Witam
Podczas jazdy zapaliła mi sie kontrolka wtrysku i silnik przestał reagowac. Nie odpala nawed w trybie awaryjnym. Kontrolka wtrysku świeci cały czas. Czy to pompa paliwa? POMOCY :cry:
Printable View
Witam
Podczas jazdy zapaliła mi sie kontrolka wtrysku i silnik przestał reagowac. Nie odpala nawed w trybie awaryjnym. Kontrolka wtrysku świeci cały czas. Czy to pompa paliwa? POMOCY :cry:
Trzeba podłączyć się kompem, prawdopodobnie czujnik położenia wałka rozrządu lub wału korbowego. Dośc często się z tym spotykam.
Popróbuj jeszcze ;) Ja też tak miałem, Alfa nie chciała zapalać, ale spróbowałem po 10minutach i zagrzała ładnie. Sprawa się ponowiła raz i drugi. Wymieniłem czujnik położenia wału i nie ma problemu!
Chętnie bym popróbował ale auto stoi w niemczech na parkingu koło stacji benzynowej (tam sie dowlokłem) Skorzystałem z okazji i pojechałem busem do polski. Tak w ogóle to jechałem z holandii na swięta.. Tak, że naprawde pech. Zgłeboałem dziś na forach wiedze na ten temat i zgadzam się z Wami że to ten czujnik położenia wału korbowego. Czy jest możliwe wymienic to na tym parkingu czy musze zamawiac lawete. Prosze o porade.
Wesołych Świąt !!
Wszystko jest możliwe, ale co będzie jak to nie czujnik ?, to jest silnik diesla i oprócz czujników położenia wału korbowego kontrola wtrysku może informować o jeszcze kilku awariach podzespołów.
Szukanie na oślep to niezbyt udany sposób, dlatego podłączenie pod komputer to najszybsze rozwiązanie.
Oczywiście wymiana czujnika na parkingu to możliwa rzecz. Ja wymieniałem głowicę w golfie w Niemczech i też się dało.
Podaj e-mail, a podeślę Ci zdjęcia z rozpiską gdzie co jest
Pozdrawiam
Tomek
to na 99 procent czujnik położenia wału.Ja miałem to samo i po wymianie nie ma problemu
Wielkie dzięki za pomoc. Poźniej napisze co to było. Jutro naszczeście dzień roboczy moge zacząc to załatwiac.
Witam ! Mam podobny problem z tym że u mnie kontrolka się zapala ale auto jedzie normalnie ma moc i wogule ! Czy to może być też ten czujnik? Posiadam AR 156 1.9 JTD 99r
A co tu masz podobnego prócz tego że zapaliła ci się kontrolka - ona oznacza bardzo wiele możliwych awariim bez podpięcia pod komputer nikt nic ci nie powieCytat:
Napisał Krzysiek866
W sumie dobra żle sformułowałem swoje pytanie! a co do kompa to bylem jakiś czas temu z tym problemem i nic nie wykazało !
Jeżeli to błąd chwilowy, którego przyczyna ustała (np. brak kontaktu elektrycznego na wtyczce czujnika) to jest on wymazywany z pamięci ECU po 10 odpaleniach i/lub przejechaniu 30-50km
Witam ponownie dzieje się właśnie tak jak pan mówi po czasie kontrolka się wyłącza. Czy może pan mi pod powiedzieć która to może być wtyczka lub gdzie się znajduje? Czy po prostu trzeba użyć jakiegoś preparatu i zakonserwować wszystkie wtyczki?Dziękuję za pomoc i życzę koledze krzysiek592 aby jak najszybciej skończyły się jego problemy z jego włoską panią ! Pozdrawiam !
Najłatwiej to podpiąc auto pod komputer kiedy świeci się błąd. Z moich doświadczeń z JTD to najczęściej przyczyną jest zawieszanie się zabrudzonego czujnika ciśnienia doładowania. Trzeba go zdemontowac (czarna kostka z napisem BOSCH, mocowana jedną śruba na kolektorze ssącym) i wymyć benzynom - warto tez wyczyścić sam kolektor ssący z sadzy wewnątrz.
