-
egr a program :)
Mam pytanie odnośnie egr teraz mam zaślepiony przesłona z 4 dziurami a podczas programu najlepiej jest egr wyłączyć całkowicie i z tad moje pytanie czemu w tych silnikach nie da sie zaślepić całkowicie egr a przy chipach wielu ludzi wyłącza go . jaka jest różnica pomiędzy zaślepionym całkowicie a wyłączonym??
-
jak go zaślepisz całkowicie bez wyłączenia z programu to będziesz miał wiecznie na wyświetlaczu MCSF.
-
Czyli można go u nas bez problemowo wyłączyć z programu i nie będzie żadnych cyrków?
-
Tak. Można. Zresztą w każdym temacie gdzie jest opisywany problem z EGR w JTD 1.9 16v, jest informacja, że "tylko blaszka z dziurkami", lub ewentualnie "wycięcie EGR z komputera + pełna blaszka".
Ale proste te nie jest. Trzeba zgrać mapę silnika, i zmodyfikować (lub tylko wgrać zmodyfikowaną). Na tym się nie znam. Ale dzwoniłem do Gliwic - i jest to koszt 500zł.
Nie wiem. Może i można jakimiś tańszymi sposobami, ale jaka gwarancja, że to będzie dobrze działało?
Tak czy inaczej, najlepiej, jakby wypowiedzieli się Ci, co znają dokładnie temat, przekonując nas do podjęcia decyzji o "wycięciu EGR" lub "zostawieniu w spokoju"... Sam jestem ciekawy.
-
mnie to bardzo ciekawi z jednego względu :) egr mam wyczyszczony i zaślepiony ta blaszka z dziurkami ale raz miałem przypadek ze jakiś paproch wpadł pod zawór i się nie mógł domknąć przez co auto nie chciało odpalać :) nie chciałbym gdzie na trasie stać i rozkręcać egr :) wyłączenie z komputera by usunęło problem raz na zawsze :)
-
Wyciecie egr'a z kompa i zaslepienie go calkowicie moze odbic sie na zywotnosci turbiny. Po za tym same plusy :P
-
Możesz rozwinąć temat krótszej żywotności turba?
-
z tego co wiem zawor EGR wspomaga gaszenie obrotow turbiny, nie jestem pewny ale tylko w 16v tak jest.
-
Zawór EGR nie ma bezpośredniegowpływu na pracę turbosprężarki, są to dwa niezależne układyosobno sterowane. Jednak jego praca (EGR) ma wpływ na jej wydajność,wytwarzane ciśnienie przez turbinę. Niedomknięty EGR to tak jak"dziura" w układzie. Część spalin trafia do kolektorassącego, a nie na łopatki turbiny, co powoduje po pierwsze spadekwydajności turbiny, a po drugie zmniejsza się współczynnikwypełnienia cylindra świeżym powietrzem.
-
Właśnike na tym polega tzw. "gaszenie turbiny" - zawór EGR otwiera się i wspomaga zmieenną geometrie w wytracaniu obrotów przez turbinę