Witam, jestem nowy na forum. Problem z moją Alfą zaczął się w momencie gdy temperatura spadła poniżej 10'C. Mam ją od września i paliła na dotyk.
Byłem w serwisie Alfy, po diagnostyce nic nie widzą , błędów nie ma , świece grzeją, ciśnienie jest.
Printable View
Witam, jestem nowy na forum. Problem z moją Alfą zaczął się w momencie gdy temperatura spadła poniżej 10'C. Mam ją od września i paliła na dotyk.
Byłem w serwisie Alfy, po diagnostyce nic nie widzą , błędów nie ma , świece grzeją, ciśnienie jest.
immobilizer ?
Sprawdzony i działa. znajomy mówił że jest to bolączka Alf i Opli. Ponoć jak temperatura spada bardziej (ok.-10'C) problem znika i palą z dotyku. Nie wiem co o tym myśleć. Wymienić filtr paliwa? powietrza? aku zamieniłem i też nie pali, zresztą kreci jak szalony (do pewnego czasu oczywiście). Nie chce spieprzyć sobie rozrusznika przez takie zapalanie za 20 razem ... :(
To raczej bezpośrednio nie pomoże, ale sprawdź temperatury w FESie/MESie (wody, powietrza itp itd). Zobacz czy pokrywają się z rzeczywistością. Częstym problemem przy nieodpalaniu jest syf w klapie gaszącej. Jak ci odpala jak jest ciepło to nie to ale zapobiegawczo można wyczyścić.
Jaki rok i ile KM?
No właśnie, jak już odpali i się zagrzeje to później pali z dotyku. Temperatury "prawie" się pokrywają. Przynajmniej temp.wody, FES pokazuje 75' zegary 65'.
Gdzie znajduje się ta klapa gasząca?
AR 156 JTD Sportwagon, 2002r. 85KW
W Oplu miałem takie problemy jak robiło się chłodno twardniały węże przelewowe przy listwie wtrysków i po postoju zapowietrzał sie po prostu układ i trzeba było kręcić dłuuuuuugo a jak odpalił to z tyłu siwo. Wymieniałem te węże co rok, koszt niewielki i roboty nie dużo, a wcześniej mechanicy kasowali mnie po 500 zł za uszczelniacze i tego typu bzdety. Nie wiem jak jest w Alfie bo jeszcze nie musiałem tego robić.
sam już nie wiem... po nocce znowu <<zonk>> nie odpaliła. świece też jakoś krótko grzeją. przekażnik odbija (słychać go) po dosłownie 1s. pompka tez pracuje bo tez ją słychać jakies 10s. aku sprawny
sklaniam sie ku wymianie filtra paliwa i powietrza .....
- - - Updated - - -
Panowie po cięzkich bojach odpaliła na prostowniku z rozruchem. Co zauważyłem : przez dłuższy czas kopcenie na niebiesko - ustało po przejechaniu 5km.
Natomiast jak ją gasze słychać z komory silnika charakterystyczne odbicie, jakby coś się zamykało na podciśnieniu. Nie wiem czy jest to normalne więc również proszę o wasze sugestie.
Ja stawiam na czujnik położenia wału, kumpel miał kiedyś podobny przypadek.
Też obstawiam czujnik jak moi przedmówcy. Ja sobie radziłem z odpalaniem i w sumie dalej radzę jak jest zimno na plaka, żeby nie wykręcić całkiem aku. Jak zobaczę, że po 2-3 razach nie zaskakuje to maska w górę i na plaka od strzału praktycznie chodzi. Również skłaniam się ku wymianie filtra paliwa tak na marginesie.
Mówię Ci zbadaj te przelewy, koszt 5zł a spokój na długo.
Jak zachowują się kontrolki?
Podłącz MES czy inny program z Alfą na zimnym po nocnym postoju i sprawdź na początek wszytkie czujniki temperatury. Jeśli w nocy miałeż 0-5*C to wszsytkie czujniki powinny pokazywać Ci podobną temperaturę. Błędów żadnych nie masz? Podciśnienie pod maską masz szczelne? Wszystko otwiera i zamyka poprawnie? Np klapę do wygaszania silnika?
