Witam. Poszukuję grzałki/podgrzewacza silnika wody. Jest coś takiego do Alfy czy niezbyt? AR 147 1.6TS 105km
Printable View
Witam. Poszukuję grzałki/podgrzewacza silnika wody. Jest coś takiego do Alfy czy niezbyt? AR 147 1.6TS 105km
Masz problem z tym że silnik Ci się nie grzeje do 90 stopni?
wystukane paluchem z telefonu ;)
Nie. Po prostu chciałbym by się grzal szybciej jako iż mam auto na gaz i nie chce tankowac benzyny i zawsze rano czekam aż mi się na gaz przełączy a tak byłoby szybciej.
W "zrób to sam" było zamontowanie podgrzewacza cieczy:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/84791-156_montaz_podgrzewacza_cieczy_pelna_automatyka.ht ml
Najprawdopodobniej rozwalony termostat albo sam czujnik.
Jeśli chodzi o podgrzewacz to ja zakupiłem ten: http://allegro.pl/show_item.php?item=3842449782
Dobry towar z frezem pod termistor, który jest w zestawie- polecam.
Sam opis montażu znajdujący się w "zrób to sam" jest w porządku. Można by tylko zastanowić się nad sterowaniem... Ale to już każdy robi jak chce.
Mierzyłem pobór prądu miernikiem cęgowym i w przypadku tego zestawu który kupiłem wynosi to 54,4A - całkiem spoko jak na 3 świece.
Jak zamontujesz podgrzewacz to poczujesz znaczną różnicę.
Jeśli ciecz chłodząca nie osiąga wymaganej temperatury to prawie napewno winą jest termostat. JA go sprawdzam w ten sposób, że zanim osiągnie temperature początkowego otwarcia (82 stopnie w dieslu), dotykam grubego węża, który idzie od termostatu do chłodnicy- jeśli termostat jest ok to wąż przy chłodnicy powinien być zimny.
W przypadku gdy tamta metoda nie daje mi pewności to demontaż termostatu i grzanie opalarką (z dokładnym nastawnikiem temperatury).
Pozdr.
Ile powinien zawołać za zamontowanie tej grzałki elektryk samochodowy?
To pewnie zależy od elektryka, ale w przypadku prostego sterowania jak w opisie "Zrób to sam" 100zł weźmie. Jeśli będziesz chciał zastosować jakieś konkretne zabezpieczenia to cena zapewne rośnie...
Polecam ogrzewanie postojowe. U siebie zamontowałem i po 20min cieplutko w środku:p
po 20 min dopiero ? ja w czystej benzynie teraz przy -7 mam ciepło w aucie po około 10 minutahc
Webasto ? ale z tego co widze to ma benzyne, tzn do benzynowych też są ale wątpie żeby takową posiadał
A właśnie że mam :) Ogrzewanie postojowe Webasto thermo top Z/C 5kw benzynowe do tego zegar eberspaher trój czasowy i expander GSM. Tzn mogę ogrzewanie uruchomić na daną godzinę z zegara lub z dowolnego miejsca na ziemi byle mieć zasieg gsm. Wszystko montowane własnorecznie. 20 min na postoju pod chmurką na zgaszonym silniku ciepło w środku plus odmrożone szyby oraz wstępne ogrzany silnik. Tylko wsiadać i jehać:)
zaje sprawa z tym gsm, duzo przez te 20 min benzyny ubedzie :> a jaki koszt takiego czegos :>
Producent podaje że ok 600-700ml na godzine osobiście nie sprawdzałem ale jak 2 razy dziennie po ok 25 min używam to mając pełen zbiornik widze ze troche mniej przejade.
Koszta:
Piecyk +pompa wody okazyjnie na tablicy 180 zł
Kable na wiązki, kostki, oprawki bezpieczników, peszle do wiązek, węże do wody, opaski, wydech, tumik, przewód paliwowy, płyn chłodniczy i cała reszta o której mogłem zapomnieć ok 400zł
Pompa paliwa (nowa) 200zł
Zegar Eberspacher 140zł
Expander GSM 120zł
Piwo ok 30zł
Czas poświęcony w garażu i zdobyta wiedza - bezcenne
Siedzieliśmy z kolegą 2dni zakładając piec i wpinając go w instalacje wodną i elektryczną auta potem troche z doskoku może 1 dzień instalacja zegara i expandera i ogólne poprawki. Jak się potem okazało miałem za kiepski akumulator i po 15 min grzania nie szło już odpalić auta:) Więc nowy akumulator bosh s4 60AH ok 260zł
Z wszystkich części najtańsze piwo:)Więc kupię tylko piwo:o
Świetna sprawa takie ogrzewanie, szczegolnie ze mozna przyjsc od razu do cieplutkiego auta. Ale szczerze mowiac wydac okolo 1k dukatów to mi sie troszke jednak nie kalkuluje ;)
wystukane paluchem z telefonu ;)
Zawsze chciałem mieć webasto :D Choć wydaje mi się, że taniej wychodzi ocieplony garaż... :D W dodatku spełnia wiele innych fajnych funkcji - graciarnia.
Chłopaki jak macie wydajne alternatory to ładujcie podgrzewacze wody- nie pożałujecie :)
a nie boisz się że któregoś dnia idąc do auta zobaczysz ognisko albo coś? ( odpukać :D ) JA chyba bym się cykał cały czas :D
tzn, szacun że to zrobiliście :D ale wiesz, benzyna + samoróbka :D chyba nie spałbym po nocach :D
Teoretycznie wszystko jest możliwe. Z resztą ile jest przypadków że auto sie zapali bez powodu i nie ma ogrzewania. Po polskich drogach jeździ dużo aut z dogrzewaczami wiec teoretycznie ogniska na kółkach. Wszystko było instalowane wedlug instrukcji serwisowej Webasto(z drobnymi modyfikacjami) :) Instalacja elektryczna jest zabezpieczona sam piecyk też ma zabezpieczenia np. przed przegrzaniem, nawet przed brakiem płomienia gdy z jakiegoś powodu nie odpali tzn nie wykryje płomienia to podejmuje tylko 3 próby odpalenia potem sie blokuje wiec nie pompuje paliwa bez opamiętania. Ale z drugiej strony wszystko jest możliwe. Moim zdaniem jak robimy coś z rozsądkiem i przemyślimy jak całoś funkcjonuje to nie powinno sie nic złego stać. A jak bym oddał do serwisu webasto to bezmyślnie by klepali to co w instrukcji i by się nik nie przejmował bo to nie jego. Tym bardziej że mam pecha do mechaników i serwisantów i nigdy nie byłem zadowolony z ich usług. Prawda jest taka ze jak by to serwis robił to jak by coś się stało to mógbym miec pretęsje do nich a tak to moge mieć tylko do siebie:) Chociaż nie ukrywam że na początku urzytkowania tego mialem male watpliwości czy wychodzac z domu zabrać ze soba kiełbase na ognisko :p Ale nie ma co rozmyślać dzisiaj było -11 a w środku cieplutko wiec... ;)
szacuneczek :D