Panowie dzisiaj przestały mi działac wskaźniki na desce rozdzielczej (prędkościomierz,obrotomierz, paliwo i woda). Sprawdzałem bezpieczniki i wszystko ok więc może ktoś spotkal się z takim probleme i podpowie gdzie zaglądnąc.
Printable View
Panowie dzisiaj przestały mi działac wskaźniki na desce rozdzielczej (prędkościomierz,obrotomierz, paliwo i woda). Sprawdzałem bezpieczniki i wszystko ok więc może ktoś spotkal się z takim probleme i podpowie gdzie zaglądnąc.
Za zasilanie tablicy wskaźników odpowiedzialne sa 3 bezpieczniki (pod kierownicą) F1-15A, F5-5A, F18-5A Trzeba je sprawdzić miernikiem (nie na "oko").
niestety miernika nie posiadam ale zamieniłem je na nowe i nadal to samo.
Ja bym standardowo w takim wypadku zaczął od sprawdzenia czy z nagrzewnicy nie leje sie na przekazniki pod konsolą. Następnie odepnij akumulator na 15 minut i sprawdz co sie bedzie dzialo.
Bylo wiele razy pisane o tych licznikach musiał bys poszukac na forum jak to koledzy rozwiązywali bo nie pamietam niestety dokladnie, aczkolwiek takie wpisy sie zdarzaly.:beer:
masa a które przekaźniki masz na myśli? gdzie one się znajdują ?
Za ICS są. Zeby sie do nich dostać musisz zdjąć skórzaną osłonę tunelu koło nogi pasażera i tam poświeć latarką , włóz dłoń i zobacz czy jest suchi , czy masz tam wilgoć. Jeżeli jest wilgoć jest opcja , że nagrzewnica cieknie i poprostu gdzieś dostał się płyn chłodniczy i spowodował zwarcie. Nagrzewnice bardzo częśto ciekna w 166 po latach i powoduja mase usterek w elektryce auta. Koniecznei to sprawdz. Mam nadzieje, że jest tam sucho i wtedy trzeba będzie szukać jeszcze gdzie indziej.
Kolego spróbuj najpierw wyjąć licznik i podociskać wtyczki. Miałem to samo jakieś pół roku temu. Sprawdzone zostało wszystko, a dopiero jak wytargałem zegary i dopchnąłem wtyczki to zaczęło znowu działać.
Pod konsolą wszystko suche więc przyczyna leży gdzie indziej
ruszałem wtyczkami i nie dało to pozytywnego rezultatu
zauważyłem że się nie pali kontrolka od ręcznego i abs-u jakieś powiązanie?
oprócz tych kontrolek co pisałem świeci się wszystko.
- - - Updated - - -
teraz zauważyłem że ics nie pokazuje mi na ile pozostało mi paliwa. Czarna magia dla mnie. A w następnym tygodni do pokonania 1000 km bo aktualnie jestem w Holandii i tak trochę głupio jechać bez działających wskaźników .
Obstawiałbym że któraś z wtyczek nie daje rady (są chyba 3 czy 4 z tyłu zegarów), może sygnał od ECU nie przychodzi?
Ewentualnie na początek znajdź kogoś blisko żeby zegary na chwilę przełożyć, może jakiś moduł padł w samych zegarach?
A jak nie zegary to trzeba by popatrzeć w schematy eLearna i próbować przelecieć po tych kablach do źródła szukając co zdechło. Żmudna robota...
- - - Updated - - -
Hmm, a po info z tym ICSem to faktycznie coraz bardziej się skłaniam ku opcji, że ECU może świruje?
Kolego odłącz akumulator na pół godziny. Ewentualnie może akumulator pada. i ele swiruje. Zacznij od podstaw. Sprawdz akumulator, mase na aku, napiecie jakie ma. Jak masz możliwosć to podmień akumulator na inny z innego auta. I obserwuj.
Jeśli ICS nie ma zasięgu to na bank jest problem z informacją z ECU. Weź kolego posprawdzaj wtyczki nie przy liczniku, tylko przy ECU. Oczyść, jakiś preparat do styków i powinno pomóc.
dzięki panowie za podpowiedzi jutro posprawdzam te wtyczki mam nadzieje że pomoże
wtyczki posprawdzane i nadal nic. Zostaje chyba tylko podmiana zegarów i wtedy będzie wiadomo czy to wina zegarów czy elektryki
Zegary podmienione i wszystko wróciło do normy poza świecąca się kontrolką abs. Podłączyłem FES-a i pokazał się błąd c1507 po wykasowaniu zaraz powraca. Zaznaczam że przed uszkodzeniem zegarów kontrolka się nie paliła. Co może być przyczyną?
A może jakieś dodatkowe info z opisu błędu ?
Dokładnie to pokazuje C1507- VDC/ASR/TCS light krytyczny kontrolka włączonaSZCZEGÓŁY BŁĘDU:
Vehicle speed: 2,750 km/h
Brake light switch: OFF The indicated light does not turn on. Verify the function with the Actuator test, if available. Check for burned bulb, and the opens, shorts and weak connecions in the associated wiring
Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd.
Rozumiem że licznik masz taki sam model jak poprzedni, ze wszystkimi kontrolkami. Czy kontrolka na przycisku TCS na konsoli środkowej gaśnie po odpaleniu auta, czy świeci światłem ciągłym ?
licznik jest z 2002r a mój z 2003r. Kontrolka ASR na konsoli środkowej gaśnie po odpaleniu auta
A jakieś problemy z hamowaniem lub kontrolą trakcji ?
Jak stan aku ?
Spróbuj sobie przypomnieć, czy na obecnym liczniku są wszystkie te same kontrolki co na starym.
chyba masz racje na starych zegarach jest kontrolka na obrotomierzu ok trakcji a na tych nie widzę więc chyba to może być przyczyną
Witam, podepnę się pod temat dziś po odpięciu aku licznik mi wskazywał na włączonym zapłonie jakieś 300km/h po ponownym odpięciu aku stanoł na 20km/h i już tak został oszukuje w czasie jazdy o 20, ma ktoś pomysł co sie mogło stać, dodam że jestem posiadaczem pierwszej AR ale już sie przekonałem że jest BARDZO KOBIECA :)