Potrzebuje swiece do alfy 155 1.8 8v gdzie kupic i jakiej firmy? Podajcie jakies namiary.W sklepach propouja mi oryginaly za 400 stowki a ja na to pieniędzy nie mam na allegro sa tylko do 16v
Printable View
Potrzebuje swiece do alfy 155 1.8 8v gdzie kupic i jakiej firmy? Podajcie jakies namiary.W sklepach propouja mi oryginaly za 400 stowki a ja na to pieniędzy nie mam na allegro sa tylko do 16v
do 8v proponuję świece zapłonowe NGK V-Line 17 BCP6E,
jedna kosztuje ok. 8 zł więc za komplet wyjdzie Ci ~65 zł :), kupisz je wszędzie
NGK BCP6E mam w swojej 1.8 8V w gazie. Ja przejechałem nią ponad 40k km bez wymiany tych świec. Poprzedni właściciel też chyba ich nie wymieniał, więc są na prawdę dobre :)
Ja jeździłem na Denso Q22P-U, teraz mam Beru 0001345720, przebiegi małe więc nie wiem ile wytrzymają ale żadnych różnic pomiędzy nimi nie ma.
ja tez polecam NGK a swoja droga to jakiej firmy te swiece za 400?
NGK byłbym ostrożny, ostatnio założyłem to do punto i pękła porcelana po pierwszym nagrzaniu....
najlepiej to golden lodge bo wytrzymują bez wymiany 150 tyś ale do dostatnia tylko jako leżaki a tak to jak Piotrek napisał Denso, beru
Właśnie z tego powodu unikam NGK, chciałem Championy ale już nie robią takich a GL bez problemu można kupić zagranicą ale ceny skutecznie odstraszają.
zainteresowaly mnie te golden lodge, to jest model 2hl? znalazlem takie na ebay za 8 Ł za sztuke. Gosciu napisal ze ma dostep do innych swiec trudno dostepnych do klasycznych alfa romeo.
Do ósemek idą 25HLD jeśli się nie mylę, te trochę trudniej dostać.
Tak to były na pewno standardowe NGK tylko do 16V, bo masa sprzedawców jak słyszy twin spark to myli silniki :P
400 kosztują irydówki.
BTW, właśnie kupiłem C6YCC o których wspominałem:)
Wbrew obiegowym opiniom Champion jest dobrą firmą, zresztą te świece szły czasem na pierwszy montaż.
Następnym razem spróbuję Championy. Teraz wystraszyła mnie dziwnie niska cena tych świec.
Temat trochę stary, ale mam pytanko. Co drugą świecę mam inną (4 BCP6E i 4 inne, jeszcze nie wiem jakie). Kupiłem już więcej BCP6E, bo myślałem, że wszystkie są takie same. Czy mogę zamontować w miejscu tych innych BCP6E?
Jasne w 8v wszystkie świece są takie same. W 16 były dwie różne.
Tak. Tylko one z benzynowych.
Ja zamontuje Iskry SFE65PS i jestem przekonany że na pewno nie są gorsze(raczej lepsze)od championów,ngk,czy boscha.
do V6 na pierwszy montaż szły Swiece championa RN7YC a jako alternatywa golden lodge2HL
do 16V TS NGK PFR6B i NGK PMR7A
do TB BOSH WR6DTC
Pewnie już wiedzieli wtedy że GL sie wykrwawia :)
W
Ja tam z Championów zawsze byłem zadowolony, jedyną wada jaką maja to dostępność i krótka zywotność. V6 najlepiej pracuje na tych świecach z mojego doświadczenia
Niska żywotność - czyli ile u Ciebie wytrzymują ?
Pewnie Ci zaraz Andrzej napisze,że 8-10 tyś km :)
20-30tyś kiedy przy zimnym silniku dociskasz gaz a silnik się dławi to znaczy że świece trzeba wymienić
Czyli NGK wytrzymują podobnie. Jeśli to objaw zużytych świec.
Najlepsze do TS 8V i V6 są swiece Champion . Włoskie auta zawsze na Championach najlepiej chodzą:)
Znam takich co nie wymieniają świec nawet po przebiegu 200tyś tylko przeczyszcza od czasu do czasu szczotką drucianą i dalej smigają na zwykłych świecach
Kolega w 2,0 TS 8V na świecach Champion zrobił ponad 150 tyśi i nie mógł już do mnie dojechać. Wtedy padły:)