Koledzy Założyłem przewody w oplocie stalowym i niema hamulców - płyn wymieniłem wszystko porządnie odpowietrzyłem i pedał idzie do podłogi a hamowania prawie 0. Co może być przyczyną?
Printable View
Koledzy Założyłem przewody w oplocie stalowym i niema hamulców - płyn wymieniłem wszystko porządnie odpowietrzyłem i pedał idzie do podłogi a hamowania prawie 0. Co może być przyczyną?
albo zapowietrzyłeś układ albo pompując do końca pedałem uszkodziłeś gumki w pompie (chodzi o syf i rdzę jakie się zbierają na początku pompy a mając ciśnienie w układzie tłoczek tam nigdy nie sięga).
Abs masz
ABS mam, cały układ na nowym płynie i na pewno odpowietrzony
zapowietrzyłeś pompę abs, krzyż na drogę... ;)
Mam takie małe pytanie gdzie owe przewodu założyłeś
Gdzie owe przewody założyłem - w jakim sensie?:)U ch...... mechanika albo jak wolisz w miejsce starych zwykłych gumowych. Co oznacza krzyż na drogę bo nigdy niemiałem doczynienia z zapowietrzoną pompą ABS...
To nie pompa abs miałem na myśli czy przewody wymieniałeś tylko przód czy tył tez bo tak myślę że tylko tam są gumowe { a poziom płynu nie był czasami za niski przy odpowietrzaniu } zawsze lejemy po korek przy takiej operacji
- - - Updated - - -
miałem taki kłopot pompa abs nie działała ale hamulce słabo ale hamowały
Chodzi o to,że będzie trochę zabawy z jej odpowietrzeniem.
Poczytaj:http://www.forum.alfaholicy.org/145_...c_hamulce.html
Może tak z tego co wiem to pompę abs można odpowietrzyć przez komputer tak robił mi mój mechanik. Podobny problem miał kolega ALFA 146 TD i tam problemem był korektor siły hamowania wymienialiśmy wszystko pompę tłoczki tył i przód przewody a hamulców jak nie było tak nie ma .W końcu zrobiliśmy tak najpierw zaślepiliśmy tył na pompie hamulcowej i przód hamował ok a jak tył to nic hamulec wpadał w podłogę{tak został tylko korektor nie sprawdzony } więc kolega ominął korektor na próbę hamulec twardy wszystko było ok . Zapomniałem dodać że hamulce wpadł pod domem w trakcie wprowadzania alfy do garażu
No mi coś ta hamuje ale przydać się to może jedynie do wyjazdu z garażu. Dzięki za instrukcje ale czy przyda się jak mój ABS ostatnio raz działa raz nie?
Ten mechanik to pewnie żarówki przez komputer też wymienia.
- - - Updated - - -
ABS czy działa czy nie nie ma nic do odpowietrzania ani hamowania. Odpowietrzanie zacznij od odkręcenia odpowietrzników i poczekaj aż zacznie wypływać płyn.Dopiero po tym zacznij odpowietrzanie z pompowaniem pedałem.
W linku z instrukcją było napisane że kilka krotnie był załączany ABS - może źle zrozumiałem - w każdym razie dzisiaj było ponownie porządnie wszystko odpowietrzone tak że przelało się chyba z 1 l płynu przez odpowietrzniki i dalej nic - ale nie dodałem wcześniej że auto poszło baaardzo dużo w dół na zawieszeniu ponieważ założyłem gwint i kolega wymyślił że może to być jeszcze wina korektora przez to obniżenie. Ma to coś do rzeczy?
Na pewno nie bo co ma zawieszenie do hamulców
- - - Updated - - -
tarcze z przodu masz wentylowane czy pełna
- - - Updated - - -
A przed wymianą przewodów hamulce działały normalnie
Tak sobie wymyśliliśmy że korektor ma znaczenie jak jest z tyłu auto obciążone i się obniża a Ja obniżyłem Alfe dobre 5cm-6cm - Ot taki już desperacki pomysł na przyczynę:)Tarcze są oczywiście wentylowane z przodu i pełne z tyłu, a do wymiany przewodów auto hamowało prawie genialnie - myślałem że lepiej będzie już tylko z przewodami w oplocie.
Kurde no nie wiem co mogło się zepsuć nic się nie poci przewody , odpowietrzniki , pompa
- - - Updated - - -
Korektor hamowania ma znaczenie jeśli jest uszkodzony to całe ciśnienie płynu pójdzie na tył i hamulec wtedy wpada w podłogę
A tak sobie jeszcze myślę - niby przewody dedykowane do 155 ale może średnica przewodu jest mniejsza bo tak na oko coś mi się wydaję że gumowe były grubsze a niestety nie przyszło mi do głowy pomierzyć zanim wyrzuciłem. może macie gdzieś w garażu żeby zmierzyć średnice wewnątrz przewodu???
Ja nie mam
- - - Updated - - -
A prowadnice zacisków przód chodzą normalnie
Wszystko chodzi normalnie - też zapomniałem dodać że i przednie i tylnie zaciski są po regeneracji - wszystko zostało wyczyszczone pomalowane i powymieniane na nowe co powinno - mechanicznie jest wszystko idealnie wszystko chodzi rusza się pracuje ale i tak hamulców nie ma. Już nie mam pomysłów
Pogadam jutro z mechanikiem morze coś podpowie jest bardziej biegły w tych sprawach
ja po założeniu pro-kita czyli 30-40mm w dół regulowałem naciag sprężyny na korektorze.
Ciekawa teoria.Tyle że nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.Cytat:
Napisał gwilinski;1266207
[COLOR="silver"
Panowie ja mam na myśli korektor hamowania pod autem w tylnej części koło zbiornika paliwa. A o jakim wy piszecie to ja nie wiem piszemy o problemie z hamulcami { pogubiłem się}
Witam
Nie wiem czy mam rację, ale może zapowietrzony wysprzęglik... z tego co wiem to jest on zasilany płynem hamulcowym. Może w przewodzie do wysprzęglika jest powietrze i wraca ono do układu hamulcowego i daje efekt zapowietrzonych hamulców...? Nic innego mi nie przychodzi do głowy....
Nowicjusz a żeś teraz zasadził z tym wysprzęglikiem :D
tam nie ma cudów, albo układ zapowietrzony albo pompa hamulcowa nie sprawna. Koniec kropka.
Co do korektora to fakt jeżeli sprężyna na nim jest luźna pedał wchodzi głębiej ale przód hamuje jak hamował.
Jak dla mnie to abs do wywalenia, gumki na pompie do wymiany (może nie starczyć bo na pewno są już wżery w korpusie wtedy nowa pompa a jak nie ma absu to ta z tłokiem 22,22mm) i sprawne zaciski, korektor jak się wysuwa po naciśnięciu pedału to sprawny.
No cóż mi się wydaje, że lepszy pomysł przesadzony niż żaden...:) Pozdrowionka
Rafał, a da radę pompę z ABSem wcisnąć do auta bez ABSu?? Mam serwo od wersji z ABS ale to dużo roboty, a wpadłem na pomysł że skoro większe hamulce będą to mogę i pompę profilaktycznie wymienić na nową i większą tylko zastanawia mnie czy ona wlezie w ten otwór na serwie bez ABS...
Kasztan , ? jaka większa pompa ? co ty pierdzielisz?
Ja z 257 pełnych przelazłem na 284 wentyle i pompy nie ruszałem
Pytam z ciekawości, jak się da to wrzucę bo pewnie i tak przy okazji spuszczania płynu wymienię ją profilaktycznie.