Jakieś pomysły ? tamtej zimy wszystko chulało, a teraz nie. W prawym lusterku ogrzewanie działa normlanie...
Printable View
Jakieś pomysły ? tamtej zimy wszystko chulało, a teraz nie. W prawym lusterku ogrzewanie działa normlanie...
Bez paniki :) studiowałeś forum pod tym katem?
Sprawdź czy napięcie do maty grzewczej dochodzi (musisz zdemontować wkład lusterka, instrukcja w eLearn). Jeśli tak to masz wkład lusterka do wymiany. Jeśli nie to jest gdzieś przerwa w obwodzie.
Nie naciągaj kolegi od razu na zakup skoro sam nie potrafisz sprawnie usunąc lusterka. Sposób jest banalny i prosty, trochę wyczucia i bez problemu lusterko da się wyciagnać bez uszkodzen. Wielokrotnie to przerabiałem bo miałem problem z czujnikiem temperatury, zadnych problemów.
Lusterko skieruj na maxa w dol... tak zebys ziemie widzial. Od gory delikatnie z wyczuciem plaskim srubokretem wyciagasz wklad. Odlaczasz kabelki, bierzesz miernik elektryczny, wlaczasz grzanie tylnej szyby/ lusterek i mierzysz czy jest napiecie... jak nie ma to winna elektryka, jak jest to kupujesz za 30zl wklad. Proste :)
a jak jest V na wtyczce to co wtedy winne ?
ścieżki grzewcze na szkle czy jak to u was ? a może wtyk na lusterku zatrzymuje ?
bo jak ścieżki to można by i taniej nawet - kupić pastę przewodzącą i posmarować ścieżki od nowa
koszt ok 10zł chyba
jak nie ma - dwie dychy w kieszeni :-)
Panowie odgrzewam kotleta. Jako, że mnie również dopadł brak grzania lewego lustra to bardzo bym poprosił o wrzucenie wycinka z eLearna dotyczące diagnozy i naprawy tej usterki. Sam się pewnie za to nie wezmę bo nie mam zbyt wysokich zdolności manualnych, ale przekażę wydruk mojemu elektromechanikowi. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję :)
Po co eLearn? Jak coś jest na prąd to bierzesz miernik i sprawdzasz :)
Oto jak to zrobić::
- lusterko na maxa w dół (tak, żebyś widział ziemię),
- szeroki płaski śrubokręt (lub coś w tym stylu) i delikatnie w szparę miedzy wkładem a obudową podważasz wkład aż wyskoczy,
- rozłączasz kabelki między wkładem a samochodem,
- uruchamiasz podgrzewanie lusterek (grzanie tylnej szyby),
- mierzysz miernikiem napięcie na kostce wystającej z auta,
a) jak jest napięcie wchodzisz na allegro i kupujesz nowy wkład,
b) jak nie ma napięcia to szukasz dalej- bezpiecznik, wiązka i co tam trzeba.
Tyle.
Sam koszt wkładu do lusterka 30-40zl na aledrogo, wymienialem pare dni temu, cała 1 minuta roboty.
A orientował się ktoś ile ori w aso kosztuje? Miałem w poprzednim aucie jeden zamiennik i średnio byłem zadowolony.
Grzać grzeją ale czemu tak słabo? ledwo ciepłe, u każdego szału nie ma?
jahu, dzięki za numerki części. Taka cena za komplet by była fajna.
Dzisiaj zauważyłem, że chyba obydwa nie grzeją. Muszę teraz w wolnej chwili sprawdzić miernikiem, ale pewnie oba do wymiany.
Ale to zamawiałeś w ASO. Jeśli nie to macie jakieś pewne źródło?
Pytam, bo jak kiedyś zamówiłem w Łodzi to szkoda gadać co za sprzedawca był, a i jakość "produktu" słaba ;)
Ja mam zamiennik- działa super.
Jak ja zamawiałem to zamienniki były tylko z białego szkła oraz lewe lusterko nie miało tej skrajnej, zewnętrznej części mocno oddalającej (to się nazywa lusterko sferyczne?). A ja chciałem mieć błękitne i sferyczne – tak jak oryginał.
W każdym razie ten zamiennik Magneti Marelli porównywałem do oryginału i był bardzo podobny.
Kupowałem tutaj, widzę, że teraz komplet 130 zł + przesyłka, więc trochę drożej:
http://www.wegasklep.pl/Wklad-luster...59-lewego.html
Moje jest niebieskie, asferyczne.
Kosztowało około 40zł na allegro. Z fakturą :P
Na fiat-autoparts.com 2 sztuki 127 zł. - 5% rabat + 30 zł przesyłka oryginał.
Część nr 5 jak dobrze myślę? Czy 4 lusterko 118 zł 1 sztuka
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=147016&stc=1
5 to jest tylko zaczep. 4 to wklad... ale z tego wkladu powinien wychodzic kabelek.
Po co przeplacac na fiat autoparts? Naprawde te zamienniki na allegro sa jakosciowo w porzadku.
