-
Głośna praca silnika
Witam!
Mój silnik bardzo głośno pracuje, głośny dźwięk dochodzi z okolic rozrządu , oraz w okolicach alternatora , nie jestem w stanie dokładnie zlokalizować samego źródła dźwięku. Rozrząd był robiony ( bez wariatora ) , alternatora nie tykałem, ładuje dobrze .
Jakieś diagnozy ?
-
może nagraj dźwięk to będzie łatwiej
-
To po wymianie rozrządu zaczął głośno chodzić silnik?
-
Nagram jutro dźwięk , ale nie gwarantuje doskonałej jakości, ponieważ na tą chwilę nie dysponuje jakimś wymarzonym aparatem .
Przed i po wymianie chodzi równie głośno .
-
Obstawiam łożyska na alternatorze. Ładuje dobrze ale prawdopodobnie już nie długo przestanie ładować. Zdejmij pasek i uruchom silnik. Jak będzie cicho tzn że alternator, bądź jakas inna rolka podpięta pod ten pasek. Jak zdejmiesz pasek to spróbuj pokręcić wszystkimi rolkami. Jak któraś będzie ciężko chodziła to do wymiany.
-
Klekocze jak diesel czy dźwięk jest bardziej metaliczny? Dobrze się zbiera? Wariator, źle ustawiony rozrząd lub zawory. Nic innego na myśl mi nie przychodzi.
-
Nie chodzi jak diesel, i nie ma metalicznego dźwieku
-
wygląda to na padnięty wariator, może podczas wymiany paska źle został ustawiony rozrząd
-
U mnie chodził jak disel i po wymianie wariatora zaczął chodzić jak prawdziwa Alfetka. Mnie się wydaje na stówę że to warjator.
-
Ale u mnie nie chodzi jak diesel, napisałem o tym wyżej ludziska :) . Po prostu pracuje głośno, nie ma żadnego klekotania