-
busso 12v... 24v.....
Witam...czy ktoś może obiektywnie stwierdził czy jeżeli miałby wybrać alfę GTv z silnikiem 3.0 v6 to lepiej rozejrzeć się za wersją 12 zaworową, czy lepiej tą wyposażoną w sondę lambda 24 zaworową?... to na którą się zdecydować? Chodzi mi o charakterystykę pracy silnika bo nie spotkałem jeszcze tych dwóch wersji naraz by podeptać pedał gazu...Co można powiedzieć o tej klasycznej 3.0 busso z 12 zaworami bez sond lambda?.. A co o tej 24v zarzuconej elektroniką dbającą o ekologię... :confused:
-
Wybór masz tylko jeden 3.0 V6 24V. A to z tej prostej przyczyny, że 12-zaworowych 3-litrówek wyprodukowano bardzo mało w GTV, nie znajdziesz takiej. Spotyka się je głownie w Spiderach, ale i to duża rzadkość. No chyba, że rozważasz również 2.0 V6 12v Turbo.
-
oba te silniki moge porównac w 164 bo takowe miałem . 12" klekocą" nizej niz w 24v moc max , konieczność regulacji zaworów , nieznacznie mniejsze spalanie , trudności w dostepie czesci ( napinacz olejowy), 24v lepsza kultura pracy automatyczna reg. luzów zaworowych, moc max w wyższa i redkosc max wyzsza, wieksza dostepnosc czesci .
Każda 164 v6 busso posiadałą sonde labda lub dwie s.
-
Tak ja napisał Rafał - 12v trochę niższe spalanie i mniejsza moc. Z dostępnością części to nie wiem jak jest, ale wiem, że jak trzeba zmienić rozrząd w mojej v6 24v to mechanicy się za głowę łapią. W 12v podobno dużo łatwiej. Lepszym wyborem chyba jest 24v, bo to jednak trochę unowocześniona konstrukcja.
-
Tez doradzam 24v,mam i chwalę!
- - - Updated - - -
Na pewno bardziej zaawansowana technicznie,ale fajniejsza frajda z jazdy.
-
Zdecydowanie polecam 12v co ma do tego zaawansowanie techniczne? cena napraw i usterkowość napewno bardziej zaawansowana w 24v Żadna Vka nie brzmi lepiej jak12v i ten dzwiek nie mylić z klekotem no chyba że ma rozregulowany silnik
-
Zależy co kto lubi, mnie urzeka praca i moment z samego dołu w 12V, fajnie cyka jak jest dobrze wyregulowana i dla mnie lepiej brzmi, a napinacz olejowy można zregenerować, dlatego po prostu przejedź się jedną i drugą wersją silnika bo w tym przypadku nie opierał bym się na opiniach użytkowników.
-
Mam/miałem 3,0 24v i 3,0 12v w 164.
Każdy z tych silników jest rewelacyjny. Jeśli szukasz osiągów bierz 24v, jeśli nie zależy Ci na byciu pierwszym po 400m od świateł wystarczy 12v.
To nie prawda, że 24v gorzej idzie z niskich obrotów, po prostu na wyższych w porównaniu do 12v jest dużo mocniejsza, stąd wrażenie (mylne) że na "dole" mało się dzieje.
Mi osobiście bardziej leży 24v.
-
Powiem że jezdziłem 3,0 12V i 3,0 24V . Obydwie wersje Super . I jestem zaskoczony tym, że 12V nie dostaje od 24V absolutnie. Owszem góra w 24V jest dużo większa, ale gdzie jest te dodatkowe 30 koni to nie mam pojęcia. Co do Dzwięku silnika to 12V według mnie fajniej brzmi. Wybór należy do Ciebie. 24V pali więcej,ale podobno idzie pod 250 na godzinę,więc sam zdecyduj. Sprawdz obydwa i podejmij sam decyzję.
-
Mówiecie że 12v na lepszy dżwięk polemizowałabym z tą opinią.Ale każdy ma swoje zdanie a że idzie lepiej w górnych obrotach z tym się zgadzam całkowicie.
- - - Updated - - -
A i idzie bez najmniejszego problemu co najmniej pod 235 km/h/tyle jechałam oczywiście na niemieckiej autostradzie/,więcej sie nie udało gdyż Tir wyprzedał Tira,ach ci niemcy.