Od pewnego czasu swiatla tak przednie jak tylne i we wnetrzu auta pulsuja drgaja migaja delikatnie lub mocniej zalezy to nie wiem od czego , jaki moze byc to problem ......
Printable View
Od pewnego czasu swiatla tak przednie jak tylne i we wnetrzu auta pulsuja drgaja migaja delikatnie lub mocniej zalezy to nie wiem od czego , jaki moze byc to problem ......
Przyczyną prawdopodobnie są uszkodzone diody alternatora.
Pozdrawiam.
- Rafał
myslelem o regulatorze napiecia tez , a ile tzkie diody czy co tam trzeba wymienic kosztuje tak pi razy oko
Niedawno miałem u siebie problem z ładowaniem, uszkodzeniu uległ Regulator Napięcia, a przy okazji kazałem wymienić łożyska bo jedno i tak już delikatnie dawało o sobie znać, naprawa altka Regulator + Łożyska - 260zł. + robocizna mojego kumpla który mi wyjął i włożył alternator na swoje miejsce. ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...d_1_9_16v.html
W tym temacie kolega alfa 159 pisze o kosztach, 4 post.
Pozdrawiam
sprawa wyglada tak ze jak pojezdze troche akumulator sie chyba pozadnie doladuje to swiatla nie pulsuja wiec odpowiedzialny jest za to regulator czy mose cos innego z podzespolow alternatora ?
wymień regulator i bedzie po problemie. Diody ja by cie padły (wystarczy jedna) to w ogóle byś nie miał ładowania. Mogą sie szczotki kończyć ale one są zintegrowane z regulatorem
Witam!Sugeruję wymianę regulatora napięcia.Pozdrawiam
Odkopie temat, pulsują mi właśnie te światła w podsufitce o zauważalnie tył, wymieniając ten regulator długo schodzi? Wykonalne bez wyciągania alternatora?
a pulsuje przy zapalonym silniku? Mi pulsuje czasem ale przy wyłączonym silniku...
pulsują na zapalonym silniku tak, a na wyłączonym nie wiem szczesze to nie sprawdzałem, myślałem ze aku bo jak zimno bylo to przy odpaleniu wywalalo na chwile ze abs,vrc,asr nie aktywny i gasły założylem w piatek nowy akumulator błędow nie ma niech tak zostanie, ale pulsujace swiatla są, byłem na sprawdzeniu ladowania alternatora i na akumulatorze Volty skaczą wiec oddaje do regeneracji. jesli tobie pulsują przy wyłączonym to moze akumulator juz ledwo. Nie pale auta na wlaczonych swiatlach
Sprawdź sobie akumulator jesli ma koło 10V na wyłączonym i odpietą klamą to juz na wykonczeniu.
Chyba voltów?
Po sposobie demontażu można dojść do wniosku, że 1.9 JTDm ;)
Miałem takie pulsowanie kupę czasu w 2.4, światła zewnętrzne i oświetlenie wnętrza. Kombinowałem z masa, odkręcałem czyściłem, dołożyłem dodatkową.. Dałem do mechanika i okazało się, że alternator ma już przepalone uzwojenie, wymiana na inny regenerowany alternator i nic nie pulsuje :)