A jednak padła pompa. Teraz auto jest w trakcje naprawy w de .
Dźiś odebrałem auto. Z nową pompą wyraźnie czuc poprawe przy odpalaniu a dodatkowym bonusem jest lepsze przyspieszenie niż wcześniej :) .
Witam,odświerzam temat,jako by nie zakładać nowego,wczoraj nastał moment że i moja zaniemogła:( Objaw taki jak w temacie,czyli komunikat podczas jazdy na panelu o awarii sterowania silnikiem,silnik zgasł. Świeci sie kontrolka "check" w zegarach,autko ni hu hu nie odpala. Z przeczytanych, najczestszych tematów wynika że bedzie to: czujnik położenia wału,położenia wałka rozrządu lub pompa paliwa. Tylko u mnie jakieś kilka dni wcześniej (3-4) juz cos niedomagało,ale błędu nie "wyrzucało" Alfa czasami łapała jakby małego "muła" przy ruszaniu z wolnych obrotów. Przy wciśnieciu sprzegła normalnie reagowała na gaz a "na biegu" leciutko zamulała lub w ogóle nie było przez moment reakcji na gaz. Zmienna geometria turbiny nie wydaje mi sie żeby to była bo były to przypadki 1 na 20-cia,zreszta staram sie jej nie zamulać:D jeżdże odpowiednio "dynamicznie". I pytanie moje czy można połaczyć te dwa objawy,małą sporadyczną zamułke z którymś z czujników (rozrzadu,wału) czy szukac jeszcze innej przyczyny??? Wiem,wiem pod komputer dopiero w poniedziałek prawdopodobnie podłacze,Alfa juz stoi u speca. Ale niewiadoma nurtuje mnie juz teraz co mogło sie jej stać :eek: Dodam ze autko do tej pory sprawowało sie idealnie,nic nie dymi,równiutko chodzi,ma "kopa" i zawsze odpala-ła od pierwszego strzału (mróz,nie mróz) Pozdrawiam, bede wdzieczny za jakiekolwiek podpowiedzi.
kurde ja 4 dni temu wpadlem z prawej strony przednim i tylnim kolem w potezna dziure i mometalnie zapalila mi sie kontrolka od wtrysku , auto mi chodzi ok , maciek pisal ze jak jest ok to po 10 odpaleniach czy przejechaniu 50 km zgasnie , lecz mi nie zgasla swieci sie caly czas jak odpale auto to nie swieci ale jak rusze to po chwili mi sie zapali . maciek moze tez mi sie poliznilo cos na tym czujniku doladowania ? on sie znajduje tam na podszybiu kolo filtra paliwa , dochodza do niego takie 2 gumowe wezyki jeden idze od tej gruszki na turbinie co jest , po wylaczeniu silnika ten czujnik przez chwile tak brzeczy . To jest to o czym pisales wyzej ?
Hurra :dance3: Panowie,powód był banalny:D Otóż problem nie dawał mi spać całą noc,rano zerwałem sie i rowerkiem (-16 stopni) pojechałem do Alfy 7 km próbować jeszcze raz,niestety kontrolka (check) paliła sie non stop,myśle sobie sprawdze pompe,na słuch działa a wiec sprawdze czy pompuje. Odpiąłem wężyk-szybkozłączke od filtra paliwa włączam zapłon a tam zokn, nic nie leci tylko troche "pluje" ropą.Fakt jechałem juz na rezerwie. Wiec spowrotem na rower 3 km na stacje,dwie bańki 5L ze smietnika pobralem ON i dawaj do auta,zalałem włączyłem stacyjke i zaczęło bomblowac w zbiorniku powietrze wiec dobrze jest odpowietrza sie,po kilku takich odpowietrzeniach przekreciłem rozrusznikiem ze trzy razy i... Eureka, Alfa odpaliła, kamień z serca spadł kontrolka po kilku sekundach zgasła i juz jest dobrze,wszystko działa:dance3:Wiem,akcja z brakiem paliwa była na poziomie blondynki (z całym do nich szacunkiem) ale na wskaźniku jeszcze wskazówka coś pokazywała,jednak nie są to dokładne zegary ale wybaczam im;) A co do komunikatu MCSF i świecącej kontrolki "check" wydaje mi sie że przy braku paliwa czujnik cisnienia zweryfikował jego brak (ciśnienia) i odłączył silnik "myśląc" ze jest awaria jakiegoś podzespołu związanego z ciśnieniem paliwa. Pozdrawiam wszystkich prawdziwych Alfisti którzy nie dają za wygrana ze swoją Bellą mimo jej humorów :P
Mi nagle na autostradzie wywaliło błąd MCSF, silnik przestał ciągnąc i w końcu zgasł, już nie odpala. Pod kompa podepnę.
