Witam
Czy ktoś może próbował do 166 2.4 jtd 136km w serii montowac inne niż fabryczne sprzęgło? Chodzi mi głównie czy będzie pasowało sprzęgło z 20v 175km
Mam chipa i juz 2 sprzęgło zajechałem w przeciągu 30tys km :(
Pozdrawiam
Bogusław Tabasz
Printable View
Witam
Czy ktoś może próbował do 166 2.4 jtd 136km w serii montowac inne niż fabryczne sprzęgło? Chodzi mi głównie czy będzie pasowało sprzęgło z 20v 175km
Mam chipa i juz 2 sprzęgło zajechałem w przeciągu 30tys km :(
Pozdrawiam
Bogusław Tabasz
wszystkie Jtd Tdi etc. mają raczej mocne sprzęgła z uwagi na moment obrotowy. Moze twoja technika jazdy pali sprzęgło a chip w tym pomaga. :?:Cytat:
Napisał btt
w porównaniu z benzyniakami to mają mocne sprzęgła. jednak przeznaczone do fabrycznych momentów obrotowych, po dobrym chipie mają dośc, niezależnie od techniki jazdy. no chyba że się chipuje dla dobrego samopoczucia..... a nie korzystania.
pozdrawiam
bogusław tabasz
no racja, nie szukałeś na allegro wzmocnionych ?Cytat:
Napisał btt
http://allegro.pl/item513191989_sprz...2_0t_2_4j.html
W skoro pasuje do 220konnej Lanci to będziesz miał problem zajechać to sprzęgło :mrgreen: :mrgreen:
pozdro.
Również obstawiałbym technikę jazdy. ;-) W ośmiocylindrowych beemkach również szybko zdycha sprzęgło (szczególnie m5 e39 - wystarczy posłuchac na youtube, jak latwo zamordowac w nim sprzęgło), ale jest to kwestia przyzwyczajenia się do deptania gazu po pełnym puszczeniu sprzęgła. Wystarczy potrenowac. ;) Wymieniasz cały komplet, tj. docisk i tarczę?
tak, wymieniałem komplet. nawet na nowym, seryjnym sprzęgle potrafi ślizgac po wdepnięciu gazu w podłoge (nie podczas zmiany biegu, już na zmienionym)
pozdr
coś masz mocno nie tak z autem ... nie powinno tak byc, moze wina docisku ?
Jakie parametry ma teraz Twój silnik? Bo seryjne sprzęgło dużo może znieść przy sprawnych podzespołach, przy bardzo dużym momencie. Przetestowane w wielu warunkach, nie sprawia problemu po 30 tsiącach, nawet przy bardzo ostrej jeździe. Jeżeli ślizga sie coś po wymianie sprzęgła na nowe, to chyba tylko opona ;)
Sprzęglo pokazane na aukcji allegro jest zwykłym fabrycznym sprzegłem. To że pasuje do benzynowego 220 konnego silnikia nie znaczy że jest mocne. Przy doborze sprzęgła raczej ważniejszy jest moment ;) A silnik benzynowy, turbodołaowany nie będzie miał takiego jak diesel po chipie.
Że tak zapytam - Ty masz w swojej 155PS - gdzie robiłeś czipsa? Jak się właśnie sprzęgło sprawuje? Olej co ile zmieniasz?Cytat:
Napisał cromik
170PS ze 140 to będzie dobrze czy za dużo? (mowa o żywotności gratów).
Pozdro.
moja strojona jest indywidualnie na hamowni. rezultat to 178km, 450nm. co ciekawe jak przyjechalem to seria nie miala nawet 130km. podkręcone jest doładownie na turbinie z tego co pamietam do ok 1 bar. faet co to robil mowil że powyżej 160km jest na moją odpowiedzialnośc, normy dymienia nie spełnione ;)
przeguby poleciały doś szybko ale miała wtedy przebieg około 140kkm. teraz mam 210kkm i problemy tylko ze sprzęgłem.
o do moich wcześniejszyh wymian sprzęgła, to całkiem możliwe, że mechanik nie wymienił docisku choc powiedział, że wymienił..... :(
czyli nikt nie porównywał sprzęgieł z wersji 236km i 175km?????
