Jak w temacie. Czy to w ogóle działa komukolwiek? używam tylko trybu auto w który to powinno samo reagować na spaliny i inne badziewie, tak jednak się nie dzieje. Jakieś pomysły? czy do ASO i niech naprawiają? :)
Printable View
Jak w temacie. Czy to w ogóle działa komukolwiek? używam tylko trybu auto w który to powinno samo reagować na spaliny i inne badziewie, tak jednak się nie dzieje. Jakieś pomysły? czy do ASO i niech naprawiają? :)
Według mnie ten bajer nie działa za dobrze ani latem ani zimą. Próbowałem jeździć z włączonym "A", jednak za każdym razem w samochodzie robi się duszno. Nie ma znaczenia czy jadę w trasie, czy w mieście i czy jadę za kimś. Liczyłem na to, że w końcu nie będę musiał recznie uruchamiać obiegu wewnętrznego, ale się przeliczyłem.
Rozumiem, że kuiliście to jako opcję bo w standardzie niema tego czujnika. Ja nauczony jego kipskim działaniem w AR156 zrezygnowałem z tego gadgetu....-działa tylko w upalne dni jak się stoi w korku
W pakiecie widoczność był jako jeden z jego elementów wraz z czujnikiem deszczu. Mi nigdy nie włączył się obieg wewnętrzny.. "sam" więc nie bardzo wiem jak można określić nawet jego kiepskie działanie, dla mnie to w ogóle to nie działa :)
- - - Updated - - -
Hm?? jak mam to rozumieć? jak ktoś w kabinie puści bąka, to zamyka obieg? komora? ;-))
chyba jednak nie jest tak, instrukcja mówi :
" Funkcja AQS uaktywnia automatycznie recyrkulację powietrza wewnętrznego
w przypadku zanieczyszczenia powietrza zewnętrznego (na przykład podczas jazdy w kolumnie i przejazdach w tunelach)."
Wg instrukcji można wnioskować że przy klimie automatycznej jest w standardzie, inaczej był by przy opisie funkcji AQS zapis "(dla wersji/rynków, gdzie przewidziano)" tak to jest np. w przypadku czujnika wilgotności czy innych opcjonalnych rzeczy. Fakt że u mnie nigdy obieg zamknięty automatycznie się nie włączył ale też rzadko właczam AQS. Zakładam ze skoro ten system jest na panelu sterowania i można go włączyć to jednak czemuś powinien on służyc (?)
gdzie w giuliettcie można włączyć ten gadzet ?Cytat:
ale też rzadko właczam AQS. Zakładam ze skoro ten system jest na panelu sterowania i można go włączyć to jednak czemuś powinien on służyć.
teoretycznie - przyciskiem od obiegu zamknietego gdy podświetla sie na czerwono literka "A"
Mnie się wydaje, że to służy do zamykania obiegu powietrza po włączeniu wstecznego, ale mam to auto dopiero od trzech lat, to jeszcze na 100% nie wiem. Tak czy owak, "A" się wyłącza wraz z wyłączeniem zapłonu i aby powtórnie włączyć trzeba klikać kilka razy i patrzeć kiedy się zapali. Zdecydowanie prościej kliknąć jednokrotnie i włączyć ręcznie zamknięty obieg, albo wyłączyć całkiem nawiew. Jakiś geniusz ergonomii to wymyślił.
Nie no, S&S mi działa. Tylko o tym systemie AQS to sobie co pół roku gdzieś przypominam. Ostatnio teraz jak przeczytałem ten wątek. Może to i naprawdę działa, tylko rzadko włączam, nie wiem, nie mam aż tak precyzyjnego nosa. Ale parę razy jak mi zassał spaliny przy cofaniu to czułem.
- klimatronik włączony na duże czerwone A a jednak zapach ropy przedostał się do kabiny.
- trzeba zobaczyć logi czy widzi ten czujnik.
