Wita
mam problem z czujnikiem zabezpieczenia szyb przeciw zgnieceniu. Irytująca kontrolka zapala się co chwilę a czasem kilka dni nic. Jak się świeci to tylna szyba w czasie podnoszenia zacina się. Miał ktoś podobny problem ? Czekam na sugestię.
Printable View
Wita
mam problem z czujnikiem zabezpieczenia szyb przeciw zgnieceniu. Irytująca kontrolka zapala się co chwilę a czasem kilka dni nic. Jak się świeci to tylna szyba w czasie podnoszenia zacina się. Miał ktoś podobny problem ? Czekam na sugestię.
Ja nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest w 159.
Nie wiem jak jest w tylnych drzwiach (bo nie sprawdzałem), ale w przednich czujnik znajduje się po stronie uszczelki, a nie szyby (tzn. cofnięcie szyby następuje po naciśnięciu uszczelki, a nie w wyniku oporu na szybie).
Żeby się do niego dobrać należy prawdopodobnie zdjąć uszczelkę szyby - nie jestem tego jednak na 100% pewny, dlatego wieczorem mogę sprawdzić czy tak jest na pewno.
A, może po prostu prowadnice się zabrudziły i dają opór taki, który czujniki odczytują jako przeszkodę i zatrzymują szybę?
Witam
Próbowałem czyścić prowadnicę ale nic nie pomogło.
Co ciekawe kontrolka świeci się dalej mimo odłączenia wszystkich bezpieczników od szyb.
Gdzie znajdują się te czujniki tzn. w której uszczelce?
Czasami kontrolka się nie świeci i wtedy szyba pracuje normalnie.
Podobno należy przeprowadzić procedurę poziomowania szyb ale egzaminer nie widzi żadnego błędu.
Uszczelka z czujnikiem jest w każdych drzwiach. Drugie zdjęcie przykładowe ze scenika, bo nie dysponuję od Alfy.
Załącznik 44135Załącznik 44136
A czyli mowa o tym zabezpieczeniu mowa. Teraz to wiem.
Witam
Czyli jak rozumiem czujnik jest wbudowany w uszczelkę szyby.
Czy można to jakoś wyłączyć? Wyjęcie bezpiecznika nie pomaga.