-
Brera - wybór silnika
Witam, mam wielki dylemat,
jestem zainteresowany kupnem alfy romeo brera.
mam 2 oferty nad którymi się zastanawiam.
1 oferta: Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM 170 km , 2009 r. (przebieg 130 tys.)
co to za silnik ten 2.0 JTDM , bardzo mało o nim jest, i myślę że mogą być z nim problemy w przyszłości
2. oferta: Alfa Rome Brera 2.4 JTDM 20v 200km , 2007 r. (przebieg 53 tys)
silnik 2.4 jest dość znany i chyba więcej części do niego w razie w. :)
dajcie znać co myślicie, może coś mi odradzicie , podpowiecie, ja doiero wchodzę w świat alfy ale zdecydowanie chcem w niego wejść z alfą brerą.
dzięki i pozdrawiam.
-
obydwie jednostki nie powinny zawodzic, 2.0 mjet jest dobra konstrukcja, nie ma sie czego obawiac
-
2.0 to nowoczesny silnik nastepca 1.9, udana konstrukcja :) napewno różnica bedzie w spalaniu i w masie auta 2.4 ma 5 sylidnrów co za tym idzie jest cięższy i droższy w obsłudze. Wiec różnica 30KM w dynamice auta powinna byc porównywalna.
-
rozumiem, a jaka jest różnica w spalaniu , bo jeżeli nie ma tragedi to chyba 2.4 będzie dawać większą frajde z jazdy .
- - - Updated - - -
a wszystko rozchodzi się o te 2 aukcje:
http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-b...C26794175.html
i
http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-2...C26748595.html
-
[QUOTE=gaco2ouf;1017787]rozumiem, a jaka jest różnica w spalaniu , bo jeżeli nie ma tragedi to chyba 2.4 będzie dawać większą frajde z jazdy .
- - - Updated - - -
a wszystko rozchodzi się o te 2 aukcje:
szczeze bez wahania biore ta 2.0
jest przedewszystkim po lifcie wiec jest juz dopracowana na maxa i odchudzona
i ma piekny kolor :)
teraz ASO i brac
-
tez właśnie przemawia za mna ta 2.0 , ale poprostu nie wiedziałem nic o tym silniku , dlatego też napisałem tu :)
dzięki, coraz bardziej jestem pewny co do wyboru
-
niechciał bym ci doradzac ale według mnie słuszniejszym wyborem bedzie ta z 2009r. jest nowoczesniejsza, ma ladniejszy srodek, silnik tez przemawia na jej korzysc. Poczytaj na forum z tego 2.0 wyciagaja bez problemu 200KM
ja swoją 159 1.9 podkrecilem na 180KM i jest malina:)
-
ja bez wahania wybrałbym tą 2.0
-
Też bym wybrał poliftową 2.0 JTDM , ma dopracowane wnętrze , jest odelżona . 2.4JTDM fajnie jeździ ale tylko na wprost ,problemy ( ze względu na wagę) zaczynają się na ciasnych i szybko pokonywanych zakrętach .
-
Wiadomo że za 2.4 przemawia lepsza kultura pracy ale gdybym miał wybierać miedzy tymi dwoma autami wybrał bym zdecydowanie 2.0 gdyż jest to lżejsza jednostka, tak jak inni pisali wcześniej, nowsza z ciekawszym wnętrzem. Dobrze sprawdzić w serwisie i szykować się do zakupu ;)
Był już temat odnośnie takiego wyboru silnika ale w przypadku 159, aczkolwiek był i warto byłoby do niego zajrzeć.