U mnie zadziałał chyba z 2 razy (przynajmniej akurat wtedy zwracałem uwagę), kiedy jechałem za wyjątkowo kopcącym dieslem - czyli działa, ale ma wyjątkowo wysoki próg tolerancji moim zdaniem :). Tak czy owak, kiedy zadziałał, wyszło kozacko, bo jechałem ze znajomkiem, dojeżdżamy do tejże ciężarówki, chmura spalin, on krzyczy: "Zamknij obieg, będzie śmierdzieć!", a ja spokojnie: "To jest Alfa, sama zamknie.". I zamknęła :D. Jego mina bezcenna :D.
- logi z klimatronika
- jak spowodowac aby czujnik zapachów pokazała inne wartości niź 20%Cytat:
Power supply mode: Normal
Driving version: Left-hand
Pollution sensor: Present
Defrost sensor: Present
Evaporator sensor: Present
Additional heater: Not present
Stop&Start function: Present
Klimatronik ma podprowadzony impuls prędkości. Jeśli prędkość jest niższa niż 10km to klima automatyczna samoczynnie przełącza na obieg zamknięty. Na postoju nie sprawdzisz jego działania.
Rusz w trasę i przy obiegu otwartym, pryśnij spryskiwaczem na szybę.
AQS powinien wyczuć woń alkoholu i przełączyć z otwartego na zamknięty.
Zauważyłem też, że przy niskich temperaturach, czyli w sytuacji gdy w trybie AUTO nie załącza się sprężarka klimy, nie działa też AQS.
Czy to by znaczyło że AQS działa tylko gdy jest klima włączona i sprężarka pracuje? Bo przy wyłączonej klimatyzacji "A" też się zaświeca na panelu ,tylko jak juz ktoś wcześniej wspominał to działa tylko do momentu wyłączenia zapłonu .Ten stan włączenia AQS nie jest zapamiętanyCytat:
Zauważyłem też, że przy niskich temperaturach, czyli w sytuacji gdy w trybie AUTO nie załącza się sprężarka klimy, nie działa też AQS.
Czujnik zapachów to taka sama ściema jak szpera w żylecie. Funkcja A zamyka obieg i co pewien czas otwiera na kilka sekund dopuszczając powietrza. Przy niskich temperaturach obieg zewnętrzny jest otwarty przez cały czas, a czujnik zapachów powinien zamykać gdy wyłapie np. spaliny. I tak jest ale z dużym opóźnieniem, gdy smrodek z diesla jest juz w kabinie. Czujnik powinien być na podszybiu a nie przy filtrze kabinowym.
U mnie sie przelacza na obieg wewnetrzy zawsze jak zwalniam na swiatlach.. Obojetne czy ktos przede mna jedzie czy nie.. Na zapach spryskiwacza nie reaguje.. Jak jade stala predkoscia okolo 60 to obieg sie otwiera. Mam climatronic.. Poza tym dosc dlugo trwa zanim otworzy obieg..
Gesendet von meinem Xperia Arc S mit Tapatalk 2
Żadna z wymienionych przez was funkcji nie działa u mnie. Odezwę się do serwisu przy okazji wymiany oleju, niech naprawiają.
A masz czujnik? -jak nie to nic dziwnego że nie działa...
To wg mnie rózwnież zbyt skomplikowana technologia, Przy ilości zapachów, które rozpoznaje ludzki nos.. Bardzo proszę .. ;)
- w eLearn napisano że on tylko rozpoznaje zapach spalin, nic więcej.
To chyba jakiś zubożony jest względem 147.
czujnik czuje nie tylko spaliny.....
już szukałam nie ma tam go, chyba jest od strony wentylatora.... ale za filtrem kabinowym też go nie ma.....
Mój tam chyba nic nie czuje. W każdym razie straciłem cierpliwość. To "A" się wyłącza co chwilę, wystarczy nacisnąć "Auto", co robię dość często, no i po wyłączeniu zapłonu, co już pisałem. Naprawdę prościej i skuteczniej zamykać obieg powietrza ręcznie. Może pomysł był niezły, ale implementacja taka sobie.
Odkopię.
Ja mam 156 i u mnie naprawdę skutecznie to działa. Jak tylko lekko poczuję spaliny to on przełącza na obieg zamknięty, a po wywietrzeniu otwiera. Nie ma różnicy czy zima czy lato. Działa cały czas.