spalanie:( kupilem moja belle 7 dni temu
Witam serdecznie wszystkich alfoholików :D
jestem szczęśliwym posiadaczem 156 2.0 TS. Mam takie pytanie, ile wasze belle spalają? Moja spaliła mi 14 - myślałem, że to przez moją ciężką nogę - sami wiecie zajawka po kupnie :lol: :lol: Ale przez dwa ostatnie dni starałem się jezdzić ekonomicznie i spaliła mi 13.
Czy ktoś z Was miał kiedyś taki problem? a może to normalne przy tym silniku?
Proszę o paradę. Może jest to spowodowane uszkodzeniem sondy lambda bądz przepływomierzem. A może ten model tak ma?
Proszę o poradę.
Nie miałem wcześniej Alfy, ale się zakochałem w mojej Belli :D
Re: spalanie:( kupilem moja belle 7 dni temu
Cytat:
Napisał konradkola
Witam serdecznie wszystkich alfoholików :D
jestem szczęśliwym posiadaczem 156 2.0 TS. Mam takie pytanie, ile wasze belle spalają? Moja spaliła mi 14
Moja w miescie pali wiecej. Ale nie oszczedzam.
Generalnie nie sa to ekonomiczne auta, choc ponoc tylko moja tyle pali - zawsze tak bylo. Wiec albo jestem jakims ekstremalnym przypadkiem, albo koledzy sciemniaja ;)
Generalnie - w aucie nie znaleziono niczego, co powodowaloby wplyw na spalanie. Jedyny myk byl z nie zamykajacym sie termostatem - i tu rzeczywiscie widac bylo jakis nieznaczny spadek spalania. Ale co bym nie wlal - czy shell czy cokolwiek innego, pali podobnie - zatem problem jest z kierowca :D
Re: spalanie:( kupilem moja belle 7 dni temu
Cytat:
Napisał konradkola
Ale przez dwa ostatnie dni starałem się jezdzić ekonomicznie i spaliła mi 13.
Powiem tak, znam gościa któremu 145 2.0(w końcu to ten sam silnik) spalała po trasie 6-7l/100km, pod warunkiem że nie szalał jakoś specjalnie. Wiadomo, że jak deptał ostro tak że co chwila musiał hamować to marnował energię i do baku wlewać musiał znacznie więcej.
Co do oszczędnej jazdy to żebyś się czasem nie rozminął z efektami... TSy to silniki raczej lubiące wysokie obroty, do tego charakteru dopasowane są przełożenia skrzyni, więc nie ma sensu na siłę zmulać silnika, bo ani to zdrowe, ani oszczędne, ani nie daje żadnej frajdy z jazdy. Szczególnie jeśli wariator jest ok i silnik dobrze ciągnie "od dołu" to wtedy trzeba liczyć się z tym, że więcej paliwa zginie gdzieś po drodze(pewnie odnajdziesz je w nagrzewnicy i chłodnicy :mrgreen: ).
W ogóle to imho Alfy nie należą do aut paliwożernych, raczej bym powiedział że ponadprzeciętnie dobrze wykorzystują każdą ilość paliwa :wink: