-
3 sprawy od laika
Witam serdecznie,
Od końca lipca tego roku jestem szczęśliwym posiadaczem czarnej ar 147 3d 2006 po fl. Jest to mój pierwszy własny samochód w który chciałbym zainwestować i dopieścić aby radość z niego trwała jak najdłużej.
Pierwszą rzeczą o którą chciałbym się was zapytać są felgi, znalazłem takie
http://allegro.pl/17-5x98-alfa-romeo...770161912.html
(Z tego co rozumiem to pasują do 147-ki, jeśli się mylę poprawcie mnie)
Aczkolwiek najbardziej podobaj mi się z czarnym wypełnieniem
http://allegro.pl/felgi-17-5x110-alf...764260572.html
czy są w ogóle dostępne takie felgi z rozstawem śrub pasującym do 147, czy jestem skazany na oddanie ich do lakierowania?
Kolejną kwestią jest dobór rozmiaru ( w sumie powinienem od tego zacząć ale jestem zdecydowany co do kształtu także rozmiar jest dla mnie sprawą drugorzędową) Z własnego doświadczenia powiedzcie czy bardzo odczuwalna różnica biedzie pomiędzy 16' a 17' (komfort, krawężniki, dziury i inne kwestie praktyczno użytkowe), jeśli był już poruszony taki temat proszę o link i przepraszam z góry za zaśmiecanie forum.
Trzecią sprawą jest wymiana tunelu środkowego na taki z podłokietnikiem. W warsztacie na arkuszowej powiedzieli, że podłokietnik jest zamocowany do fotela co zdziwiło mnie ponieważ na allegro można zakupić tunel z podłokietnikiem. Wiec jak to jest?
Z góry dzięki za odpowiedz/i
Pozdrawiam
-
Podłokietnik jest w tunelu a nie w fotelu. ;-)
-
odnośnie tych felg
to chinole
odradzałbym
-
Odnośnie różnicy między 16, a 17".
Ja posiadam 15'stki i jestem bardzo zadowolony (jeżdżę dosyć dużo), brat jeździ na 16 (jeździ mniej ode mnie) i też nie narzeka (obaj mamy 147), kolega w swojej 156 miał 17 i po 3 miesiącach od wymiany zawieszenia (przód, tył) znowu zaczeło się wszystko sypać i zmienił na 15 i do dzisiaj jest bardzo zadowolony, a jeździ tak już ponad pół roku i mówi że 17 już nie włoży.
Musisz sam zdecydować czy postawić na wygląd (z 17'stkami wygląda przepięknie), czy ryzykować jazdę i wymianę zawieszenia co jakiś czas (a zawieszenie do tanich nie należy), też wszystko zależy od tego ile jeździsz i gdzie, bo po mieście zarykowałbym 17'stki, a na wiosce bym odradzał.
Co do podłokietnika mocowany jest do tunelu jak już wyżej Ci napisali koledzy, pełno tego wszędzie w necie jest.
Szukając felg skłaniałbym się do fabrycznych felg z rozstawem 5x98 (kilka modelów i marek ma ten sam rozstaw śrub, jeszcze umiejscowienie śruby centrującej sobie sprawdź ;), a jeżeli już inne to tylko renomowanych firm, w chinole bym się nie pakował, jedna głębsza dziura i albo złamana, albo skrzywiona felga.
Pozdrawiam
-
Dzięki za szybką odpowiedz :)
Jeżdżę głównie po warszawie niekiedy okolice, najgorszą drogą którą muszę czasem pokonać jest modlińska w stronę legionowa która jest w dość słabym stanie, jadąc bmw x5 na 19' jest tragedia, dwie ręce na kierownicy a i tak łatwo nie jest.
Z chińszczyzny rezygnuje ; ) chcę robić dobrze, cena na drugim miejscu.
Zatem pojawia się pytanie czy znajdę takie oryginalne felgi pasujące do 147-ki? Czy dostępne będą tylko nieoryginalne/chińskie itp?
Tunel- czy ma jakiekolwiek znaczenie z jakiego modelu pochodzi tunel? Czy przez wszystkie lata produkcji i w różnych opcjach wyposażenia mocowanie pozostało takie samo? W moim tunelu na końcu nie ma wyjścia nawiewu tylko mocowanie na napój/kubek itp. czy ma to jakieś znaczenie gdy w większości dostępnych na allegro jest kratka nawiewu? Na co powinienem zwrócić uwagę, czy trzeba dokupić jakieś elementy mocowania czy wystarczy sam tunel? Znacie kogoś w okolicy warszawy kto może podjąć się takiej wymiany?
Zastanawiam się nad zakupem tego
http://allegro.pl/podlokietnik-do-al...786383040.html
Pozdrawiam
-
poszukaj oryginalnych felg, dużo ładnie AR 147 na nich wygląda. Masz dużo do wyboru Tristar czy toora T1( ja się na tych skupiłem) i oczywiście polecam 17 do tego opony 215/40 i będzie pięknie :)
jak to moja siostra mówi "dużo felgi - mało opony" :)
-
Hej,
odnosnie podłokietnika:
był gdzieś na forum instruktaż jak taki podłokietnik zamocowac - sam u siebie dokladalem kupiony na allegro wlasnie taki jak wkleiłeś. Troche trzeba sie nagimnastykowac, ale jeśli u Ciebie nie ma nawiewu z tyłu to nie bedziesz musiał walczyc z tą rurą która jest w tunelu, a to już dużo. W tunelu bedziesz musiał zrobic prostokątny otwór w miejscu gdzie jest taka pułeczka. Sam podłokietnik ma bardzo mocne aluminiowe mocowanie - taki stelarz, przykręcony do podłogi w 4 miejscach śrubami.
-
To ja się spytam przy okazji.
Czy te alufelgi to też chinole ?
http://allegro.pl/304-hb-nowe-felgi-...784138946.html
-
-
tak i lepiej z dala podobne omijać
-
najczęściej skośni robią kopie oryginalnych ale w mniejszym rozmiarze- tak najłatwiej poznać
możesz szukać tych:
156080838
ale to białe kruki jeżeli chodzi o dostępność
-
Aż w takiej desperacji nie jestem, choć cały czas będę ich szukał.
Zastanawiam się jeszcze nad radiem, oczywiście oryginalne. Na allegro nie widzę takiego z mp3 albo z wyjściem, czy było takie dostępne w ogóle?
-
Connect Nav+ tylko bodajże po 2004r
-