Ale ogólnie mi chodzi gdzie szukać w EPER tego czujnika położenia wału, bo nie mogę zlokalizować w której grupie jest.
Mam wielki problem ze swoją Bellą, 1.9 jtd 8v 1998r 105ps
Powiem tak: głośna praca silnika(klepanie) narastające podczas obciażeniu czyli podczas jazdy. do tego zapaliła mi sie kontolka wstrysku na wolnych obrotach lecz gdy jest ponad 3tys obrotów gaśnie oraz silniczek gra jak talala i nawet go nie słychać.
luzy zaworowe robione 3dni temu. kolo pasowe tez ok.
Witam, maniaków więc chciałem troszkę odświeżyć temat kontrolki wtrysków jestem od niedawna posiadaczem 166. 2.4 jtd i mam problem wczoraj na A1 jadąc ok 140 km/h autko zgasło fakt że rezerwa była na czerwony polu ( kretyni budując autostradę zapomnieli postawić stację) ale po chwili odpaliła ale świecił się wtrysk ale jechała normalnie i jakieś 30m od stacji znów zgasła pobiegłem po dizla zalałem ok pali. kontrolka świeci dalej. proszę o pomoc
Pojeździj chwile jeszcze,może zgaśnie ;) u mnie tak właśnie było jak długo jeździłem na rezerwie :D i jeżeli już masz dużo paliwa to spróbuj ją przegonić na autostradzie porządnie a w między czasie jak masz lapka z kablem to sprawdź co jej dolega dokładnie ;d
Pozdrawiam
maxiking dzięki za podpowiedz, wykasowałem błąd przyciskiem check i wszystko lata.
Witam , nie zakładam nowego tematu zapytam tutaj .
Czy owa kontrolka wtrysku ma się zapalić przy rozruchu silnika? U mnie wcale nie świeci -jak się do niej dobrać jak spalona, jaka żarówka? (silnik pracuję ok )
Ma sie zapalić po włączeniu zaplonu, następnie zgasnac i dopiero można odpalać ;)
Dziękuję za odpowiedź , jutro rozbiorę zegar sprawdzę żarówkę.
sprawdzone, jest dioda wygląda ok jak i cały układ- lecz się nie zapala.
Witam i dokładnie Cie rozumiem. 4 razy od momentu jak kupiłem swoją 3 alfe 146(boxer,ts i obecnie jtd) zrobilem 4 razy polska - nurnerg. Dzis na lawecie z Pragi. W moim jtd 3 dni temu wymienilem chlodnice wody i nagle po 200km jazdy przy 140km/h zapalila sie marchewka i zgaslo... koszt lawety wiekszy niz koszt paliwa:) ale tez myślę o kompie, a może jakiś bezpiecznik albo coś zaśniedziałe-mam alfę 2 miesiące i poznaję błędy poprzednika. Wymienił bym czujnik wału korbowego ale czy to akurat to.... ps. nawet czech 166-ką chciał pomóc :)...
Czy jest jakiś bezp. odpowiadający za marchewkę w jtd i gdzie się może znajdować?. pierwszy raz mam jtd;) dzięki za odp. a za dogryzanie, że to już yło to dziękuję bo już kika krotnie powtarzające posty mi pomogły i dzięki za to...więcej postów obszerniejsze i bardziej szczegółowe opisy to pomoc