każdy zapewne ma jakieś plany co do naszych pięknych może podzielicie się z nami kto co chciałby zrobić z nimi
Printable View
każdy zapewne ma jakieś plany co do naszych pięknych może podzielicie się z nami kto co chciałby zrobić z nimi
Ja kupiłem Alfę w sumie przez przypadek (szukałem czegoś taniego na krótki czas aby później kupić coś nowszego) ale się zakochałem ;) Zostanie więc pewnie na dłużej.
A więc - jeśli nic się nie sypnie to zostanie mi (po kupnie tego czegoś nowszego) jako autko do zabawy. Jak się sypnie to wsadzę nowszy silnik - oczywiście 2.0 TS bo coś większego pewnie będzie zbyt kosztowne. Może go odchudzę i wezmę na jakiegoś KJSa? Może troszkę się podrasuje. Zobaczę jeszcze.
ja chciałbym zmienić swoja 155 1,8 ts 8v na 155 2,5 TD w max wyposażeniu szara skóra pełna elektryka a następnie zmienić silnik na 2,4 JTD 175 km może JTDm 200 km wzmocnić zawieszenie, hamulce doprowadzić do stanu lepszego niż z fabryki i tak by została u mnie do końca
oddam żonie ( jak będzie chciała )
a dla siebie chciałbym Gtv
Za 2 miesiące wystawiam na otomoto.pl . Co prawda syn mocno naciska żeby jemu zostawić ale że dopiero od miesiąca ma prawko więc 170 KM jak na pierwsze auto to stanowczo za dużo.
a co w zamian będzie?
Fiat Punto 1,2 55 KM na początek mu starczy , niech sie młody uczy. :lol:Cytat:
Napisał rekwir
a dla ciebie?
Ja sie uczyłem na 30o letnim Audi. Przygoda przednia, a i mechaniki szybko się nauczyłem, o hamowaniu lewą nogą nie wspomnę, czy też hamowaniu silnikiem, bo po włączeniu na luz silnik gasł. Co ciekawe serwa hamulcowego też nie miałem- nie funkcjonowało. Po takiej przygodzie człowiek żadnego auta sie nie boi.
Co do planów to napewno wsadzic termostat i zrobic tylną zawiechę(gumy). Oraz wymienic górne łożyska kolumny MacPherson.
A ja swoją chciałbym doprowadzić do idelanego stanu na zewnątrz i wewnątrz i zostawić sobie dla wspomnienia miłych czasów, a w zamian może tak jak rozum podpowiada to Lexus IS, ale serce i przywiązanie że Alfa 159 :>>
Jestem raczej świeżym posiadaczem Alfy Romeo (moją 147 mam od około 4 miesięcy) moje plany związane z Bellą to:
:arrow: przyciemnienie szyb
:arrow: wymiana lamp przednich (na GTA), tylnych i migaczy
:arrow: prawdopodobnie wymiana zderzaków, przedniego i tylnego (nad tym się jeszcze zastanawiam)
:arrow: zainstalowanie dobrego nagłośnienia
:arrow: drobne poprawki kosmetyczne typu zmiana drążka i mieszka od zmiany biegów
:arrow: oprócz tego marzy mi się delikatny tuning silnika, może kiedyś sotf turbo 8)
A5Cytat:
Napisał rekwir
i nie będzie widać kto jeździ taka wypasioną Bella zatem zastanów się :DCytat:
Napisał SoulFire
pozdrawiam
Cytat:
Napisał fiergloo
no ja też tylna zawiecha - amory, sprężyny i gumy.. ogólnie chce doprowadzić do stanu najbardziej przypominającego fabryczny :) pewnie 164 zostanie ze mna do końca swych dni :)
fiergloo - dość drogie są te górne łożyska i ciężko dostępne.. jak kupisz do siebie to daj znać gdzie i za ile :) ..
Ja bym chciał w mojej AR powymieniać wszystkie rzeczy tak żeby nic jej nie dolegało. Np. słychać już łańcuszek od pompy oleju, no i całe sprzęgło wraz kołem dwumasowym. No i dbać o nią na bieżąco.
Plany a raczej mus : wymiana rozrządu kpl (w tym wariator, pompa wody)
Wymiana maski (ucierpiała podczas zeszłorocznego mega-gradobicia)
Na razie wystarczy.
Jadący z naprzeciwka zobaczą 8) inni też powinni :) bo zamierzam tylko delikatnie przyciemnić szybki folią o przepuszczalności światła z tyłu około 60% z przodu oczywiście 70% :wink:Cytat:
i nie będzie widać kto jeździ taka wypasioną Bella zatem zastanów się :D
Cytat:
Napisał ANN
Jadący z naprzeciwka zobaczą 8) inni też powinni :) bo zamierzam tylko delikatnie przyciemnić szybki folią o przepuszczalności światła z tyłu około 60% z przodu oczywiście 70% :wink:
na pierwszym miejscu chcialabym ja cala pomalowac,bo od przywiezienia z Makaronowa jest nie ruszana...a boczek ma zadarty....
nastepnie zderzaki zamiana na GTA...moze kiedys...
nastepnie lampy....cos wykombinuje bo nie sa na hurra
felgi...sprzet grajacy...no i jeszcze centralny zamek! narazie tyle...no i oczywiscie biezace potrzeby,zawieszenie,hamulce i tym podobne,zeby moja niunia byla szczesliwa :mrgreen:
- felgi już w drodze
- markowy wydech
- może z lakierem zrobić porządek, reflektory odświeżyć
p.s. przenosze temat do Ogólnego..
widzę jestem w wieku twojego syna :mrgreen: , będzie ból 55KM ale cóż lepszy rydz niż nic :)Cytat:
Napisał rafter
Ja do niedawna jeździłem Cytryną 61 KM i jakoś się dawało radę :D Teraz zwyżka tylko o 114 KM i też daje rade :P.Cytat:
Napisał Kosiar
Co do zmian:
- amorki przód na B6
- reflektory polerka
- może 17" + nowe gumy ale z tym się chyba wstrzymam.. 16" mi starczą jeszcze
A ja zaczne od wygłuszenia drzwi zeby pozbyc sie tego pustego dzwięku :)
pomalowanie zacisków
białe kierunki boczne
pomalowanie wnętrz reflektorów
lusterko lewe
felgi 15', 16'
nowy komplet opon
zawieszenie (wymienić co zużyte)
polerka śrób kół
wypucowanie komory silnika + polerka http://www.forum.alfaholicy.org/topi...hlight=pokrywa
no.
Pomimo zimy i mrozu wciąż pracuję nad Bellą. Teraz robię raczej drobiazgi, które można szybko wymienić ale, które i tak cieszą :). Wymieniłem w końcu lusterko zew. na nowe bo miałem jedno połamane. Również wymieniłem siłowniki tylnej klapy bo słabo trzymały a na mrozie to już wcale. Teraz bagażnik zamyka się jak w nowym :).
Na wiosnę czekają już felgi 15'' oryginalne "telefony" będę musiał tylko kupić jeszcze nowe oponki. Chciałbym też "wyprać" wnętrze.
Z bliższych rzeczy to może wymienię przewody zapłonowe.
Do tego wszystkiego zacząłem rozglądać się za 147 :P co nie znaczy, że chcę pozbywać się Boxera. W końcu co dwie Alfy to nie jedna ;) choć nie wiem czy się z nimi pomieszczę przed domem :P .
hehe no wiesz ja śmigałem Matizem całe 2 tyg i też się żyć dało :) ale dźwięk silnika jest przerażający jak silnik od "kosiarki" bez żadnego ale do mojej ksywy :mrgreen:Cytat:
Napisał Qki
nowe opony letnie - Yokohama Cdrive
no chyba że zacznie się psuć to ją sprzedam
- wymiana zderzaka front i lakier.
zderzak ucierpial podczas alfaholickiego sylwestra.....
