Witam. Zastanawiam się jakie żarówki kupić Osram H7 Night Breaker Plus +90% czy może TUNGSRAM H7 12V 55W Megalight Ultra 120%? Koszt jest praktycznie ten sam. Ma z was może założne Megalighty albo Osramy ?
Witam. Zastanawiam się jakie żarówki kupić Osram H7 Night Breaker Plus +90% czy może TUNGSRAM H7 12V 55W Megalight Ultra 120%? Koszt jest praktycznie ten sam. Ma z was może założne Megalighty albo Osramy ?
Aktualnie mam w 156FL te Tungsram-y. Wybierałem tak jak Ty, albo Tungsram albo NB. Szału nie robią, zresztą NB w poprzedniej 156 też jakoś mecyjnie nie świeciły... Uważam, że prezentują podobny poziom.
Ja miałem tungsramy +90% tylko się przepaliły , byłem z nich zadowolony. Teraz się zastanawiam czy wybrać NB +90% Czy Tungsram +120%
Kilka kompletów żarówek (ok. 5'ciu) i masz lampy-soczewki gdzie już nie ma zbytnio znaczenia żarówka +90 czy +120. Wiem, koszty są jednorazowo większe ale pomyśl sobie nad tym. Ja zmieniłem właśnie na soczewki (już dość dawno) i nie ma nawet co porównywać jak lubisz mieć dobrze i dokładnie doświetloną drogę.
Co do żarówek.. jeździłem na Tungsram'ah (3 komplety) i całkiem dobrze się sprawują. Osram (2 komplety) wydaje mi się że ma bielsze światło. Nie wiem, może zależy jak trafisz ale wydaje mi się że Philips (2 komplety) rzadziej się przepala i mam wrażenie że też ma "bystrzejsze" światło od Tungsram'a.
Mnie się Tungsramy +90 przepaliły po niecałych 6 miesiącach. Jedna po drugiej w odstępie kilku tygodni.
Mi tungsramy wytrzymały 2 lata
Ja jeżdżę na Philips'ach blue vision i dość dają radę, wcześniej w Oplu Vectrze miałem xtreme vision i byłem z nich bardzo zadowolony, ale to zawsze jakość światła zależy od lampy.
Posiadałem tungsramy 90% i 120% i uważam że te drugie zdecydowanie gorzej swiecą
Ja w swoich obydwu Alfach miałem i NB i philips extreme vision, z philips-ów byłem bardziej zadowolony jeśli chodziło o jasność i ilość światła na drodze, ale strasznie sie nagrzewały, dużo bardziej niż NB co mogło skutkować wypaleniem odbłyśnika, wiec spowrotem wróciłem do Osramów. Ale z czasem jednak zainwestowałem w soczewki i hidy(6000 k) a za jakiś czas zafunduję sobie 4300k, ponieważ jak dla mnie jest trochę za niebiesko obecnie.
Ja od siebie mogę polecić Tungsramy, ładnie oświetlają drogę i są trwałe :)
Pisanie jak długo wytrzymują dane żarówki bez podania ile się jeździ jest bez sensu ... u mnie NB jak i bluevisiony wytrzymują około 6- 8 miesięcy ale w tym czasie robię jakieś 20 - 25kkm ... u ojca wytrzymują 2 lata, ale on też robi w tym czasie jakieś 20kkm, więc proponuję pisać orientacyjny przebieg na danych żarówkach a nie ile czasu wytrzymały. A co do ilości światła między Osram NB + a Philips BV to nie zauważam różnicy właściwie. BV może ciut badziej biało świecą, ale to tylko wizualna różnica ... z pozycji kierownika nie widać różnicy ... przynajmniej u mnie.
ONB - max 6-8 tys km , kilka mscy
ONB + - max 8-10.000km , max 6 mscy
jakoś tak pamiętam
nigdy więcej tego wynalazku
- - - Updated - - -
teraz lepiej ?
ja zawsze stosuje standardowe żarówki renomowanych producentów i nie cuduje z 90%+ ani innymi wynalazkami. wytrzymuja długo a widoczność przy sprawnych reflektorach jest całkiem OK
Tungsram +90% i osram nb 90% wytrzymały u mnie ok 10 m-cy, 20 tys km. Różnica w świeceniu wg mnie żadna. Kilka dni temu założyłem philips premium +30%, świecą równie dobrze, ale cena sporo niższa. Na stare reflektory to żadne +200% nawet nie pomoże :)
Świeże wieści ... ONB+ wytrzymał niecałe 4 miesiące i prawie 10kkm w tym czasie zostało przejechane ... ze względu na trwałość lepiej szukać czegoś innego moim zdaniem. Ja wracam do Philipsów BV
kolego mówisz o tych żarówkach http://allegro.pl/philips-h7-bluevis...539440803.html
Ja tak się zastanawiam - czego dotyczy to +90/120%? Przecież nie ilości emitowanego światła? Standardowe H7/55W mają ~1500 lumenów. To co, te plusowe walą 2800-3300? I ciągną 100 albo więcej Watt - dodatkowe światło się przecież znikąd nie weźmie? To przecież tyle światłą ile dają dobre ksenony przy parokrotnie wyższym zużyciu energii.
