Witam
Zamierzam wlać koncentrat płynu zimowego do spryskiwaczy, ale nie wiem ile jest płynu w zbiorniku.
Orientuje się ktoś może, ile mniej więcej jest płynu w zbiorniku spryskiwaczy, w momencie zapalenia lampki na wyświetlaczu ?
pozdrawiam
Witam
Zamierzam wlać koncentrat płynu zimowego do spryskiwaczy, ale nie wiem ile jest płynu w zbiorniku.
Orientuje się ktoś może, ile mniej więcej jest płynu w zbiorniku spryskiwaczy, w momencie zapalenia lampki na wyświetlaczu ?
pozdrawiam
Gdzieś czytałem... może w instrukcji. Z tego co pamiętam lampka zapala się, gdy w zbiorniku zostanie mniej niż 2 litry.
Czy to w jakiś nowszych alfa jest taka lampka? Moja Alfa jest z 2006 i nie mam lampki.
też mam 2006r wyskakuje na wyświetlaczu obrazek spryskiwacza i pali się cały czas, dopóki nie uzupełni się płynu, ja mam wersję distincive
- - - Updated - - -
w instrukcji nie znalazłem nic o pojemności, piszę jak spadnie do poziomu minimalnego przewidzianego....
Myślę, że może mieć to związek z rodzajem reflektorów. Przy ksenonach podejrzewam taka lampka jest w standardzie.
potwierdzam, przy xenonie i 2006 roku tez mam sygnalizacje
true :)
Teraz wszystko jasne, ja nie mam ksenonów to i nie mam lampki ;)
Nie czekam. Często latam wokół auta, więc dolewam to i tamto żeby utrzymać poziomy płynów;) Do tej pory raz wykończyłem płyn do zera, wtedy jeszcze nie wiedziałem, że nie mam lampki kontrolnej i podejrzewałem najgorsze :D
Szybciej odessać węzykiem od góry ... tylko trzeba mieć węzyk z znać zasadę działania lewara :lol:
Jak używałem koncentratu to robiłem go w butelce pet. łatwo wtedy wyliczyć proporcje i wymieszać miksture. To prosta metoda, po co sobie utrudniać życie :) Pojemność całkowita to około 5L
Witam !
Jak dobrze zrozumiałem nie masz w swojej wersji ksenonów i powiadomienia o kończącym się płynie, a czy masz spryskiwacze na reflektory ? jeżeli masz to czy pryskają tylko przy zapalonych światłach ?
W jaki sposob spuszcza sie zawartosc zbiorniczka? Jest tam moze jakis zaworek czy inne cudo? Pytam dlatego, ze po wlaniu 5l do swiezo kupionej 159 wszystko za chwile mialem na ziemi. Pozostaly jakies resztki. Wchodza w gre trzy mozliwosci: pekniety zbiornik (oby nie), poluzowany wezyk albo niedokrecony zaworek (o ile taki jest). Lampka oczywiscie mi sie pali stale (mam ksenony). Kola jeszcze nie odkrecalem aby sprawdzic co tam sie dzieje, planuje zrobic to w piatek.
miałem identycznie i powodem była odwrotnie założona uszczelka. czas naprawy z odkręceniem koła i całej reszty wraz z poskładaniem 20 min. A propo spryskiwaczy, mi fachowcy na nowej masce założyli odwrotnie spryskiwacze, zamiast mycia szyby miałem mycie komory silnika ps... lśni jak brylancik ;) hehe
Dla potomnych:
Lampka o braku płynu w zbiorniku spryskiwacza zapala się, gdy jest w przedziale 1,5l -1,8l (sprawdzone osobiście)
Czy macie pomysł, jak najprościej wyłączyć powiadomienie na desce rozdzielczej, o zbliżającym się braku płynu do spryskiwacza?
Panowie ważna sprawa. Dziś podczas jazdy skończył mi się płyn do spryskiwaczy. Zjeżdżam na stację, kupuję bańkę 5-litrową i śmiało sobie napełniam. Jakie było moje zdziwienie gdy po wlaniu (około) połowy zbiornik się wypełnił (pojawił się płyn we wlewie - nie piana). Czy jest możliwość, że mam jakiś mikroskopijny zbiornik na spryskiwacz, powiedzmy o pojemności 2l? Od razu mówię, że nie mam spryskiwaczy reflektorów.
PS. Nie ma u mnie nawet tej kontrolki, o której jest ten wątek... A raczej powinna być...
(LINK: do rozkodowanego VINu autka: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1292118)
Przymarznąć nie mogło bo płyn (nierozcieńczany) ma do -22*C, a przytkać też się nie mogło bo po napełnieniu psikał od razu... :( nie wiem co się dzieje... W takich warunkach jak teraz nalewanie po 2l spryskiwacza to jest obłęd :(
Dzisiaj zauważyłem to samo.Pusty zbiornik,a weszło jakieś 3 litry.Żadna kontrolka się nie zaświeciła.Coś tu nie gra:P
Ma ktoś jakieś pomysły? Cokolwiek? Nie uśmiecha mi się rozbieranie nadkola, żeby dostać się i obadać zbiorniczek płynu... PLEASE HELP ;)