Cześć.
Mam mała zagwózdkę. Zakupiłem radioodbiornik Clarion DXZ958 z oryginalną kostką ISO. Podpiąłem je pod instalację i... dupa. Ma ktoś jakiś pomysł?
Printable View
Cześć.
Mam mała zagwózdkę. Zakupiłem radioodbiornik Clarion DXZ958 z oryginalną kostką ISO. Podpiąłem je pod instalację i... dupa. Ma ktoś jakiś pomysł?
Ale co dupa?
Porównaj czy wg radia jest jak tu: http://www.forum.alfaholicy.org/atta...kostka_iso.jpg
Sorki... Dupa, tzn. radio nie reaguje tak, jakby nie miało zasilania.
a kostka z clariona ma taki sam układ jak kostka twojej AR ?
Kurcze, sprzęt został w samochodzie. Ale z tego co wcześniej sprawdzałem, to tam gdzie jest +12V i masa są piny tak, jak w oryginalnej kostce. W instrukcji nie mam rozpisanych wyjść.
Jutro z rana sprawdzę piny i porównam.
A ja mam malutki problem z radiem Clarion CZ703E.Otoz podlaczylem radio,wszystko fajnie tylko ze radyjko dziala na zalaczonym zaplonie,pozatym resetuje ustawienie po kazdym wylaczeniu kluczyka.Czytalem gdzies ze trzeba cos tam zamieszac w kablach,czy tak?
Alfa 156 FL 2005.
Wysłane z mojego Nexus 4
Tak.
Trzeba by podac stale 12
Wpisz w google chocby haslo podlaczenie radia bez kluczyka czy cos takiego i juz bedzie sporo info
Przewaznie zolty z czerwonym trzeba polaczyc
Wybacz malo dokladny opis ale z telefonu klepe to mi niewygodnie i tyle :-)
1.oczywiście żółty z czerwonym przy radiu i pod pin nr 7
2. bądź czasami żółty do czerwonego w aucie a czerwony do żółtego w aucie jeśli chcesz aby radio wyłączało się po wyłączeniu zapłonu.
Pierwsza opcja najlepsza.
Dobra, sprawdziłem piny i:
- tak to się przedstawia w oryginalnym radioodbiorniku
Załącznik 114117
- tak wygląda kostka od Clariona (wygląda tak jak na pokazanym wcześniej rysunku)
Załącznik 114118
- a taki opis widnieje na oryginalnym radioodbiorniku
Załącznik 114119
W domowym audio zrobię wszystko niestety, w CA jestem zielony...
Jak myślicie, robić nową instalację zasilającą (tymczasową, do samego radia, bo po dołożeniu wzmacniacza na pewna ją rozbuduję)?
Rafał myślę, że spokojnie da się to ogarnąć na tej instalacji ;) lipa, że mamy inne zmiany bo można by było coś podłubać :D
Sprawdzałem napiecia na pinach Alfy. Na CD boost jest 14V. Na UB przy wlaczonym i wylaczonym zaplonie jest 14V. Na CAN A przy wylaczonym jest 14 a przy zalaczonym spada do 4V (ale w kostce Clarion w tym miejscu nie ma pina).
Podjadę dzisiaj do sklepu, kupie przewody i podepnę na krótko.
- - - Updated - - -
Temat do zamknięcia. Wszystko śmiga...
A może byś napisał rozwiązanie twojego problemu.
Hmmmm... Temat jednak wymaga dalszej dyskusji...
Otóż w kostce z Clariona odpiąłem piny odpowiadające komunikacji sieci CAN. Do tego standardowe czary mary z przewodami czerwonym i żółtym (aby wyłączać radio ze stacyjki). Na pierwszy rzut oka wszystko było OK. Clarion się włączył, no i dalej nie testowałem. Zamknąłem samochód i do domu.
Godzinkę temu wróciłem do tematu, no i pojawił się kolejny problem - brak dźwięku w głośnikach. Myślę sobie, że może końcówki mocy są wyłączone. Ciach, mach i sprawdziłem w menu, że są jednak aktywne. Podpiąłem ponownie fabryczne, wszystko śmiga. Z ciekawości odpiąłem z fabrycznego taką trzykolorową kostkę, która jest wpięta nad ISO. No i w tym momencie w głośnikach pojawiła się cisza. Nie wiem teraz, co o tym sądzić... :(
Znam przyczynę braku dźwięku. Mam Bose w bagażniku i widocznie radio jest podlaczone z wzmacniaczem wlasnie dodatkowa kostka. Tylko nie mam pojęcia, jak to obejść. Nowa instalacje będę kładł dopiero w lutym a juz teraz chcialem sie cieszyc nowym radiem...
Czy wiecie które to piny w kostce we wzmacniaczu (Bose) są wyjściami wysokopoziomowymi? Chciałbym zrobić zworki tak, aby ominąć wzmacniacz z Bose.
Znalazłem coś takiego:
https://car-tronic.pl/en/interfejs-d...zda-p3381.html
IMHO jeśli masz w Marcu kombinować cały system to odpuść sobie teraz grzebanie się z BOSE bo to dość dziwny system który jest mało kompatybilny z zewnętrzym radiem...
I chyba tak zrobie... Szkoda nerwów... A zapał i gotówkę lepiej przeznaczyć na końcowy system...
Dziękuję Panowie za pomoc.
witam
podepne się do tematu :)
mam problem z kabelkami przy kostce iso..."nie chcący" wyrwałem dwa kabelki i radio nie działa..
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=135602&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=135603&stc=1
panowie i panie w którym miejscu jest w waszych samochodach biały a w którym czerwony kabelek?
nikt nie pomoże :( :D