odnośnie do uwag n/t techniki jazdy. nie zakładajcie od razu, że jest zła. po chipie NOWE SERYJNE sprzęgło potrafi ślizgac nawet w sytuacji bez zmiany biegu - tzn bieg już dawno wrzucony, jazda spokojna, 2000 obrotów i wtedy wciśnięcie gazu powiedzmy do 1/2 - 2/3. ślizga jak cholera.
pozdr bt
Że tak sobie pozwole wypowiem się za Crome z tego co pamietam on kupił tak i tam chyba boxa ma . Sprzegło ma seryjne i chyba już drugi raż zmieniał. Olej jakoś co 10k kmCytat:
Napisał hajper
Czytałem na forum bmw o przegrzewaniu się docisku w modelach z silnikami v8 o dużym momencie obrotowym. Jest jeszcze alternatywa w postaci bardziej wyczynowego sprzęgła, nie wiem jaki był adres internetowy, bo faktycznie przyrost mocy i momentu jest spory.
Cytat:
Napisał bimski
Robia sprzęgla dla sportu, do mocnego diesla tez zrobia ;] => http://www.sprzegla.com
pydr. Grzesiek
Jestem, trochę potestowałem Alfę w trasię, sprzęgło też :D
Odnośnie mojego sprzetu to ma założonego boxa. Zakładane było (bynajmniej tak wynika z papierów) w Belgi, skąd była sprowadzona) Wynik na hamowni to 155 KM i 389 Nm. Turbo ładuje 1.0 bar, tak podaje wskaźnik. Sprzęgło wymieniane było az przy przebiegu 180 tyś, teraz ma 214. Narazie nie zauważyłem jakiegkolwiek niedomagania. Olej wymieniam co 8 maxymalnie 10 tysięcy, Shell półsyntetyk.
Sprawdź ten docisk jeszcze, tez mi się przypomniało że kiedyś miałem podobny problem w innym aucie, zaczynało się ślizgać jak sie rozgrzało. Wina przegrzanego docisku. U Ciebie grzeje się po dłuższej ostrzejszej jeździe ??
Można też zrobić sprzęgło spiekowe, tak jak kolega wcześniej napisał : http://www.sprzegla.com u Pana Radzikowskiego z Warszawy. Mam założone tekie przy silniku 3.0 V6 i sprawuje się wzorowo. Trzeba się przyzwyczaić do ostrożnego ruszania ;) Zapytaj się może coś ciekawego zaproponują do Twojej Alfy.
P.S. Siwy, 2 razy to w Cromie zmieniałem :D
to jest coś nie tak, nie powinno tak być, albo sprzęgło jest za słabe do tak dużej mocy silnika albo docisk jest padnięty i po prostu ślizga. Wymiana sprzęgła co 30k km to za często, tak często to nawet w L-kach nie wymieniają mimo tego iż kursanci uwielbiają trzymać nogę na sprzęgle do połowy wciśniętym.Cytat:
Napisał btt
Ja bym albo upewnił sie czy docisk jest dobry lub czy był wymieniony a jak nie to szukałbym jak koledzy wyżej pisali albo jakiegoś sportowego/wzmacnianego
Za duży moment na standardowe sprzęgło, zrób sam docisk u pana Radzikowskiego, albo komplet ze spiekiem za 1000 zł i masz po problemie.
zastosowanie "spieka" jest jakimś rozwiązaniem ale nie można powiedzieć że jest po problemie, dostaną po tyłku pozostałe elementy układu napędowego, auta (jako zbioru pozdzespołów) nie da sie oszukać ....
