-
Wypalanie DPF
Wybaczcie pytanie, przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi.
Wczoraj podłączyłem moją 159 pod komputer żeby sprawdzić, w ilu procentach jest zapchany DPF. Pokazało 84%.
Wybrałem się wiec na obwodnicę, żeby go troszkę wypalić. Środek nocy, ładnie i pięknie. 4 bieg, 3000 obrotów tempomat i jedziemy. Nie zaobserwowałem jednak, żeby rozpoczął się proces wypalania - żadnej kontrolki, turbo nie opada, w komputerze równeż nie widać, żeby zaczęło sie wypalać. Temperatura DPF 260 stopni.
Kiedy zaczyna się wypalanie filtra cząstek stałych, przy ilu procentach, czy można je uruchomić jakoś w czasie jazdy? Głupio by było, gdyby zaczął sie wypalać zaraz przed dojazdem do domu...
-
Samemu to mozesz wymusic wypalanie, ale nie polecam tego sposobu bo nie masz do tego powodu. Generalnie wypalanie zaczyna sie w bliskich okolicach 100% zapchania lub powyzej (jesli dominuje jazda miejska) i przy temp.okolo 500st na filtrze. Tak to wyglada u mnie, u innych pradopodobnie podobie bardzo.
-
Mnie zaczyna wypalać się tuż pod domem. Zawsze.
-
Nie ma to jak sensowna odpowiedż :)
-
Jezeli masz 85% to spodziewaj sie, ze niedlugo Cie dorwie widmo wypalania. Specjalnie nie ma co jezdzic i liczyc ze zacznie sie wypalac bo to roznie z tym bywa. Ja mialem 95% w niedziele, pojechalem w traske 80km i na 2km przed koncem filtr sie zaczal wypalac. Stwierdzilem ze mam go w powazaniu i dzisiaj w drodze do pracy znow sie zaczal wypalac... oczywiscie na 2km przed :) Jutro jade znow mala traske i jak sie zacznie wypalac pod koniec trasy to mnie chyba jasny szlag trafi :P
-
kurcze, 1500 km i nie zaczął się wypalać, a raczej jest:P lampię się ciągle na wskaźnik turbo, włączone mam chwilowe spalanie, bo chcę się nauczyć z tym żyć, a tu ani razu nie przyuważyłem wypalania. w roczniku 2009 byla kontrolka, że się wypala? jeżdżę spokojnie, z przewagą miasta, ma to jakieś znaczenie? zielony z tym filtrem jestem
-
Ostatnio byłem oglądać z kumplem jedną alfę 159 1.9JTDm 16V z 2007r. Oprócz tego że miała kilka problemów mechanicznych i niepewną historię blacharską, zdziwił mnie jeden parametr odnośnie wypalania DPF.
READ PARAMETERS:
Odleg.srednia od ost.5 regener.: 5938 km
Raczej niemożliwe żeby było to tak rzadko. Może handlarz podczas kręcenia licznika coś pogmerał w kompie.
-
no byłby to swoisty rekord :) u mnie, kiedy jeździłem 80% tras, 20% miasta wypalał się co 800-900km. Teraz kiedy proporcje są w zasadzie odwrotne, waha się pomiędzy 400-500km. Piszę o średnich odległościach.
-
u mnie ostatnio zauważyłem że średnia odległość wypalania wynosi 927 km
-
U mnie 400-500 km, ale dużo po mieście jeżdżę. Czysta trasa to 800-1000 zależy czy autostrada czy krajówka.