Coś ściemę czuje. A sam jestem zainteresowany, bo mi ciut gorzej jedna żarówa zaczyna świecić i będę niedługo wymieniał.
Część kiepskich żarówek nie emituje granicznych lumenow, tylko np -10%. Dodatkowo zła geometria zarnika pogarsza rozkład światła. Sumarycznie mogą świecić gorzej o polowe... W sensie rozkładu poziomów światła na drodze.
a co myślicie o takich postojówkach http://allegro.pl/blue-vision-ultra-...686765362.html
NARVA Range Power White H7 - 4500K (tylko nie mają znaczka CE), poza tym in plus. Tungsramy się bardzo szybko przepalały...
Witam.
Podłącze się pod temat,ponieważ zakupiłem właśnie Tungsramy +120%.Przy wyborze kierowałem się tym że mam"podobne",ale H4 w innym aucie z których od kilku miesięcy jestem zadowolony tzn.bdb oświetlają drogę te świeczki(ale niewiele km. nakulane mają w tym aucie),więc zobaczymy będziemy monitorować i H4, i H7 ile m-cy ?,lat ? wytrzymają.Zauważyłem nie tylko na tym forum,że większość pisze komentarz nieodzwierciedlający faktycznej "pracy"żarówek,a mianowicie to ,że np: jedni piszą że wytrzymują 2-2,5 roku,a inni forumowicze,że padła mu własnie po 4-6 m-cach ...(?).Uważam,że "wiarygodność"wytrzymałościowa żarówek,to przede wszystkim przebieg kkm. !,bo jak można porównać żarówkę,że wytrzymała np. 4 m-ce,ale świeciła prawie non-stop w aucie które nakulało w tym czasie 25 kkm !? z żarówkami,które świecą 2,5 roku,ale auto nakulało 10 kkm ?.Co sądzicie o "wiarygodności"takich "Opini"nt. żarówek choćby tych H7 Tungsram +120% ?.
Napiszcie coś z czego można uzyskać jakąś poradę(np.młodzi kierowcy,którzy o wielu rzeczach nie wiedzą),a nie tylko obiektywizm z którego niewiele można wniosków wyciągnąć.
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów,ponieważ jestem tu nowy.
Osobiście polecam TUNGSRAM H7 MEGALIGHT ULTRA +120 założyłem do AR159, co do żywotności nie mogę się jeszcze wypowiedzieć, ale przedstawiam różnice u siebie pomiędzy tungsramem, a "zwykłą" H7
Załącznik 217139Załącznik 217140
No odgrzałeś kotleta :D
Odgrzeję kotleta, ale niewątpliwie przyda się wszystkim innym na przyszłość.
Żarówka TUNGSRAM H7 12V 55W Megalight Ultra 120% założona pod koniec listopada 2016 przepaliła się dzisiaj. Wytrzymałość ok. 7 miesięcy, przejechane niecałe 8 tys. km. Na razie padła jedna, ale spodziewam się niedługo drugiej do wymiany.
Trwałość naprawdę słaba. Widoczność potwierdzam lepsza od tych standardów, najtańszych za 5 zł, ale oświetlenie drogi nie jest jakoś gigantycznie powiększone. Kupię jeszcze 2 komplet i jeżeli znowu szybko padną to obniżę pułap cenowy do jakiś innych, tańszych.
Dla mnie te były jak do tej pory najlepsze
http://allegro.pl/ring-zarowka-h7-12...876874002.html
Wytrzymały 7 miesięcy co w moim wypadku oznacza w granicach 17- 20 tysięcy kilometrów
Możliwe, że wytrzymują jakiś konkretny czas, czyli w naszym przypadku ileśset godzin i następnie pada żarnik. Koniec, kropka - więcej nie pociągnie, bo fabryka stosuje takie surowce jakie ma. Czyli ciulowe, tanie, tak abyś często wydawał pieniądze i tym samym przynosił dochody producentowi. Jest to proceder znany od ponad wieku.
Wracają do tematu. Ja jeździłem dużo po mieście, ale jakby tak zsumować łączny czas pracy żarówki wyniki prawdopodobnie wyjdą podobne. Ty więcej jeździłeś, a ja więcej stałem w korkach. Niestety są to tylko gdybania, nie ma potwierdzonych danych ze strony producenta ani żadnego recenzenta. W sumie każdy z nas mógłby podać czas i ilość przejechanych kilometrów na jednej żarówce i wtedy moglibyśmy zrobić jakąś sensowną statystykę. Tylko, że w tym przypadku wariancja jest naprawdę duża i ciężko byłoby stwierdzić kto ma rację.
Według tego to co się doczytałem tutaj na forum oraz w innych serwisach wytrzymałość żarówki szacuję do 1 roku i kilkunastu tysięcy maksymalnie przejechanych kilometrów.
Megalight Ultra +120% mają żywotność na poziomie 250h. Oczywiście jazda w mieście i częste włączanie/wyłączanie świateł może jeszcze negatywnie na nią wpłynąć. Wg mnie lepiej jest wziąć Megalight Ultra +90%, które mają deklarowaną żywotność 350h, a naprawdę ciężko odróżnić ich światło od +120%.
https://catalog.tungsram.com/lamp/au...80/d=0/?r=emea
https://catalog.tungsram.com/lamp/au...20/p=93116866/