Witajcie...2 razy zdarzyło się że auto mi zgasło podczas dodawania gazu między czasie pokazała się kontrolka oleju jakiś długi komunikat i znikł....po odpaleniu znów było dobrze co się dzieje? Proszę pomóżcie...Arek
Witajcie...2 razy zdarzyło się że auto mi zgasło podczas dodawania gazu między czasie pokazała się kontrolka oleju jakiś długi komunikat i znikł....po odpaleniu znów było dobrze co się dzieje? Proszę pomóżcie...Arek
Kontrolka oleju to może być efekt uboczny - świadczy o niskim ciśnieniu oleju w momencie "niezamierzonego" zgaszenia silnika. Po prostu czujnik odbiera sygnał z opóźnieniem. Ale poziom oleju możesz sprawdzić. Nie świeci się czasem kontrolka silnika?
Najlepiej zrobisz jak podepniesz auto pod komputer, dowiesz się może czegoś więcej.
Komunikat nie ma związku z awarią, która Ciebie dopadła. Po prostu jak silnik już niemal zgasł to ciśnienie oleju też już było prawie zerowe – komputer to wykrywa i wyświetla ostrzeżenie (po prostu komputer jeszcze nie wie, że silnik już zgasł).
Wracając do przedmiotowego problemu – mało informacji, ale odważę się powiedzieć: EGR do czyszczenia/wymiany/zaślepienia/wywalenia (co kto woli).
edit: magil mnie ubiegł
Wyskoczył mi dzisiaj taki komunikat: Inlfuent pressure engine oil ........... coś tam coś tam i znowu zgasł przy dodawaniu gazu.....ktoś wie o co kaman?!
hej
a jak tam podłączenie do komputera (wziąć na jutro kabel)?
Rafał
-
- - - Updated - - -
na czym polega "ulepszony" kolektor, to w tym roczniku nie był kolektor po zmianach z klapami wirowymi?
jeśli chodzi o egr, to zapisuje się błąd w kompie ? U mnie jak się zawiesił i silnik gasł , kontrolka wtrysku znikała po odpaleniu silnika, brak było błędów w fes?
Kolektor pozmianowy jest plastikowy, montowany od 2007 roku. "Ulepszony" to był z mojej strony sarkazm ;) Nie mam pewności, ale przy zapchanym EGR po zgaszeniu silnika i ponownym jego uruchomieniu błąd może sam znikać. Najpierw zabrałbym się za zlikwidowanie tych nieszczelności.
Tutaj mamy do czynienia z 8v, więc klap nie ma, jest prosty kolektor. Jeden problem mniej. Jak dla mnie to ewidentnie objaw uszkodzonego EGR. Nie ma co się zastanawiać tylko zaślepić go całkowicie i sprawdzić czy przeszło.
Nie przejmuj się tym komunikatem, jak miałem 147 też parę razy mi zgasła i też miałem podobny komunikat. Obecnie przy 159 zdarzyło mi się z dwa razy zdławić silnik i również komputer pokazał informację o niskim ciśnieniu.
Bardziej wziąłbym pod uwagę to, że napisałeś iż komunikat pojawił Ci się tak po prostu (przed tym jak silnik zgasł) - bynajmniej tak to zrozumiałem. Sprawdziłbym po prostu parametry. Albo może się pomyliłeś i po raz kolejny za szybko sprzęgło puściłeś? :)
W poniedziałek jestem umówiony do mechaniora będzie sprawdzał ten EGR jak i wtryski zobaczymy a mokro jest z prawej strony w górnym rogu przy jakimś urządzeniu
- - - Updated - - -
POwiem tam pojawił się komunikat i zgasł po odpaleniu znów dobrze bedzie sprawdzał EGR i wtryski w poniedziałek.......jak bedę coś wiedział odezwę się
- - - Updated - - -
Koledzy słuchajcie zauważyłem dzisiaj że poziom oleju mi zmalał o 2 kreski i na rurze która wchodzi do turbiny pojawił się świeży olej a wcześniej był taki jakby stary zaoliwiony a teraz normalnie świeży jak by z butelki wylał także chyba grubsza sprawa będzie....moge fotki gdzieś tu wstawić to ocenicie
Trochę odświeże temat. U Mnie alfa 159 1.9jtdm 150 koni ma podobny problem. Zauważyłem że gdy jest zimna zbiera się i jezdzi normalnie, natomiast problem zaczyna się od momentu rozgrzania silnika, wtedy każde mocniejsze naciśnięcie pedały gazu pwodouje to że silnik tak jakby się dlawil i gasł, muszę bardzo uważać również przy redukowaniu biegów , gdyż jeśli zredukuje z np 4 na 3 i obroty będą powyżej 3 tys. Auto również gaśnie. Jest to niemały problem bo zazwyczaj jak tak robilem miałem zamaiar wyprzedzać inny pojazd a tu nagle nie ma jak. Jeszcze jedna sprawa, gdy auto zgasnie i naciskam przycisk start stop to alfa nie odpali, dopiero gdy wyciagne kluczyk i włoże spowrtoem to odpala bez problemu i tak za każdym razem. Ktoś coś poradzi ? Pozdrawiam
A więc u Mnie okazało się to że pompa wysokiego ciśnienia do wymiany. Wymieniłem ja jakoś w sierpniu na mowa aczkolwiek dziś znów pojawił się ten sam problem . Na nagraniu jest pokazane jak to wygląda na postoju . Może ktoś tym razem coś pomoże skoro to nie pompa
To raczej nie cz.p.w. Jak on pada, silnik po nagrzaniu gaśnie i odpala dopiero jak ostygnie. Do sprawdzenia regulator ciś. paliwa w pompie CR.
Czy są zapisane kody błędów?
Błędów nie ma żadnych co jest wlasnie dziwne a regulator dałem znajomemu który naprawia auta więc nie wiem w jaki sposób, Ja niestety nie znam się na tym więc nie grzebie sam żeby nie pogorszyc ;)
Ok dziękuję za podpowiedź
Regulator sprawdzasz podczas jazdy testowej. Podłączasz komp. wybierasz 2 parametry 1- ciś paliwa oczekiwane, 2- ciś. rzeczywiste. W czasie jazdy mocno przyspieszasz, hamujesz silnikiem i jednocześnie porównujesz wyświetlane ciśnienia paliwa. Jeżeli różnica m-dzy nimi będzie zbyt duża (ok. 100bar) silnik wchodzi w tryb awaryjny lub zgaśnie. Powinien pojawić się błąd PO191.Żle działający regulator ciś. paliwa można próbować myć w myjce ultradżwiękowej - czasami pomaga.