Napęd Q4 - stuki przy zmianie biegu.
Witam
w 159 Q4 2.4JTDm 210km 2009r przy zmianie biegu na wyższy i puszczeniu sprzęgła słychać stuk, raczej przy tylnej osi jakby pod tylna kanapą, nawet pasażer siedzący z tyłu poczuł stuk pod tyłkiem.
Czy w tych modelach siadają poduszki tylnego dyfra ? czy może podpora walu ? slyszalem ze nie ma osobno podpor.
Jakby ktoś miał doświadczenie z takim napedem proszę o kontakt lub info.
Stuki przy zmianie biegów q4
Odświeżam temat.
Ostatnio byłem u mechanika stwierdził że ten stuk przy zmianie biegów to kończący się dyferencjał. Regeneracji podobno nikt nie robi bo mega skomplikowany proces przy tym mechanizmie. Nowy OEM - 15 500 zł.
Czy ktoś miał podobną diagnozę czy mój mechanik się rozpędził.
Te stukanie podziwiam że niektórzy się przyzwyczaili mnie to irytuje za każdym razem. Jak zmieniam bieg to myślę czy stuknie czy nie. Fakt jest taki że raz stuka raz nie.
Nie podejrzewam aby to stukanie było od nowości więc pojawia się z czasem. Obawiam się, że może doprowadzić do dość dużych uszkodzeń. Gdzieś pojawił się luz na jakiś kołach zębatych i za każdą zmianą biegu następuje uderzenie przy zmianie biegu na element odbierający moc albo się to nasili albo całkiem rozleci. Nie powinno się tego bagatelizować.
Nie znam schematów przeniesienia napędu może ten stuk to jakiś luz w skrzyni biegów i raczej tam trzeba szukać rozwiązania?