-
Nie odpala JTD.
Witam,
mam problem ... 2 dni temu ide sobie zadowolony do auta zapalam - odpalil a po 2 sekundach zgasl... i od tego czasu juz nie pali :)
Sprawdzilem akumulaor, swiece i rozrusznik w porzadku. Objawy takie ze przy zapalaniu wszystko kreci ladnie ale nie odpali:/ Wyglada to tak jakby nie mial paliwa ale paliwo jest i to sporo do tego przeplyw paliwa tez sprawdzony i jest ok.
Jakie moga byc przyczyny ??? zostalo chyba jedynie sprawdzic czujnik polozenia walu korbowego - wyczytalem tyle na innych postach.
Bardzo prosze o pomoc kolegow z podobnymi autami - alfa 147 1.9 JTD 2003r. 115km
-
Było juz 147 razy na forum: jakiej pomocy udzielił Ci komputer pokazująć błędy?
-
no wlasnie chcialem przeszukac forum ale niestety wyszukiwanie szwankuje - brak wynikow wyszukiwania za kazdym razem :/ Dzisiaj podepne auto pod kompa jak tylko dowiem sie jaki blad wyskakuje napisze od razu
-
Niedawno miałem podobną sytuację - autko odpalało i po 2-3s samo gasło i tak cały czas. Komputer nic nie pokazał.
Assistant przyszedł mi z pomocą, autko na lawetę i do mechanika, który stwierdził zapchany EGR. Pomoczył go w chemi i autko znowu śmiga.
Tak u mnie było ;).
-
Też to niedawno przechodziłem, jak zgasło tak już amen, musiałem pchać jak poloneza. Odstawiłem do mechanika, rozsypał się EGR, nowy około 400zł, kazałem zaślepić i śmiga jak dawniej:) Spróbuj zacząć od tego. Ewentualnie gdyby to nie był EGR to sprawdź w FES'ie ciśnienie na listwie paliwa, 2 lata temu miałem taki kaprys, okazało się, że ma za niskie ciśnienie - problem był z pompą wtryskową.
-
miałem podobny problem ze 159 - tam winowajcą był czujnik położenia wału...
-
Zaprowadzilem auto do mechanika - ten sprawdzil wszystko aku, swiece, styki, rozrusznik nawet odpinal wtryski i stwierdzil ze wszystko jest w porzadku ! Zlozyl wszystko do kupy i auto zaczelo znowu palic - dziwne. Przy zapaleniu powiedzial ze jedynie zakopcilo niesamowicie i dym w calym garazu ze nic nie widac :D Mniejsza z tym dzisiaj jadac sobie spokojnie dodaje gazu a tu dupa .... auto nie przyspiesza ! Zachowywalo sie tak jakby wogole nie reagowalo na gaz ( a ten wcisniety do oporu) dopiero po 2-3 wcisnieciach do oporu dostalo paliwko i wcisnelo w fotelik... Czuje teraz ze pod gazem juz nie dziala jak trzeba jakby paliwo nie dochodzilo czy cholera wie. Zamowilem juz filtr paliwa bo od jego wymiany zaczne. Jakies inne propozycje co moze byc przyczyna ????
Pozdrawiam
- - - Updated - - -
Dodam jeszcze ze przy przyspieszaniu np na 3jce na wcisnietym gazie odczuwam w pewnym momencie jakby sekundowa przerwe mocy czy brak przeplywu paliwa i nie przyspiesza rownomiernie - na pozostalych biegach wszystko ok.
-
Przyczyną może być również przycinający się EGR, powodując przeładowanie.
-
byc moze - po awarii i podpieciu do kompa pokazalo wlasnie blad czujnika doladowania... ale od ciaglego krecenia bez skutku tez chyba moglo go wywalic
-
A może to taka dziura jak z walniętą przepływką? W całym zakresie obrotów tak masz czy tylko od - do?