Witam.Zbliża się wymiana piór wycieraczek przód.Mocowanie A-TYPE.Może ma ktoś jakiś sprawdzony zamiennik lub tani oryginał ?
Printable View
Witam.Zbliża się wymiana piór wycieraczek przód.Mocowanie A-TYPE.Może ma ktoś jakiś sprawdzony zamiennik lub tani oryginał ?
Ja kupuje najtańsze marketowe i dają rade. Kiedyś zrobiłem eksperyment. Jedna Bosch druga z kaufkandu, obie wytrzymały tyle samo.
Tyle jest tematów o wycieraczkach, wystarczyło poszukać, po co zabierać miejsce w serwerze i zakładać nowy?
ja polecam zwykłe szkieletowe alca. lepsze od markowych a zapłaciłem ok 10zl za sztuke
Tylko że zwykłe szkieletowe nie pasują juz do po liftowej 147 .inne mocowanie:)
Ja dokonałem sensacyjnego odkrycia w sklepie budowlanym bezmyślnie wrzuciłem do pudełka wycieraczki za 13,80 zł para :D i pół roku cisza,ładnie ścierały potem kupiłem je do dostawczaka to samo,ale teraz się '' naciąłem '' ''pierdzą'' i je połamałem ze złości muszę kupić ''Championy'' ok.40 zł u mnie ,w miejscowości i roczek ścierały super. Znajomy miał jakieś za 160 zł i Pan w sklepie mówił,że nawet lód nie musi usuwać jak powiedział tak zrobił i ''pierdziała'' potem.
Championy są najlepsze. A mam świra na punkcie wycieraczek i przerobilem wielu producentów.
Marketowce są dobre? Jak tak to jakie bo to oszczędność kilkunastu złotych niż kupowanie w salonach i sklepach moto... I w jakich sklepach oczywiście.
Prawda jest taka że kupując najtańsze płaskie - wytrzymują tyle co oryginały płaskie za 100zł. Ja kupuję 1x do roku no-nam-y za 20zł komplet i śmigają bez problemu
Ja właśnie założyłem u siebie Bosch Aerotwin, koszt ok. 70 zł z wysyłką, jakość wykonania i działanie super, zobaczymy jak długo pożyją :)
Te alca sa teraz w tesco w promocji:)
Sam patrzyłem bo chciałem w tylnej gumę zmienić bo zbiera tyle co kot napłakał. A przednie boschowskie bez zarzutów już długi czas
Alca są fajne i naprawde fajnie zbierają.
Przerobilem już z 10 kompletow jak nie wiecej.
Najwiekszy ich minus jest taki,że zostawiają po jakims czasie smugi(ok miesiaca). Fakt znikają szybko. Ale zaraz po przejechaniu wycieraczką jednak jest chwila gdzie smuga zostaje.
Ja kupuję bezprzegubowe valeo http://www.skapiec.pl/site/cat/2117/...537620#gallery i nie zostawiają w ogóle smug. Nawet po dłuższym czasie.
Też dobrą alternatywą są wycieraczki grafitowe ze spoilerkiem Unipoint. Kosztują około 10-20zł za sztukę a wytrzymują bardzo długo. W poprzedniej Alfie wytrzymały prawie 2 lata :)
Czy ktoś posiada bez przegubowe wycieraczki z takim systemem montażu jak na zdjęciu ? Poszukuje takich wycieraczek, lecz nie mogę nigdzie ich znaleźć.
Załącznik 113097Załącznik 113098
Lutek26, ja polecam wycieraczki bezszkieletowe firmy Maxmaster. W opakowaniu masz około 10 różnych mocowań, które możesz swobodnie wymieniać. NA odwrocie opakowania znajdziesz zresztą pokaźną listę aut do których pasują dane wycieraczki (GT też tam była :) ) Jedna wycieraczka kosztuje ok 30 zł. I całkiem ładnie wyglądają :)
Posiadam wycieraczki BOSCH, ciche, dobrze zbierają wodę, mogę polecić. Wcześniej miałem jakiś tańszy zamiennik Aero, który też sobie nieźle radził :)
Ja tam wczoraj kupiłem do swojej GT jakieś marketowe, Tescowe wycieraczki TopDrive`a i zbierają tak jak powinny. Wymieniam 2 x w roku. Koszt całe 28 zł.
Polecam Unipoint. Wytrzymały już tyle samo co markowe Valeo (pod koniec półrocznego żywota zaczęły nieznośnie skrzypieć), więc nie ma po co przepłacać ;)
Mi to wygląda na standardowe mocowaniem ST-A lub SET-A, różnie to nazywają producenci. Dzisiaj dostępne spokojnie za 40-50 zł za komplet.
Jeździłem na Unipointach, przez chwilę byłem zachwycony, ale mi przeszło. Stały się głośne i nie dociskały na dole szyby. Teraz mam Negotti i sprawują się wyśmienicie. Na pewno najlepiej przylegają do szyby spośród wszystkich wycieraczek które miałem w 159 do tej pory. Są ciche, dobrze zbierają. Zapowiadają się świetnie, a kosztują w okolicy 40-50 zł za komplet z wysyłką.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Kupiłem polskie wycieraczki firmy motgum. Bezszkieletowe z nowym typem mocowań.Jak na razie po 2 tyg użytkowania sprawują się idealnie koszt ok 50 zł z wysyłką.
A ja dokonałem zakupu "super-hiper-mega" Valeo Silencio XTRM i "pierdzą" jak szalone :( 110 pln poszło w błoto... Nie wiem czy tylko u mnie tak się zachowują czy ktoś też ma takie doswiadczenia (159 SW)?
Pierdzą (czy raczej pierdziały) jeszcze parę miesięcy temu na starej Bravie. I to w zasadzie od nowości. Mam wrażenie, że te wszystkie bananowe super-wycieraczki projektowane są tylko na duży deszcz i przy mniejszym nie mają wystarczającego poślizgu (za sztywny materiał albo co?). To był mój pierwszy i ostatni zakup super-wycieraczek.
Wolę kupować najtańsze pióra w supermarkecie za 20-30 PLN. Przez 2-3 miesiące zbierają wodę jak należy, potem wyrzucam i kupuję nowe. Mam to samo co w "wysokiej jakości" wycieraczkach za, w sumie, tą samą cenę. Rocznie wydaję na wycieraczki 100-120 PLN. A jest cicho i skutecznie bo klasyczne, sprężynowane wycieraczki nie pierdzą. No i dopóki guma się nie nadwyręży od pracy działają równie skutecznie co bananowe z górnej półki.
Shit, ja je kupiłem pomny dobrych doświadczeń sprzed wielu lat z meganki (do teraz były służbowe, więc nic mnie nie obchodziło ile i jakiej firmy-jechałem do serwisu i miało być zrobione ;)). Fakt skrzypią przy małej ilości wody na szybie, przy wiekszych ilościach jest OK.
A teraz pierdzą sobie valeo i doprowadzają mnie do szałuuuuu... Ratunku!
polecam Wam Championy. Bardzo ładnie się sprawują :)