Ja bym się przyjrzał tym świecom żarowym. Jeżeli przy ~0* grzeje Ci na zimnym silniku 1s, to chyba coś jest nie tak. JTD ciężko odpala jak nie grzeje jedna świeca, a jak masz problem ze sterownikiem świec - to problem murowany. Załatw na podmianę moduł - z tego co wiem, to 2.4 i 1.9 mają taki sam :)
Dym po odpaleniu to może być efekt problemu ze świecami żarowymi.
A czarny o tym, że nie wybrano? :P Podobno czarny może być spowodowany nieprawidłową temperaturą w komorze spalania podczas rozruchu.
Podobno auto miało komputerową diagnostykę, może niestaranną?
Ja silnik jest sprawny to bez większych problemów przy - 5 bez grzania świec zapala, natomiast miałem 2 uwalone i do - 15 palił , dłużej tylko kręci.
A może masz za słaby aku albo rozrusznik i za wolno kręci i nie robi ciśnienia?
- - - Updated - - -
Przypuszczam ,że diagnostyke robili na ciepłym silniku i zaraz po przyjeździe więc ciśnienie było i słaby aku czy rozrusznik sobie potradził
Tak jak kolega mówi, sprawny jtd to i bez grzania pali, ja mogę w 2.4 nie grzać i mi odpala bez problemu, biały dym po odpaleniu musi być w chłodne dni nikt mi nie powie, że jego nie dymi na biało, krótka przejażdżka i dym ginie.
Każdy silnik na zimno i jak jest zimno puszcza z rury dymek, biały. problemy z odpaleniem auta spowodowane mogą być brakiem ciśnienia. Zimny silnik i diagnostyka tylko powie gdzie jest problem. Najprawdopodobniej przy uruchamianiu silnika ciśnienie spada do 0 i dlatego na zimnym silniku jest problem. Standardowo powinno być - o ile się nie mylę - przy tym silniku 380 bar. jeżeli ciśnienie spada bardzo mocno poniżej tej wartości ( kiedyś na forum znalazłem wartość 180 bar ) to problem z uruchomieniem silnika murowany. Pewnie pompa CR puszcza. Zobacz czy nie jest gdzieś wilgotna od paliwa.
Dzisiaj diagnostyka na zimnym więc po niej postaram się podesłać więcej szczegółów. Natomiast.....
tak , diagnostyka w serwisie Alfy była robiona na mocno nagrzanym silniku (przejechane 100km wcześniej) i może dlatego żadnych błędów nie wykazała. Co do diagnosty nie wypowiadam się, zastanawiające jest jednak iż ów diagnosta miał problem ze znalezieniem blokady maski i z jej otworzeniem :)
Dym o którym wcześniej pisałem nie był biały lecz niebieski i zniknął po 5km, podejrzewam że po złapaniu przez silnik jakiejś optymalnej temperatury.
www156 - kontrolki zachowują się normalnie, żadnych dyskotek czy mrugań. wszystkie gasną (oprócz oczywiście kontrolki oleju :).
minciu - czy w wypadku nie zamykania lub nie otwierania klapy gaszącej silnik nie odpali wogóle czy będzie miał utrudniony rozruch ale powinien mimo wszystko odpalić?
Dodatkowo wymienie filtr paliwa i powietrza więc przy okazji sprawdzę te nieszczęsne świece.
Najważniejsze to sprawdzenie ciśnienia na CR. Optymalne chyba 300 bar więc zobaczymy. Zobacze również czy pompa gdzieś nie puszcza,jak pisał Boro.m - powinna być sucha.
takie szybkie pytanie, czy w jtd 105km cf2 jest klapa gasząca?
Nie ma.
dzieki za wszystkie pomocne odpowiedzi. problem zginął ale tylko polowicznie. w sumie odpala ale cięzko. podejrzenia padają na pompe i jej ewentualną delikatną nieszczelność
prędzej bym obstawiał wtryski jak pompę zrób próbę przelewową wtrysków