Panowie to skoro te zamienniki są ok i sprawdzone to możecie podesłać jakiś przykładowy link do takich samych jak braliście? Jest tego trochę na alledrogo, a nie chcę przez przypadek wziąć jakiegoś badziewia.
A ten zamiennik jest od razu z plastikiem, czy trzeba coś przeklejać?
Jest razem z plastikiem. Kupujesz, podłączasz kabelek i klik.
Wszystkie te zamienniki to jeden chinol- bierz to co Ci się napatoczy i będzie git.
Ja kupowałem błękitne na allegro za ok 30 zł jakieś pół roku temu jak mi ktoś za***ał pod blokiem. Jak znajdę to podrzucę link. :)
EDIT :
Dokładnie takie - http://allegro.pl/wklad-lusterka-lew...631680041.html
Ja kupiłem niebieskie asferyczne. Sklep z Wawy... ale nie podam dokładnego linka bo ni mam :)
Pucek-159, dzięki za namiar. Już zamówione :)
Ogólnie panowie dzięki za pomoc. Pochwalę się jak zamontuje, czy faktycznie wszystko ok.
Wczoraj przesyłka dotarła i mogę tylko potwierdzić, że wyglądają bardzo dobrze. Niebieskawe jak ori, lewe asferyczne, równo wklejone podstawki.
Montaż dopiero w sobotę, bo jak wracam z pracy to już ciemno ;) Jak się z nimi przejadę to jeszcze napiszę jakie odczucia.
Brałem z tego linka.
Ja musiałem sie przyzwyczaić z racji ze oryginalne miałem sferyczne i białe. Ale bardzo fajnie sie prezentują.
Goora - poszedłem za Twoim przykładem i też je wziąłem (ori już też utleniły się na dole, jak u jednego z kolegów wcześniej, pokazując pięknie kawałek podkładki i matę grzewczą przez co mnie irytują niesamowicie) ;-)
No właśnie moje też się zaczęły utleniać przez co prezentują się trochę jak w 20-letnim aucie, więc i tak miałem wymieniać. Do tego nie grzeją.
A sprawdzałem w poprzedni weekend zasilanie na wtyczkach i było 9V na zapłonie i 12V na grzaniu. Tak powinno być?
Po co te 9V? Do sterowania?
U mnie również padło podgrzewanie lewego lusterka, wczoraj zamówiłem nowe wkłady, zamówiłem od razu też prawe co nowe to nowe i będą takie same ;)
Wkłady wymienione. Są fajnie niebieskawe jak oryginalne. Podgrzewanie w końcu działa :)
Jeszcze nie jeździłem, ale tak na oko widać przez nie dobrze ;)
Co do wyjmowania to bez przesady. To jest banalnie proste i raczej żeby je uszkodzić przy zdejmowaniu trzeba się mocno postarać.
Oczywiście przy zdejmowaniu "zgodnie ze sztuką", czyli lusterko na maxa w dół i potem podważyć długim śrubokrętem i samo wyskakuje z zaczepów. Warto pod śrubokręt podłożyć sobie jakąś szmatkę, żeby nie uszkodzić obudowy.
Małe pytanko. Chce zrobić automatycznie składane lusterka. Niechcący nie dawno kupiłem panel do sterowania szybami (mój był uszkodzony co było jednym z powodów samoczynnego otwierania auta szyb i ogólnych cyrków) i ma on przycisk do składania lusterek.
Teraz tak kupiłbym 7 pinowe 2 lusterka lewe i prawe czyli około 300 zł + do tego satynowe bądź chromowe obudowy lusterek czyli kolejne 300.
Koszta nie są tak kolosalne choć nie wiem czy warte uwagi ale mniejsza o to. Zawsze można dorwać coś taniej. Mam jednak wątpliwości czy dałoby się to zaprogramować. Czy musiałbym wymienić moduł na inny ? czy jeszcze coś jest do wymiany czy coś ? kto coś wie na ten temat ?
I apropo też chyba nie działa mi ogrzewanie ani jedno ani drugie :D bo zaparowane lusterka za chiny nie chciały odparować :D
W tym wątku więcej szczegółów na temat dołożenia składania lusterek, da się, ale 1000 zł nie wystarczy:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._lusterek.html
Jak wspomniałem kilka postów wcześniej, również zakupiłem wkłady lusterek, demontaż jak i sam montaż banalnie prosty, 10min. roboty ;)
Tak jak Goora wspomniał, równiutko wklejone podstawki do montażu, wkłady pasują idealnie.
Wkłady zakupione na allegro od użytkownika (Sklep) - Autobolit
Polecam
EDIT - Jestem już po pierwszej jeździe z nowymi wkładami lusterek, musiałem się chwilę przyzwyczaić do lewego (asferycznego) bo moje oryginalne wydaje się nie dawało tak wielkiego pola widzenia, po kilku km. stwierdziłem że pieniądze nie poszły w błoto ;) z czystym sumieniem polecam.
Goora - czekam jeszcze na Twoją opinię, ciekaw jestem czy potwierdzisz moje odczucia ... ;)