-
Co to za śruba???
Słuchajcie wczoraj zobaczyłem dość duży wyciek oleju. Wieczorem chcąc namierzyć wyciek podniosłem maskę do góry i moim oczom ukazała się śruba, która sobie luźno latała. Okazało się, że wyciek jest właśnie z tej dziurki w którą była wkręcona śruba. Śruba ta znajduje się zaraz nad czujnikiem biegu wstecznego. Ktoś mi może powiedzieć jakie zadanie spełnia ta śruba w skrzyni biegów? Czy oprócz tego że blokuje wyciek oleju to jeszcze do czegoś służy???
-
A czy przypadkiem to nie jest korek do wymiany oleju w skrzyni ;)
-
Powiem Ci tak, też tak pomyślałem ale korek ten to jest chyba trochę niżej niż czujnik biegu wstecznego. No i pewno jest też trochę większy.
-
A zrób zdjęcie tego otworu i śruby.
-
Otworu nie zrobię bo już wkręciłem tam tą śrubę. Ale zdjęcie w którym to miejscu jest mogę zrobić później. Chociaż nietrudno to namierzyć bo to jest śruba zaraz nad czujnikiem biegu wstecznego. Dosłownie centymetr nad nim.
-
Zdaje mi się że to korek do wlewania oleju(Chociaż zdaje mi się że korek jest z boku skrzyni.) Dużo tego oleju Ci wyciekło ?
-
Oleju mi uciekło prawie litr. Dziś zmieniłem już na świeży olej bo i tak musiałem wymienić po remoncie skrzyni. Śruba prawdopodobnie odpowiada za trzymanie czegośw środku. Ale nie jest to napewno śruba do wlewania oleju.
-
Wszystkie biegi działają i nie wydaje podejrzanych dźwięków ?
-
Może jakaś która trzyma zatrzaski lub wewnętrzne elementy jutro spróbuje spojrzeć do Epera.
-
To śruba wlewu oleju, opis umiejscowienia pasuje.