-
Zawieszenie tył
Witam podczas jazdy z tylnego zawieszenia dochodzą delikatne stuki ,posprawdzałem wszystko oczywiście sam i nie zauważyłem żadnych luzów oprócz tylnego wahacza (drążka reakcyjnego) ma luzy na tulei i mogę przesuwać tak z 1cm czy on może wydawać taki dzwięk ,stuka nawet przy w miarę równym asfalcie
-
wszystko co jest luzne w zawieszeniu moze wydawac dzwieki, zmien wachacze lub wymien tulejki.
pzd.
-
powierz mi czy tył sam ogarnę czy jest tam jakaś większa filozofia
-
Łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora i wahacz wzdłużny zmieniasz bez problemu sam na podnośniku pod blokiem (pamiętaj o podłożeniu kobyłki). Tuleja w zwrotnicy i wahacze poprzeczne - trzeba mieć kanał (najlepiej), trochę ciężko ale da się.
:)
-
ok dzięki kupię części i do roboty przed zimą
- - - Updated - - -
mam jeszcze jedno pytanko czy padnięty amortyzator lejący może dawać takie efekty
-
na wahaczach poprzecznych ustawia się kąty kół także po wymianie obowiązkowa zbieżność
-
-
Kolego, cały tył(2x wahacz wzdłużny, 2x tuleja zwrotnicmy 4x poprzeczne wahacze) robiłem sam w zeszłym tygodniu w garażu bez kanału, czas roboty ok 6 godzin... no ale to było pierwszy raz... Najwięcej roboty miałem z wybiciem tulejek zwrotnicy i osadzeniem nowych. Sporo kłopotu sprawiły 2 wahacze poprzeczne od strony baku, trzeba było opuszczać sanki żeby je zdjąć, cała reszta na luzie idzie.
Aha, zmieniałem wszystko bo na wzdłużnym miałem trochę luzu, tuleje zwrotnicy były wywalone że drążek latał na boki i na 2 poprzecznych tez miałem luz spory na tulejach, a że koszt nie duży wymieniłem wszystkie... żadnych dziwnych, niepokojących stuków z tyłu nie miałem poza właśnie luzami i w zasadzie tył głosowo po wymianie praktycznie tak samo
-
Dzięki podjadę na trzepaki niech zdiagnozują delikatne ale bardzo częste stukanie może poduszka amortyzatora :confused:
-
Sprawdź czy zaciski hamulcowe nie podskakują:rolleyes: U mnie tak puka i mam prowadniczki zacisków do wymiany
-
Dzięki za podpowiedz w poniedziałek będę ogarniał wszystko