-
dwa problemy z rana
niestety ale dwa problemy mam i moze to nic ale lepiej spytac :
1. odpalam auto z rana (jest -8) i nagle okazuj sie ze brak ABS i brak VDC ... sie zastanawoilem o co kaman bo jeszcze wczoraj chulalo wszystko az milo ... no ale karnalem sie kawalek gdzies, pod sklepem wiadomo wszystko powylaczane i sporwotem uruchamiam i juz git ... co moglo byc przyczyna? zimno ? az taka wrazliwosc sprzetu na temp ?
2. czy wy rowniez tak macie i czy tak ma byc ze przy odpaleniu mruga mi chwile lampka na panelu u gory (kolo lusterka) z poduszka pasazera. czy to jest tylko CHECK ze jest ok ? bo jednak licze na to ze jest tam poducha ;)
z gory dziekuje za odp.
-
1) Akumulator sprawdz, objaw spadku napiecia.
2) Chwile miga, ale nie po odpaleniu tylko chyba po wsadzeniu kluczyka.
-
Poszukaj, było o tym nie raz. Wogóle najpierw poszukaj potem pisz. ;)
Może to być kwestia słabego akumulatora i od tego zacznij poszukiwania przyczyny.
-
Słaby akumulator i elektronika swiruje, kontrolka abs'u zapala się dosc często przy niskim napięciu, proponuje podjechać na diagnostyke/wymiane aku
-
Miałem podobną sytuację przy odpalaniu na silnym mrozie,wymień albo podładuj akumulator.
-
no i wszystko jasne ... sprawdze jak moja beteryja wyglada i ile prundu ma ...
a kontrolka poduszki to tylko wlasnie przy wlozeniu kluczyka wiec mysle ze to check.
grazie za odp o wielcy ;)
temat oczywiscie zamykamy. :cool:
-
jeszcze wrzucę swoje trzy grosze:) przy padającym akumulatorze nie miałem żadnych błędów.W dniu jego śmierci(w nocy)włączył się alarm,rano było ćwierć obrotu silnika i koniec
-
no tak zle to jeszcze nie jest ale zaraz sprawdze poziom naladowania bo ida silniejsze mrozy ...
temat zamykamy co by tu nie denerowac porzadkowych :P
-
Chyba nie ma reguły na błąd abs i vdc przy słabym aku. W mojej 159 przed wymianą aku. padł przy rozruchu, podpiąłem kablami drugi, odpaliłem i nie było żadnych błędów.
-
Co do lampki kolo lusterka to mruga po wlozeniu kluczyka, a jak wylaczysz poduche pasazera to bedzie swiecila caly czas.
Pozdrawiam.
Krzysiek