-
zawór EGR
Witajcie mam pytanie czy w 156 1.9JTD z 1999r. jest zawór EGR? bo bylem ostatnio podlaczyc pod kompoter samochod i mechanik poiedzil ze sie nie otwiera zawor, wiec kupilem go i chcialem go dzisiaj wymienic a tu okazuje sie ze niema u mnie czegos takiego. Ogladalem na jednym z forów czyszczenie zaworu EGR w 1.9 JTD ale z 2004 i tam jest zawor a u mnie nie moge znalezsc. Pomozcie jak mozecie. Czy w tym roczniku co mój jest zawór EGR?
-
Oczywiściwe że jest tylko w innym miejscu i inaczej sterowany - poszukaj w Eperze
http://www.spangerum.com:7080/navi?KEY=STARTUP
-
Miałem podobny problem - instrukcja z forum jest JTD 16V a ja mam 8V
Znalazłem EGR "podążając" śladem rurki odchodzącej od kolektora wydechowego (jest inna niż cała reszta, metalowa w takim jakimś oplocie), generalnie po zdjęciu osłony widać go od razu
Gdzieś na forum widziałem posta w którym kolega pytał odnośnie zaślepienia EGR i wkleił ładną fotkę
-
no wlasnie te zdjęcia co przedstawia kolega o zaslepieniu EGR to jest zupelnie co innego niz u mnie, tam jak zdjal pokrywe to odrazu widac zawór a u mnie niema sladu wogole no przejzalem wszystko pozostalo mi tylko wejsc pod samochod ale chyba tam go niema co? :)i zachodze w głowe gdzie on jest. ten link co podal kolega wczesniej niemoge na niego wejsc "..EGERZE.." wyskakuje komunikat ze za duzo ludzi czy cos takiego i zeby sprobowac pozniej. Pomozcie jakos bo wole sam to wymienic bo mam nowy zawór niz placic 100 mechanikowi. Pozdrawiam gorąco Pawlitoooo
-
-
-
Słuchajcie nic nadal nieznalazlem na temat mojego EGR ani w tym katalogu EPER ani tym bardziej w opisie jak zaslepic EGR ktory kolega powyzej wyslal, chodzi mi tylko o to czy ktos ma taki sam silnik jak moj czyli 1.9 JTD 105KM z 1999r. i czy moze mi powiedziec w ktorym miejscu znajduje sie ten zawor. Kupiłem nowy i poprostu chce go wymienic a nie potrafie go nigdzie zlokalizowac. W serwisie niechcieli mi powiedziec pewnie liczyli na kase, u mechanika tez niechcieli mi powiedziec, wiec myslalem ze ktos na forum mi podpowie a tu tez nic.
-
u ciebie zawór jest na kolektorze, sprawdź tu
ale nie wiem czy nie lepiej byłoby zlecić jednak wymianę mechanikowi - odkręcenie zardzewiałych śrub na kolektorze nie jest łatwe
-
EGR to jest takie urządzonko, które podaje spaliny z powrotem do silnika w celu obniżenia toksyczności spalin. Więc na 100% szukaj czegoś, co łączy kolektor wydechowy z dolotowym i tam będzie zawór EGR. Istnieje jednak jeszcze jedna możliwość- poprzedni właściciel całkowicie to zdemontował i pozaślepiał, w takim przypadku, to rzeczywiście możesz mieć problem ze znalezieniem :wink:
-
Dobra chyba sobie poradziłem, znalazłem cos takiego u siebie znajduje sie przy kolektorze, wizawi chłodnicy, wyglada to jak "UFO" taka puszeczka posrodku splaszczona, u gory rurka do ktorej podlaczona jest rurka gumowa, a z boku odchodzi rurka metalowa karbowana. Prosilbym o potwierdzenie przez was ze to jest Zawór EGR, teraz wiem ze ten ktory kupilem czyli ten zawor elektryczny jest do innego modelu silnika. Przyajmniej tak mi sie wydaje.