147 1,9 jtdm 8v 120km czy mam przedmuchy????
Witam.
Jestem nowym członkiem kupiłem niedawno alfe 147 1,9 jtdm 8v 120km przebieg niby 137tys km auto sprowadzone z włoch rocznik koncówka 2005r. Auto kupiłem od handlarza z okolic wrocławia. Czytałem na forum o przedmuchach i sam chciałem zobaczyc jak sie to ma u mnie. Powiem że auto doś długo bylo nie jeżdzone około 6-7 miesięcy. Takze odpaliłem samochód odkręciłem kurek od wlewu oleju i patrzę podnosi go dośc mocno ale odczuwalne są także lekkie zasysanie tego kurka. Gdy go całkowicie odkręce to bije powietrze i pluje troche olejem. Następnie wyciągam bagnet i odczuwam lekkie uczucie powietrza. Po rozgrzaniu silnika do 90 stopni z begnetu leci mały dymek a z otworu od oleju bardziej wyrzuca olej i mała mgiełka. Moje pytanie czy to są przedmuchy czy może coś innego jak zbadać co to jest i jakie są koszty naprawy ewentualne??? Z góry dziękuję bo trochę kasy włożyłem w to auto mianowicie świece sprzęgło nowa skrzynia bo handlarz nie wlał oleju ;/ :mad:itp. Mam nadzieje że to nic poważnego;/ Z góry dziękuję za pomoc.:(