory się raczej słabo otwierają druga sprawa praca panewek bez filmu olejowego robi swoje
-
ściągnij miskę bo jak zaczął klekotać to pewnie panewka. Wtedy zobaczysz czy są opiłki jak są to niestety remoncik
-
zaczął klekotać bo hydraulika przestała byś smarowana !!!! jak kolega pisał spuść ulej -- jak masz możliwość zwal miske olejową --sprawdź olej czy nie opiłków,,, zalej olejem świeżym i próbuj --przy pierwszym odpaleniu przez chwilę będzie klepał puki oleju nie zaciągnie do góry,,, zagrzej bez gazowania do 90 stopni i spuść olej,,, przelej go przez sitko i sprawdż co wraz z nim wypłynęło.. jak opiłki to czekają panewki i wał do roboty,,,
-
spróbuję to podsumować po zapaleniu lampki ciśnienia oleju najpierw klekotały zawory.Aby mieć 100% pewności że nic się nie stało zdejmij miskę olejową i sprawdź stan panewek jeżeli jest wszystko OK to zamontuj miskę wymień filtr oleju wlej olej i może będzie wszystko OK.
Życzę szczęścia
-
pomocyyy
Witam ! Mam problem , posiadam alfe romeo 145 , 1,4 z 96 r z silnikiem boxera , autko jak jest zimne to odpala bez problemu , ale po przejechaniu np. 15 km jak zgaśnie nie potrafię go odpalić , co może powodować taki stan , powiem tylko że kupiłam autko kilka dni temu i przez 5 dni jeździłam bez problemu , może tylko troszke nie równo chodził , czy mogą to być świece ? a może jeszcze coś innego ? pomóżcie :(