chciałbym zapytać się użytkowników diesli ile wam pala. Kombinuje jak tu swoja zmienić na taka z lepszym wyposażeniem chyba będę do końca wierny 155 i zastanawiam się ile one pala i jak się nimi jeździ
Printable View
chciałbym zapytać się użytkowników diesli ile wam pala. Kombinuje jak tu swoja zmienić na taka z lepszym wyposażeniem chyba będę do końca wierny 155 i zastanawiam się ile one pala i jak się nimi jeździ
Ja jestem od 3 miesięcy posiadaczem alfy 145 1,9 JTD z 99r.Auto zostało sprowadzone z Włoch.Po wymianie płynów i rozrzadu,jeżdze bez kłopotów.A spalanie kształtuje się na poziomie 8,3l na 100km.Dodam że to w cyklu miejskim.Na trasie jeszcze nie mierzyłem,bo nie miałem okazji.
jezdze 146 1.9TD oznaczony z tyłu jako 2.0TD.... tak czy inaczej to jest zwykły diesel z turbiną....pali...raczej dużo...kiedyś mierzyłem spalanie poprzez zatankowanie do pełna i przejechanie 100km na trasie ze sr prędkością ok 100km/godz i wyszłomi spalanie ok 6l...w jezdzie miejskiej wychodziło znacznie gorzej bo nawet 8-9l/100km...po pewnym czasie przestałem sie tym interesować...i tak muszę lać żeby jezdzić....a jak na zbiorniku(60l) zrobie 900km to już jest dobrze pozdrawiam <killer> <killer> <killer> <killer>
przy 2,5 musi palić jak smok skoro przy 1,9 dochodzi do 9
Nawet nie wiesz jak bardzo sie mylisz, mam alfe 155 2,5 TD z 1994r. i pali naprawdę mało w trasie 6 l przy wcale nie ekonomicznej jeździe, polecam ten samochód ponieważ jest naprawdę dynamiczny i ekonomiczny.Cytat:
Napisał rekwir
a jak miasto?
około 8 - 8,5 l
Nie mialem nigdy 155, ale wszelakiej masci Diesle, w tym z wtryskiem posrednim, z turbo i bez nie sa mi obce. 2.5 TD w miescie nie powinien spalic wiecej niz 10L, to lekkie auto.
Polecam tez to odnosnie 1.9 TD:
http://19td.gu.ma/
A to odnosnie 2.5 TD co chyba potwierdza moje slowa:
http://25td.gu.ma/
Z powyzszego wynika jeszcze jedno - nie warto pakowac sie w 1.9 TD...
czyli teraz sprzedać swoja dołożyć parę groszy i sprowadzić sobie z jakiego innego kraju wersje ze wszystkim zapewne będzie ciężko taka znaleźć
A to jako ciekawostka - spalanie Alfy 33 II seria , silnik 1.8 TD VM 3-cylindrowiec - średnio 6 litrów w cyklu mieszanym, w trasie poniżej 5.5 a max jaki miałem to 8.5l. Ale to było dawno temu :P
Nie wiem jak to ludzie robia niektorzy ze w silniku 1.9Td w miescie pali im 6, moze 7l... jak mi by tyle palil to bym skakal z radosci... mi pali 9, czasami podchodzi pod 9,6, w trasie spalil mi raz 8l i to bylo najmniej a jechalem wtedy max 130. :( ja tez chce zeby mi malo palil..
fiatem scudo 1,9 td ze spier... turbina 8 osoób na pokładzie i ich bagaże spalił mi na 1000km 80l biorąc pod uwagę ze stałem około 5-6h w korku na zakopiance wiec da się zejść szczególnie ze samochód mam cięższy od osobowego i o aerodynamice tu nie ma mowy
Moja 145 mimo swoich 218.000 km przebiegu i zncznego zuzycia motoru pali ok 6L na trasie i ok 6,5L-7,5L w miescie.Cytat:
Napisał rekwir
Z tego co czytam to powinienem sie cieszyc super niskim spalaniem szczegolnie ze niemam lekkiej prawej nogi :D
Bo dla jednego miasto to miasto, a dla niektórych Kozia Wólka ze swiatlami co 1 km lub podmiejska przelotówka - niby miasto ale z cyklem miejskim nie ma to nic wspolnego. W prawdziwym cyklu miejskim 6L to moze spalic, ale Lupo 1.2 TDI.Cytat:
Napisał dareme89
Zdrowy diesel czy to D czy TD czy JTD - jak na dłuższej trasie przy spokojnej jezdzie spali więcej niż 6-7 to coś jest nie tak. A przy stałej 90-100km/h powinien się zbliżyc do 5-tki...
Także pompa,wtryski może podlewają ,albo inny problem się zrobił..
Dodam swoje 3 grosze....
Jesli diesel to na pewno z turbo i z intercoolerem... przy rozsadnej jezdzie pali mniej niz diesel bez turbo... intercooler sprawia ze silnik jest zwawszy ale i mniej spala...
