Cześć!
Muszę przyspawać do słupka ogranicznik drzwi bo strasznie napierd... dziela. Mogę to zrobić każdą spawarką? Nie się złego niestanie z elektroniką w aucie?
Printable View
Cześć!
Muszę przyspawać do słupka ogranicznik drzwi bo strasznie napierd... dziela. Mogę to zrobić każdą spawarką? Nie się złego niestanie z elektroniką w aucie?
Jak po odłączasz wszystkie masy z elektroniki, to nie. Jeśli tego nie zrobisz, to masakra z elektroniką. Jak spawasz, to musisz podłączyć masę do spawanego przedmiotu i ... wiadomo co będzie. Tak standardowo palą wszystkie układy elektroniczne w maszynach budowlanych usprawnianych bez odpięcia całej elektroniki, a później się dziwą, że serwis nie uwzględnia gwarancji :)
No to lipton bo muszę do budy przyspawać...
Co w takiej sytuacji proponujecie?
wydaje mi sie ze troche przesadzacie jakim amperazem bedzie spawał takie gówienko na moje odepnij aku i po sprawie a jak nie chcesz to przerób mocowanie tak zeby przewiercic w innnych miejscach zeby sie trzymało chociaz i tak to z deka zalatuje drutem jak i spawanie do słupka bo skoro ci napierd.... to za duzo ci juz tego słupka niezostało
Słupka trochę zostało :)
Nie pamiętam jak to wygląda w 156 ale w 155 było to chyba zgrzewane/spawane do budy, tyle, że od wewnętrznej strony. Żeby przyspawać to od środka trzeba by pruć deskę i słupek... Na to nie mam czasu i chęci. Doszedłem do wniosku, że dwa małe spawy przy otwartych drzwiach załatwią sprawę. Będzie w miarę estetycznie wyglądać (szczególnie w tym miejscu) no i bez wstydu będzie można kogoś wpuścić do samochodu.
Więc ponawiam pytanie: jak bezpiecznie coś przyspawać do budy?
Pozdrawiam :)
odpinaj aku przy spawaniu i nic sie nie stanie
Jak spawają układy wydechowe, czy nawet same plecionki to odpinają tylko mase z aku i nic się nie dzieje. W starszych autach gdzie nie było elektroniki to nawet masy na aku nie ruszałem:) bezpośrednio spawanie plecionki odbyło się przy podpietym aku i auto normalnie odjechało i jezdziło jeszcze troche. Było to wiekowe auto Lanica dedra 1.6 z 91r:)
No to tak pewnie jutro zrobię. Jak coś się sperd...zieli to będę Was szukał ;)
Dżeju, nie znasz się to nie wypisuj bredni. Poczytaj trochę o warunkach przepływu prądu w obwodzie elektrycznym.
Wystarczy odłączyć masę akumulatora, a nie wszystkie masy w samochodzie.