Witam , moj samochod kiedy wlacze klime bardzo zamula , czuc to ze ma obciazenie i to BARDZO , mam pytanie czy to standard czy jednak u mnie jest cos nei tak? : )
Printable View
Witam , moj samochod kiedy wlacze klime bardzo zamula , czuc to ze ma obciazenie i to BARDZO , mam pytanie czy to standard czy jednak u mnie jest cos nei tak? : )
Do sprawdzenia sprężarka klimy, być może sprzęgiełko albo łożyska. Nie powinno być zamulania od klimatyzacji.
jestes z Tychow to moze byc podpowiedzial gdzie z tym podjechac , do Tychow mam ze 4 km : D
Hmm w Tychach nie ma serwisu do polecenia. W Katowicach ITALAUTO.
Generalnie po włączeniu klimy silnik pracuje pod trochę większym obciążeniem niż przy wyłączonej. Z tego co mi wiadomo włączona klima pobiera ok. 10 KM ale, żeby czuć po włączeniu jakieś większe mulenie to coś musi być nie tak.
no bez klimy moglem ruszyc na 2 spokojnie (nie wiem czy dobrze sobie to porownuje ale trudno) a z klima jak mam 20 km na godzine to na 2 jak puszcze sprzeglo to czuc jak samochod zwalnia , szarpie ale po chwili jedzie : ) podjade do Italauto jutro :) ogolnie czuc ze samochod jest wolniejszy.
Możesz miec za dużo gazu
u mnie w 2,4 w końcu uruchomiłem klime i czuć ją też... spadek mocy odczuwalny, czesto ruszam delikatnie bez dodawania gazu to na klimie silnik przy takim ruszaniu potrafi silnik aż zaklekotać...
U mnie także czuć lekkie przymulenie na klimie, ale to kwestia przyzwyczajenia, że jak się ją włączy to troszkę bardziej trzeba kręcić.