-
Etapy zużycia wahaczy
Wpadł mi przed chwilą do głowy pomysł, aby ktoś rozpisał etapy zużywania się wahaczy w naszych bellach. Sam nie posiadam takiej wiedzy, więc bardzo chętnie ją posiądę. I pewnie nie tylko ja. Przyda się na pewno każdemu kto dopiero zamierza kupić auto, bo wiele osób przyzna mi rację, że skrzypienie wahaczy to jedna z pierwszych rzeczy, do której trzeba się przyzwyczaić.
Chodzi mi głównie o rozpoznanie jak bardzo wahacze są zużyte bez wrzucania auta na podnośnik czy odkręcania koła, czyli skrzypienie na nierównościach, przy skręcaniu, przy naciskaniu od góry, stukanie i być może inne objawy o których jeszcze nie wiem. Fajnie by było gdyby przy każdym etapie zużycia była informacja jaki jest priorytet wymiany i na koniec, żeby trochę postraszyć, co się może stać jak będzie się notorycznie olewać stukanie ;)
-
kolego , nie da sie tak jednoznacznie okreslic stopnia zuzycia - generalnie jesli auto podczas testu na drodze bedzie sie pewnie prowadzilo , bez wydawania jakichkolwiek odglosow , mozesz miec pewnosc ze zawiecha jest ok . nasze drogi idealnie nadaja sie do tego typu testow . poza tym zawieszenia do alfinek nie sa az tak bardzo drogie by sie tym przejmowac , skupilbym sie bardziej na stanie ogolnym , bezwypadkowosci i ocenie mechanizmow takich jak silnik , elektryka i skrzynia wraz ze sprzeglem .
alfa jest jedyna w swoim rodzaju i warta grzechu ;)
-
Zdaję sobie całkowicie sprawę z tego, że nie da się jednoznacznie określić jak bardzo zużyty jest wahacz. Wiadomo też przecież, że przy naszych drogach prawa strona zużyje się szybciej niż lewa, bo pobocza i krawędzie jezdni w wielu miejscach wołają o pomstę do nieba ;)
Chciałem mieć listę w stylu: jest zimno i skrzypi na nierównościach - ok, ..., stuka przy skręcaniu - konieczna wymiana. Chodzi mi o najczęstsze objawy i uszeregowanie ich, aby początkujący alfiści (do których ja się też zaliczam ;) ) wiedzieli co się z zawieszeniem dzieje i niepotrzebnie nie panikowali :)
-
skrzypi - gumy sie kończą
puka, kończy sie sworzeń,
odpada - skończył się sworzeń.
koło lata na boki skończyły sie gumy
-
Jak już jesteśmy przy zawieszeniu to chciałbym zapytać, ile tys km można zrobić na seryjnym zawieszeniu w Alfie 147? Dodatkowo jak to wygląda przy elementach innych firm? Lepiej gorzej? A może gwint wytrzyma najwięcej?
-
Witam.
Bardziej przydatne może być, który z elementów zawieszenia szwankuje i jakie wydaje dźwięki. Ja kupuję części z firmy TRW i dobrze się sprawują.
-
a co powiecie na polibusze? moze to jest pomysl na pancerna zawieche, w terenowkach zestawy polibuszy do zawieszen zalatwiaja problem na baaaardzo dlugo ;)
-
Ja też przy następnej naprawie zawiechy będę wymieniał na poliuretany. Komplet gum na górny wahacz kosztuje 80 zł, czyli połowa ceny nowego wahacza, ale jest dużo lepsze.
-
-