W zasadzie to wielkich planów nie mam:
-zmiana felg na "telefony"
-zadbać o lakier
-wymiana głośników (wzmacniacz już mam)
-...sprawy bieżące: zawieszenie itp
Więcej nic JEJ nie trzeba :)
pozdrawiam
a i zpaomniałam o jednym:
-jeszcze poluję na oryginalne progi
A ja mam problem, bo kupiłem zadbaną bellę, na której przy zakupie nikt nie oszczędzał.
I dostałem:
- alufelgi + letnie opony
- alufelgi + zimowe opony
- sportpack (konsola karbon+progi)
- Radio Pioneer CD+MP3+USB przełożyłem z poprzedniego auta.
Planuję jednak zakup lewej przedniej lampy, bo moja lekko się zamgliła
i zastanawiam sie czy nie wymienić głośników na jakieś nowsze.
Orintuje się ktoś jakie były parametry oryginalnych głośników i czy warto je
wymieniać na: PIONEER TS-G1301i ?
Chyba NIUNIA zostanie na dłużej, na początku jak kupiliśmy ustaliliśmy że dwa lata i miana auta, ale teraz po 6 miesiącach uzytkowania... chce wymienić tapicerkę na skórkę, koła na 17", zrobić blacharkę(kilka poprawek zostawionych przez poprzedniego właściciela) i odświeżyć lakierek i doprowadzić do ideału w 100% oryginalnego.
Sprzedać.Cytat:
Napisał rekwir
Mów za siebie.Cytat:
Napisał AR_156
Moja GTV to egz. niemalże kolekcjonerski- 50 tys oryg. przebiegu, wnętrze pachnące nowością, żadnedo zużycia.
To co planuje zrobić to wyciągnąć wszystkie małe wgniotki (a jest ich sporo- kochane PARKINGI! :evil: ) i odświeżyć lakier, bo w sztuczym świetle jest MASAKRA. Wszystkie ryski widać.
Pzdr.
U mnie mus-amory przod.Pozniej wymiana przednich lamp na Xenony.Chcialbym Chipa wmontowac do jakis 140KM
Właśnie mówiłem za siebie. Planuje na wiosnę sprzedać moja belle, którą mam od 4 lat. A w jej miejsce chce kupić 156 FL M-jet.Cytat:
Napisał Damian
Ale i tak nie wiadomo czy uda mi się ją sprzedać moją zadbaną, doinwestowaną i nieźle wyposażoną 156, bo na pewno nie oddam jej za cenę świeżo sprowadzonego szrota.
Hamulce przod (tarcze i klocki), wahacze i termostat - to teraz
Wogole to chcialbym ja zostawic na zawsze :mrgreen:
A jeszcze w dalszych planach - 147 GTA :twisted:
a daj spokoj.... moja malzowina pomyka wersja 66.Cytat:
Napisał Kosiar
To nie jezdzi.
Kup dziecku HGT :D
Więc powymieniać jak najwięcej się da póki części jeszcze dostępne i żeby auto utrzymać w stanie kolekcjonerskim.
Na tylnym nadkolu pojawiła się leciutko ruda więc trzeba będzie ją zwalczyć :twisted:
Z mechaniki jestem dopiero co po wymianie kompletnego rozrządu, kabli, świec i łożysk tylnych kół, i jak na razie na nic więcej się nie zanosi :)
A w planach najchętniej bym chciał kupić jakąś drugą Alficzkę najlepiej 166 i jeździć nią na co dzień a 33 trzymać na niedziele a tak resztę czasu w garażu :)
-na samym początku wymiana oleju na VR1
-a później filtry w puszkach chromowanych i od święta kominki
-przygotowanie drugiej matowej-maski pod kominki
Nawiercane tarcze + klocki feroodo,( jak znajdę do JTD) może malowanie zacisków ale raczej na srebrny kolor, ciemne szyby, fele 17'' mam OZ na lato, telefony 16'' na zimę, amorki 4 + sprężyny i chip pod ok 170 do 180ps, polerka była nie dawno.....
Myślę ze to wszystko w tym roku się znajdzie :mrgreen: