Mam małe pytanie dotyczące zmiany tapicerki, mam w Niuni tradycyjną i zastanawiam się nad skórzaną, orientujecie się kto w stolicy bawi się w takie rzeczy????? :D
Printable View
Mam małe pytanie dotyczące zmiany tapicerki, mam w Niuni tradycyjną i zastanawiam się nad skórzaną, orientujecie się kto w stolicy bawi się w takie rzeczy????? :D
Domyślam się, że klime masz, a ogrzewanie foteli?
poszukaj w ksiażce telefoniczne jak ja znalazlem w opolu jednego tapicera samochodowego to w wawie bedzie ich mnustwo :)
moim zdaniem bawienie się w obijanie seryjnych foteli w skórę jest bez sensu
lepiej za900 zł juz kupić MOMO z rozbitka nawet anglika można dopasować wtedy dwa fotele z przodu będą miały regulację do góry i na dół a przełożyć można sobie samemu
a jeżeli już upierasz się w obijanie to ksiażka telfoniczna i wio u mnie w regionie pełno znalazłem takich zakładów
Jest super tapicer w Kobyłce pod Wawą .Za komplet czarnych skór z wyszytym logo Alfy do 156 wziął w 2007 roku 4200 pln.Jeśli cię to interesuje jutro zdobędę namiar.Pzdr
To mało? :) Na allegro widziałem z okolic tysiąca złotych oryginalne skóry w wersji europejskiej do 156-tki. Sam szukam do 147, ale z tym jest większy problem akurat... :/Cytat:
Napisał rafter
Lepiej rzeczywiście kupic fotele dedykowane dla auta. Lepiej to wygląda, a ktoś kto się lepiej zna na AR wywącha lipę, bo oryginalna skóra ma wyszywane loga Alfa Romeo na oparciach.
w 156 niektóre modele nie miały wyszywanego loga
Zgadza się używane i wyciągane z rozbitków chodzą na allegro ok 1000 -1200 pln.Właśnie za tyle kupił do swojej 156 mój kolega a następnie je zwrócił i udał sie do ww. rzemieślnika :lol: Cena nie zawsze czyni cuda :wink:Cytat:
Napisał Gabor
skóry do 147:)
http://moto.allegro.pl/item504415906...a_3_drzwi.html
Mam nadzieje, że jest możliwośc ogrzewania. Jak ktoś uważa, że ogrzewanie fotela w skórze to niepotrzebny bajer to zapraszam do siebie- wygrzeje mi fotel za nim ja zejde z góry. :PCytat:
zalety szytych :
- można przy okazji poprawić fabrykę i wyciszyć fotele (skrzypienia)
- nowe gąbki (podbicie skóry)
- całkowicie nowa , niezniszczona i niewybłyszczona skóra
- kupując skórę kupujemy nieco więcej , zapas leży w domu - w razie uszkodzenia elementu
wymieniamy jeden mały element i nie mamy problemu że się nie dobierze pasującej odcieniem skóry
haft na oparciu - oczywiście że nie we wszystkich
osobiście polecam firmę TapCar z Łodzi która oprócz samochodów zajmuje się np kompleksowym wykańczaniem prywatnych jetów 8)
mając porównanie oryginał / szyte ...stwierdzam że nie jest jakimś wyczynem uszucie skóry lepiej niż robi to fabryka (przynajmniej AR hehe)
http://images31.fotosik.pl/432/53481317914cb63c.jpg
dokładnie
nie znam lepszego fachowca od skór w tym kraju
Ten tapcar odwalił kawał świetnej roboty- pięknie to wygląda.
A cena:) ?Cytat:
Napisał obserwator737
na pewno o wiele wyższa niż używanych z allegro :)
Dzięki stokrotne za pomoc,w mojej Niuni nie ma ogrzewanych foteli, ale jaki problem dla elektryka??? chce troszke się nacieszyc swojąalfunią i nie zamierzam jej zbyt szybko sprzedawać i zależy mi na jakości tych foteli, nieoszukujmy się fotele z aut bitych są już troche podniszczone ja wolałbym zdecydowanie osobiście je wygnieść :P :P :lol: :lol:
jeszcze odnośnie haftów - nie ma problemu aby na szytych skórach pojawił się haft identyczny jak fabryczny - kwestia napisania softu do hafciarki , podobnie nie ma problemu z wyciskanym napisem o ile jest taka potrzeba
w GT akurat fabrycznie nie ma haftu - są tylko wszywki AirBag - oczywiście mam wszyte oryginały w miejscu takim jak fabrycznie 8)
kolega doldi jak uszyje skóry to mam nadzieję że wrzuci foty na forum i napiszę pare słów o wykonawcy
piękne szycie zaprawde , kawał dobrej roboty .
no kozaczek te skory :!:
Dokładnie jak wybiore i zrobie napewno wyśle fotki i dam recenzje, zastanawiam się nad kolorem do granatowej Niunii jakie dać wnętrze, może białe, ale uzywam na codzień, błękit, może wyglądać ciekwie, a jaki wy koledzy byście dobrali kolor tapicerki??? Chciałbym by nie wyglądała jak salonówka
no smiem twierdzic ze nie do konca, ale to jest nieistotne :)Cytat:
Napisał obserwator737
efekt jest naprawde dobry, koszt jednak calkiem spory - wiem ze sa te plusy o ktorych pisales... Ja chyba jednak nie zdecydowalbym sie na obszywanie skora. Oczywiscie jesli skora to podgrzewanie foteli, ja tego nie mam i przyznam ze efekt nie jest ciekawy, bo kto lubi miec zmarzniete 4litery albo plecy :?:
tak przy okazji: czym czyscisz i konserwujesz te skore? Rozumiem ze to jest jakas specjalna do samochodu? jak wyglada sprawa z boczkami,szczegolnie tym zewnetrzym na fotelu kierowcy-wyciera sie,niszczy? czy daje rade?
Pozdrawiam
metkę wypruto z mich oryginalnych foteli z Alfatexu po odmierzeniu miejsca w którym była ona wszyta - widocznie wszywali jak wyszło w oryginale :wink:
co do trwałosci - nie ma z tym jakiegoś problemu póki co - fakt że fotele mają raptem 33kkm od uszycia ...jednak w przypadku gdyby nastąpiło jakieś uszkodzenie skóry mam zapas który pozostał po wykonaniu tapicerki - w takim wypadku nie ma problemu z wymianą uszkodzonego elementu
skóra jest samochodowa , producent www.pasubi.com , dystrybutor w PL www.tapicerki.pl
co do ogrzewania - masz rację , zimą bez tego skóra nie jest przyjemna , na szczęście w moim egzemplarzu był fabrycznie pakiet zimowy
do czyszczenia w przypadku mocniejszego zabrudzenia świetnie nadaje się zestaw do czyszczenia skór meblowych firmy "Kler" do nabycia w ich salonach firmowych (zestaw zawiera dwa srodki - jeden do usuwania zabrudzeń , drugi do pielęgnacji)
do zwykłej pielęgnacji używam zwykłego środka firmy CarPlan , kupuję go w Feuvert , koszt ok 25zł za opakowanie (starcza mi na rok)
I wyciskane MOMO na zagłówkach. Super robią robotę, ale 4200 za zestaw :|?:Cytat:
Napisał fiergloo
Osobiście wolałbym oryginalne używane za 1/4 tej ceny. Powodzenia zyczę w każdym razie :)
A ja mam takie pytanie, czy przednie fotele z Alfy GTV/ Spider pasowaly by do Alfy 145 :?: Bardzo mi sie podobaja te fotele, czesto sa obszyte skora, i jakby tak mala podmianka, co o tym myslicie :?: :wink:
też zaczynam się rozglądać za jakąś skórą do mej pięknej i znalazłem coś takiego
http://www.daadoo.pl/index.php?stron...to=10&auto=147
wygląda bomba no może bez tej czerwonej kierownicy :D ciekawe ile sobie życzą ??
hecin@ nie lepiej poszukać ori skóry do 147 ? też szukam i się rozglądam jakiś czas. Można w dobrych pieniążkach wyrwać anglika (na forum też jest instrukcja co i jak poprzekładać) lub europejczyka. Takie obszywanie to napewno czasochłonne i kosztowne zajęcie. Efekt napewno super (pomijając kiere i lewarek zmiany biegów) ale jak z trwałością tej skóry? zagadka.
Mnie dość podchodzi alcantara z elementami ze skóry lakierowanej na połysk. Odpowiednio pomyslana nie jest śliska co podnosi jej uzyteczność Taki miks na pewno jest sporo tańszy jesli chodzi o materiały.