-
Za duże spalanie... JTD
Panowie od jakiś 2 dni mam za duże spalanie w 2.4 175 km. Wcześniej jak ruszyłem biegi: 1.2.3 nie widzialem ani razu nawet 10 L spalania chwilowego, teraz przy ruszeniu mam ok 15-17 L... ale np jak zresetuje spalanie przy 120 km/h spalanie jest ok 5.5-6 L... w dodatku na biegu jak jechalem np spalanie 8L noga z gazu i z górki to zaraz spadało a teraz spada jak krew z nosa... Przykład górka ok 300 m w dół wcześniej spalanie 8 L na dystansie 2 km przejechanych spadło do ok 4? a teraz na tej samej górce do 7...
Co może być nie tak?
-
Zauwazyłeś cos jeszcze ? kopci na czarno albo cos ?
-
Nic -nie sugeruj się spalaniem chwilowym, bo w alfie to do końca nie jest ono chwilowe....
-
Sprawdź spalanie na dystrybutorze , może to tylko komp zwariował:)
-
Zalej do pełna zrób 100km do tankuj do pełna i będziesz wiedział ile rzeczywiście Ci spala. Będziesz tak obserwował spalanie na kompie to w końcu komuś w d...e wjedziesz :)
-
Spalanie na komputerze jest czysto teoretyczne. Nikt nigdy Ci nie zagwarantuje że jest prawdziwe. Nie ma innej i choć częściowo pewnej metody jak zalanie pod korek, zrobienie kilka stówek i dolanie do pełna. Wtedy dopiero będziesz wiedzieć ile Ci spala. A takie wywody na temat tego co komputer pokazuje to można sobie w buty wsadzić.
I nie piszcie że wystarczy zalać za stówkę przy rezerwie i czekać aż znów się zapali. Takie rzeczy też już czytałem.
-
no dobra ale czemu nagle taki wzrost na wyswietlaczu skoro przedtem bylo wszytsko ok?
-
spalanie licznikowe wcześniej pokrywało Ci się z rzeczywistym?
-
podłączyłeś pod komputer, wyskoczyły jakieś błędy?? spalanie mogło wzrosnąć bo zimniej na dworze, z innych rzeczy wpływających na spalanie : bo... częściej ostatnio jeździłeś na wyższych obrotach, albo więcej jazdy po mieście w korkach, przyczyn może być wiele, jeżeli auto zachowuje się normalnie oraz komputer nie wykazuje błędów, to tylko obserwacja, jeśli nic nie zauważysz nie przejmuj się tym, może przejdzie samo :P
-
W mojej poprzedniej spalanie mi na kompie skakało jak chciało. A w rzeczywistości stałe. Tak więc nie żyj tym co Ci komputer pokazuje :P tankuj do pełna.