-
Bardzo duże spalanie
Witam mam duży problem ze spalaniem u swojej alfy, mianowicie wybralem się na małą przejazdzke, samochodu nie katowalem jezdzilem w miare spokojnie, zalalem za 50zł zrobilem jakies 40km ;o i samochod zgasł po kilku telefonach do znajomych zeby ktos podwiózł mi jakas banke z paliwem przypomnialem sobie ze wlalem do karnistra za 20zł na zapas. Paliwo z karnistra wlałem do auta , i odrazu udalem się w strone stacji mialem do niej ok.15 km, ale nie dojechalem, na paliwie za 20 zł przejechalem 13 km i samochod zgasł dalej musialem isc z buta . Czy to normalne ze silnik 1.6 boxer tak duzo pali? Dodam ze auto kupilem niedawno i poprzedni wlasciciel zalozył tam filtr stozkowy i nawet nie ma przepływomierza powietrza , czujnik temperatury powietrza zasysanego jest.
-
U mnie jest normalny filtr i też nie ma przepływomierza, ale czujnik temp jest. Co do spalania to mój bierze jakieś 9-10 benzyny i ok 14-15 gazu, z tym że ja wolno nie jeżdżę :D
Za 50 zł robię jakieś 100 km na benzynie.
-
Średnie spalanie przekraczające 25l - to nie może być prawidłowa praca silnika.
-
Szczerze to według mnie raczej nie realne żeby silnik przepalił tyle paliwa na takim dystansie. Na 90% gubisz paliwo gdzieś przed dotarciem do komory spalania.
Sprawdź zbiornik, węże, filtr paliwa pod kątem nieszczelności.
-
wlasnie teraz tak patrze bo tych boxerach i widze ze nie kazdy ma przepływomierz, moze u mnie tez nie było ale bez przesady juz mnie męczy to lanie do baku i nie jezdzenie wogole :D
- - - Updated - - -
filtr paliwa, dobry pomysł ! myslalem o tym ale nie bylem pewien czy to ma jakis wplyw na spalanie auta
-
Podpięcie pod kompa mogło by dać parę odpowiedzi. Jeśli masz uwaloną lambdę to mieszanka moze być z kapelusza. Wszystko wyjdzie z kompa. Zagadaj kogoś z kolegów w okolicy to może ktoś Ci odpyta kompa..wielu alfistów ma swoje interfejsy.
-
Boxer 1.6 nie ma przepływomierza. Jeśli chodzi o podpięcie pod komputer szukaj kogoś z visa euroscan na dwa porty com.
-
a przez ten stożek moze palić więcej ?
-
Na pewno nie takie ilości.
-
Według mojej opinii może. A nie świeci Ci się nic na desce?
Tylko właśnie nie aż tyle.