-
ładowanie akumulatora
Zastanawiam się od wczoraj skąd pobrać sygnał do wysterowania przekaźnika. Przekaźnik powinien załączać układ dopiero po uruchomieniu silnika.
Wydaje mi się, że jedną z opcji byłoby podczepienie się gdzieś pod kontrolkę ładowania aku. Ale to tylko dioda, a ja potrzebuję sygnału 12V
jakieś propozycje??
-
sygnały do biegów wentylatora chłodnicy? Ja tak mam zrobiony podgrzewacz
-
o o ciekawe :)
zaraz popatrzę jak to w klimatroniku wygląda:)
- - - Updated - - -
musiałbym fizycznie podłączyć przekaźnik i zobaczyć na którym biegu dmuchawy, napięcie będzie wystarczające do przełączenia się przekaźnika...
bo tam jest kilka rezystorów...
-
-
przymierzam się do zabrania części i zamontowania podgrzewacza cieczy chłodzącej.
idea jest taka, żeby wszystko chodziło automatycznie, a syganlizację pracy umieściłbym w miejscu na diodę ASR (bo ASR nie posiadam w alfie)
zamierzam kupić podgrzewacz od renaulta dci, wyłącznik termiczny na 50stC, kilka przekaźników do załczania świec żarowych i bezpiecznik 70A
pozostało mi tylko pobranie sygnału do załączenia podgrzewacza. nie może to być np. z kluczyka, bo nie chcę, żeby z aku prąd szedł na podgrzewacz jeszcze przed uruchomieniem silnika.
-
a dlaczego nie oryginalny podgrzewacz do alfy??/
-
od alfy 150zł sam podgrzewacz kosztuje - od meganki 50zł, a i tak przy zakupie od alfy zostaje problem związany z instalacją elektryczną
-
jutro zobaczę jak ja mam to podłączone, ale właśnie pod nóżkę przekaźników od biegów wentylatora chłodnicy, o to jest instalacja właśnie pod podgrzewacz, tyle, że jak na razie to ja mam wersję manualną, ale już w głowie mam myśl tego usprawnienia na pełny automat.
-
-
zasada działania ok, tylko ta cena i fakt, że kolejny element do upchania pod maską