-
[145] Kąt kierownicy
Witam serdecznie.
Wymieniłem w mojej alfie końcówki drążków kierowniczych i mam problem z kierownicą.
Chodzi o to, że kiedy puszczam kierownicę, wraca ona do pozycji neutralnej - ale lekko skręconej w lewo. Jest możliwość regulacji kąta kierownicy? Czy może jest tego jakiś inny powód? Moja alfa jest z 2000 roku, jtd.
Dzięki z góry za podpowiedzi.
-
a po wymianie ustawiłeś zbiezonsc ?
-
Mam nadzieje że dobre końcówki Ci założyli bo w naszych 145 JTD sa od Merei 2,4 TD, JTD.I jak muzzy napisał podstawa to zbieżność.
-
Rzeczywiście z wymianą to były chocki klocki, ale mechanik pomierzył wszystkie wymiary suwmiarką i dobre końcówki dobrał. Wcześniej miałem zamontowane o mniejszej średnicy stożka! Zbieżność ustawiał, nie wiem - może nie zrobił tego dokładnie. Ale chodzi o to że jak się puszcza kierownicę to ona wraca do pozycji neutralnej. Mam rację?
U mnie wraca i ustawia się lekko skręcona w lewo. Zbieżność, może geometria auta, a może coś z ustawieniem kąta kierownicy?
-
Jak auto jedzie prosto, nie ściąga to jest ok ale jak Ci to przeszkadza to wystarczy ustawić zbieżność i po problemie (też tak miałem).
-
Jeżeli po wymianie ustawił Ci dobrze zbieżność i problemem jest tylko przekoszona kierownica to sobie ją ustaw na wieloklinie http://www.forum.alfaholicy.org/topi...icy-vt6309.htm
-
czyli jak skreca samo to raczej zbierznosc bo u mnie jest tak ze sciaga na lewo przy przyspieszaniu juz mniej
-
zbieznosc ustawia sie z zablokowana kierownica.nie zdejmuje sie kierownicy itp itd.tylko partackie warsztaty nie blokuje kierownicy i nie sprawdzaja po ustawieniu czy jest (kierownica)we wlasciwej pozycji.
-
tak pod warunkiem że juz ktoś wczesniej nie przekładał kiery
-
ja u siebie mialem strasznie spartoloną zbieżność , przy puszczeniu kiery leciałą jakies prawie cwierć obrota w lewo , ale tak jak mowicie jak goscie umieja ustawić to ustawią dobrze , u mnie jeszcze i tam minimalnie auto jedzie w bok ale to juz i tak minimalnie wiec nie przeszkadza to pozatym i tak lepiej kiere trzymac samemu :D