Ja gdybym mial wybierac diesla do 155 to tylko 2.5TD... w nowszej alfie raczej 2,4JTD
Spalanie diesla w trasie powinno sie ksztaltowac ok 6l, miasto 8-9litrow
Ja obecnie wole benzyne, bo jezdze glownie po miescie (ok 400tys mieszkancow) i spala mi max 9,5litra PB98. Wiec roznicy wielkiej w porownaniu do diesla nie ma, ale frajda z krecenia jest :)
Gdybym jezdzil duzo w trasie to tylko diesel :) Duzy i mocny
Chwalący silnik 2,5 TD powinni przeczytać wątek o tym silniku na forum "masters tuning".Powiem krótko -- większego kibla włosi nie mogli skonstruować.Daje on popalić nie tylko w alfie ale też i Voyagerze i fordzie Scorpio.Denne materiały z jakich został zrobiony powoduja wykręcanie się śrub z głowicy, pompa oleju rozwala się a system czterech głowic to gwóżdz do trumny dla użytkownika.Jeden na stu użytkowników chwali ten silnik.Zanim coś polecicie a nie wiecie czy jest ok. poczytajcie.Wątek nazywa sie zmora mechanika i coś w tym jest bo założony został przez mechaników :lol: Pozdr. i polecam JTD.Piotrek
ps. silnik 1,9 TD jest ok. :)
wklejam link do tematu http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=46
czytalem to... juz wczesniej...
tak czy inaczej polecam zadbane silniki 2.5TD... wiem, ze w 164 byly montowane jego dwie wersje i jedna z nich byla przy dobrej eksploatacji bez awaryjna w drugiej urywaly sie dzwigienki popychaczy o ile pamietam... nie wiem niestety jakie wersje wychodzily w 155
p.s znam mechanika jezdzacego do dzis scorpio 2.5TD ;)
jego slowa: "ma kopa jak ja pierd.... i malo pali" dotad nie robil remontu, po za regulacjami i normalnymi eksploatacyjnymi rzeczami
pozdrawiam
tylko w voyagerze byly one jakos modyfikowane z tego ci mi sie obilo o uszy takie silniki sa tez montowanechyba fiatach ducato i jakos daja rade
Chwale,bo mam przykład ,że ten motor jest dobry. A to że u znajomego mechanika czasem stoją i po 2 takie voyagery to inna sprawa. A ten śmiga do tej pory, co ciekawe miał (znajomy) wcześniej starego voyagera też z VM-em, tym pierwszym bez żadnej elektroniki i też 300tys zrobił ,zanim go sprzedał. Także różnie to bywa :wink:Cytat:
Napisał piećka
Vm Vm-em, tdik też nie jest świety, nie ma ideału. Zresztą ja osobiscie lubie diesla tylko w truckach i dużych łódkach 8)))
Tu macie wszystko na temat silnika VM....
Modele autek w których był montowany:
http://www.vmmotori.it/en/01/02/index.jsp
I modele w których jest montowany do dzisiaj:
http://www.vmmotori.it/en/01/01/index.jsp
Dodam tylko, jako ciekawostkę, że głowice np. do mojej Alfy z 1996 roku są identyczne jak głowice z Chryslera Voyagera z 2007 roku
Moja Alfa paliła ok 8 - 9 litrów mieście, średnio 6 - 6,5 na trasie...
Pozdrawiam.
własnie zatankowałem alfe ropką z orlenu....weszło mi 56l a od poprzedniego tankowania przejechałem 914km głównie po trasie ale na 30 km odcinkach i po miescie
wychodzi na to ze silnik 1,9 TD 90 km spalił mi 6,1l/100km
ja zawsze wlewam ok 58l i jezdze ok 650km - fakt ze 90% po miescie. Wiec u mnie spalanie nie wychodzi w cale tak ladnie jak na diesla...
najfajniej bylo by kupic i zrobic swapa na najnowszy silnik JTD lub JTDm
Moja na trasie mierzonej spaliła 65 litrów ropy ze Statoil, tej droższej, a przejechałem 1126 km, w większości miedzy 90 a 140 km/h. Dodam do tematu VM, że wadą były szpilki mocujące podstawy dźwigienek zaworowych, ale jest to problem rozwiązywalny małym nakładem finansowym. Poza tym, nie zamieniłbym się na innego diesla. Zawory regulowane hydraulicznie, rozrząd na kołach zębatych. Mogę zacytować zdanie, które usłyszałem od faceta z Holandii, który do mnie dzwonił w jakiejś sprawie w związku z tym, że jestem też na forum masters tuning: pytam go, ile przejechał swoją Alfą - a gość: mam ją 12 lat i przejechałem na razie 570 000 km (!!!) - Wystarczy?
Pozdrawiam z Przemyśla i zapraszam na przejażdżkę koleją linową na Zniesienie!
2,5 td 7,0/10,5/6,0
Witam! Moja 146 1.9TD z 96 roku ostatnio spaliła mi 5,3 litra na setkę, fakt że po mieście nie jeździłem dużo ale też trasy nie robiłem- prędkośc pomiędzy 50- 90 km/h. Mam nadzieję że teraz będzie lepiej bo już przejechałem 840 km a jeszcze mi nie spaliła 43 litrów. Super oszczędne autko a dodam że właśnie na zegarku przeleciało 406 tysięcy:D. Pozdrawiam
miałem to 2,5 vm i powiem krótko nigdy nie chce nawet widziec tego w oddali -----awaryjny -brak części - brak mechaników którzy sie wogule podejmują tematu 4 głowic ,,,,
przyjacielu, zrobiłem alfą 155 2,5 TD 70 000 km. Raczej mam ciężką nogę i spalanie średnio wynosi 8,5 l ON, żona na trasie zeszła do 6l, ja niedawno po wymianie wtryskiwacza sterującego i czyszczeniu wtrysków zrobiłem na trasie 500 km i spalanie wyszło 6,5 l. Chwilami i 180 się goniło..... Biorąc pod uwagę że vm to wynalazek jakich mało i samochód ma 250 000 przebiegu a do tego 16 lat to uważam że spalanie jest jak najbardziej w porządku. Pozdrawiam