Witam.
Chcę na zimę kupić 17stki opony na oryginalne felgi i proszę o rade jaki dobrać optymalny rozmiar ..
Letnie mam 215/45R17 czy na zimę kupić ten sam rozmiar ?
Do AR 156 SW 1.9JTDm zawieszenie seria.
Pozdrawiam
Witam.
Chcę na zimę kupić 17stki opony na oryginalne felgi i proszę o rade jaki dobrać optymalny rozmiar ..
Letnie mam 215/45R17 czy na zimę kupić ten sam rozmiar ?
Do AR 156 SW 1.9JTDm zawieszenie seria.
Pozdrawiam
Na zimę przeważnie daje się mniejsze koła, np 15 cali. Chcesz zakładać zimowe opony na alu felgi, na których jeździsz latem? Lepiej kup stalówki za grosze i zimowe opony 15 cali, taniej wyjdzie.
Zrób jak pisze kolega wyżej szkoda,ale na zime ja wyrwałem alu ori 15' za 350zł + opony Dębica Frigo2 i zima nie straszna. Pamiętaj,że w zimię im węższa opona tym lepiej będzie kleić się drogi.
W razie czego mam stalowe felgi za 2 stówki ;)
ja na zime mam 225/45/17 i daje sie jezdzic normalnie :D
Nikt nie mówi, że się nie da. Można i na 19 calach w zimie jeździć ;) Ale bezpieczniej moim zdaniem jest na mniejszych felgach.
Michał jeżeli chcesz zakładać zimówki na 17" to szukaj 205/50/17 choć tak jak piszą koledzy wyżej taniej wyjdzie zakup jakichś mniejszych stalówek. Sam osobiście zastanawiam się nad takim rozmiarem na zimę bo myśle o heblach 330mm. Obecnie na zimę mam telefony 16" z GTV z oponami 205/50/16 więc trochę mniejsza wysokość niż zalecana do 156. Zastrzeżeń brak, komfort jazdy tez na +
Sam miałem taki dylemat czy na oryginalne 17" ładować zimówki czy kupić stalówki. I generalnie za cenę opon zimowych 17" kupiłem komplet stalówek 15" razem z bardzo dobrymi oponami Continental (razem 500zł). A teraz przekładka trwa chwile, szkoda ładnych 17" na zimę.
ok ..Dzięki za odpowiedzi.. miałem plan 17" zimę i na wiosnę kupić jeszcze jedne 17" lu 18" ..
do zimy jeszcze trochę zostało więc jest czas do namysłu )
pozdro.