No tak, ale jeżeli ma sie taką moc i taki moment i sie upala. A na tą chwile sprzęgło jest elementem niewytrzymującym, to albo się je zmienia na mocniejsze i patrzy co nastepne się będzie sypać i też sie to zmienia. Albo się nie upala i nie ma problemu ze sprzęgłem :)
:) dodajmy że sprzęgło jest najtanszym ogniwem układu :)Cytat:
Napisał cromik
Dokładnie :D
Swoja droga sprzeglo w 2.4 jest bardzo mocne, TDi z PD ma nawet ciensze a ludzi podnosza sporo momenty na 1.9. Jedynie co jest dosc kiepskiej jakosco to docisk (potrafi sam z siebie po prostu sie wysypac) , dlatego ludziska wkladaja wzmacniane dociski w klekocie
Odświeżę temat ponieważ dołączyłem do zchipowanych egzemplarzy i oczywiście wypłynął problem ślizgającego się sprzęgła. Ponieważ mam program na 168 KM i 380 Nm to założę prawdopodobnie fabryczne, ale zastanawiam się nad pytaniem, które było zadane na początku tego postu, a na które nikt nie odpowiedział. Czy sprzęgło do 20V założę w mojej 10V ? Wg ePera różnią się one pewnymi elementami no i kodem, co pewnie już jest odpowiedzią na moje pytanie, ale wolę się spytać, może ktoś jednak to sprawdził dokładniej.
PS. Dla ciekawskich: na hamowni wyszło mi seryjnie 130 KM i 306 Nm (czyli mocy 140 KM nie trzyma, ale moment tak), natomiast same krzywe momentu i mocy były idealne :)
Sory, że tak z innej beczki ale, gdzie robiłeś chipa i jakie były związane z nim koszty? Pytam bo na czerwiec planuje zrobić podobny zabieg u siebie....
Nowy oddział V-tech na Mierzynie koło Szczecina. Jest hamownia itp sprawy potrzebne do tego. Cena niezbyt niska bo 1 600 zł, ale jest w tym kilka hamowań, bez których nie zestroi się tego tak jak powinno.
Jechał do końca na 4, że nie trzyma mocy to chyba norma, kiedyś hamowałem Cougara 2.5 170 KM i miał z nich całe 160, przy czym moment trzymał (silnik był w super stanie). Większość znajomych tak miała w tym silniku, po prostu Ford zawyżał wg mnie dane katalogowe i chyba większość to robi. Czytałem nawet ostatnio, że ktoś kupując nowe auto pojechał na hamownię i potem reklamował parametry ponieważ nie zgadzały się z ofertą :D
Korekcja była na miejscu po każdym hamowaniu, ale czy było to na zasadzie oddział <-> oddział to prawdę mówiąc nie przyuważyłem. Cena faktycznie wyższa niż podają na stronie, ale wszystko było robione bez pośpiechu i do skutku, więc w sumie nie targowałem się. W Master's Warszawa wyceniono mi taką modyfikację też na 1 600 zł.
---------- Post dodany o godzinie 07:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 07:34 ----------
Dostałem odpowiedź na moje pytanie: "absolutnie sprzęgło od modeli 175KM nie będzie pasowało. Faktycznie jest ono wzmocnione i moim zdaniem szkoda, ze nie stosowali go w modelach starszych. Zasadnicza różnica polega na tym, że u Pana i w wersjach 150- konnych docisk sprzęgła jest tzw. wyciągany i sterowany zwykłym łożyskiem oporowym a w wersji 175-konnej docisk jest wciskany hydraulicznym aktywatorem.
No więc zamówiłem oryginalne Valeo, zobaczymy ile pociągnie, będzie to zresztą pierwsza wymiana sprzęgła w tym aucie bo cały czas jest fabryczne i gdyby nie podkręcenie to jeszcze by pojeździło choć z jego pracy nie byłem już zbyt zadowolony.
jak chcecie pobawić sie w wzmocnienie sprzęgła polecam Sprzęgła samochodowe, regeneracja i tuning
Odświeżę temat. Planuje zmianę sprzegła a swojej alfie 156 2.4 jtd 136 KM. Chciałbym założyć coś mocniejszego, już teraz mam ok 150 KM a po dalszych modach celuje w ok. 180. Chciałbym się zapytać czy jest możliwość założenia sprzęgła z mocniejszych wersji czy pozostaje mi tylko udać się do Pana Radzikowskiego.
Radzikowskiego wybierz tylko wtedy,gdy inne metody zawiodą,bądź nie znajdziesz rozwiązania.Tak jak pisałem wczesniej,pokombinuj ze sprzegłami od 2,4 140/150.